Οι Τριμερείς Συνεργασίες που «ενδυναμώνουν» την Κύπρο (Πίνακες)

Οι Τριμερείς Συνεργασίες που «ενδυναμώνουν» την Κύπρο (Πίνακες)

κυπρος
Προσπάθεια να καταστεί πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

Μεγάλη έμφαση φαίνεται να δίνει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη στις τριμερείς συνεργασίες, ειδικότερα με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και φυσικά με την Ελλάδα που είναι σταθερός κρίκος στις συνεργασίες αυτές. 

Είναι ενδεικτικό μάλιστα και το γεγονός πως ο Υπουργός Εξωτερικών,Νίκος Χριστοδουλίδης, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του Υπουργείου διανύει αρκετά χιλιόμετρα προκειμένου να ενδυναμώσει τις σχέσεις της Κύπρου με χώρες της περιοχής και όχι μόνο.

Η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι να δώσει μία νέα διάσταση στην εξωτερική της πολιτική δημιουργώντας συνέργειες σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, σε μία προσπάθεια να καταστεί η Κύπρος πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα τελευταία χρόνια και μετά τις σημαντικές ανακαλύψεις στον τομέα της ενέργειας στην Κύπρο, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη επιδιώκει να συνεχίσει τις συνεργασίες αυτές με μεγαλεπήβολα έργα όπως αυτό του αγωγού EastMed και το υποθαλάσσιο καλώδιο EuroAsia Interconnector.

Με αφορμή την επικείμενη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας στην Ιερουσαλήμ στις 20 Μαρτίου, η Offsite σας παρουσιάζει αναλυτικά τους τομείς συνεργασίας και τα Μνημόνια Συναντίληψης που υπογράφηκαν από το 2014 μέχρι σήμερα με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Ισραήλ

Η σχέση της Κύπρου με το Ισραήλ έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια με τις δύο χώρες να έχουν συνάψει συμφωνίες σε αρκετούς τομείς όπως φαίνεται και στον πιο κάτω πίνακα.

Αυτό εξάλλου φαίνεται και από τις 5 Συνόδους Κορυφής που πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα μόλις τριών χρόνων, δημιουργώντας έτσι μία σχέση αληθινής φιλίας αλλά και πραγματικής συμμαχίας.

Η 1η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου του 2016, στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, και συνοδεύτηκε από τη Διακήρυξη της Λευκωσίας.

israil

Αίγυπτος

H σχέση της Κύπρου με την Αιγύπτο χρονολογείται εδώ και αρκετές δεκαετίες λόγω των στενών πολιτιστικών και ιστορικών δεσμών που συνδέει τα δύο κράτη.

Ωστόσο, η 1η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των δύο χωρών με την συμμετοχή της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου στο Κάιρο.

Από την 1η Τριμερή οι ηγέτες των τριών χωρών υπέγραψαν Μνημόνια Συναντίληψης στους πιο κάτω τομείς (πίνακας), ενώ συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία μεταξύ τους στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας, του τουρισμού, καθώς και στον τομέα της ενέργειας.

aigiptos

 

Ιορδανία

Η 1η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Κύπρου - Ελλάδας και Ιορδανίας πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία μόλις πέρυσι και συγκεκριμένα στις 16 Ιανουαρίου του 2018.

Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Βασιλιάς Αμπντάλα, επιστέγασαν την Σύνοδο με τέσσερις συμφωνίες στους τομείς της οικονομίας, της εκπαίδευσης, της υγειας και της γεωργίας.

Στην ατζέντα της Συνόδου τέθηκαν ζητήματα όπως το Κυπριακό αλλά και θέματα που αφορούν το μέλλον της περιοχής, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία και την ανάγκη στήριξης της τελευταίας, λόγω του μεγάλου βάρους που επωμίζεται από το προσφυγικό.

iordania

Λίβανος

Η Τριμερής συνεργασία με τον Λίβανο δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό όπως με τις υπόλοιπες χώρες λόγω κυρίως της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα.

Η 1η  Επίσημη Τριμερής Συνάντηση μεταξύ των τριών χωρών θα είναι σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών και θα πραγματοποιηθεί στις 10 Απριλίου 2019 στον Λίβανο.

Στο πλαίσιο της Συνόδου θα πραγματοποιηθεί Επιχειρηματικό Φόρουμ με σκοπό την ευρύτερη προώθηση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου, της Ελλάδας, και του Λιβάνου.

Στον πιο κάτω πίνακα αναγράφονται οι τομείς όπου αναμένεται να συναφθούν συμφωνίες.

livanos

Παλαιστίνη

Η 1η Επίσημη Συνάντηση μεταξύ Κύπρου Ελλάδας και Παλαιστίνης έγινε μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών στις 17 Δεκεμβρίου 2018 στην Αθήνα.

Οι τρεις Υπουργοί υπέγραψαν συμφωνίες στους τομείς της οικονομίας, στην γεωργία, τον τουρισμό, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον τομέα της ακαδημαϊκής και πολιτιστικής συνεργασίας, καθώς και η επιμόρφωση και ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα της πολιτικής άμυνας.             

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ αυτή τη στιγμή γίνεται επεξεργασία των θεμάτων και τα αρμόδια Υπουργεία μελετούν τομείς και υποτομείς με σκοπό να εξεταστούν οι συγκλίσεις και να εξελιχθούν σε έργα.

palestini

Εν κατακλείδι

Αναμφίβολα οι Τριμερείς Συνεργασίες προσφέρουν στην Κύπρο αρκετά θετικά καθώς αναπτύσσονται διάφοροι σημαντικοί τομείς, ενώ την ίδια ώρα διατηρείται η σταθερότητα στην περιοχή και οι σχέσεις καλης γειτονίας, σε μία περιοχή όπου για χρόνια μαστίζεται από πολέμους.

Ωστόσο, η προσπάθεια της Κύπρου να διατηρεί καλές σχέσεις με όλους λόγω και της γεωγραφικής τις θέσεις, δημιουργεί και προβλήματα, όπως για παράδειγμα η πίεση που άσκησε πρόσφατα το ρωσικο ΥΠΕΞ αναφορικά με τις σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών από την πλευρά του τονίζει με κάθε ευκαιρία πως οι συνεργασίες αυτές δεν στρέφονται ενάντια σε καμία τρίτη χώρα, αλλά στοχεύουν στην ενδυνάμωση των σχέσεων της Κύπρου με τρίτες χώρες.

Home