Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Oι Υπ. Παιδείας υιοθέτησαν το Σχέδιο Δράσης για την εκπαίδευση

Offsite Team
- 06.10.2022

Oι Υπ. Παιδείας υιοθέτησαν το Σχέδιο Δράσης για την εκπαίδευση

Yιοθέτησαν το απόγευμα το Σχέδιο Δράσης για την εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη (ΕΑΑ) με ορίζοντα το 2030

Oι Υπουργοί Παιδείας από χώρες της Μεσογείου και αξιωματούχοι διαφόρων φορέων και οργανισμών που ασχολούνται με το περιβάλλον συζήτησαν και υιοθέτησαν την Πέμπτη το απόγευμα το Σχέδιο Δράσης για την εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη (ΕΑΑ) με ορίζοντα το 2030 στο πλαίσιο της Μεσογειακής Στρατηγικής.

Η προσέγγιση που λαμβάνεται κατά την ανάπτυξη και για την εφαρμογή της Μεσογειακής Στρατηγικής για την ΕΑΑ, που εγκρίθηκε από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος της Ένωσης για τη Μεσόγειο το 2014 και το Σχέδιο Δράσης που εγκρίθηκε από τους Υπουργούς Παιδείας το 2016, ακριβώς στον ίδιο χώρο στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, έχουν αναγνωριστεί στην περιοχή, ως εμβληματική πρωτοβουλία της Μεσογειακής Στρατηγικής για Βιώσιμη Ανάπτυξη της Σύμβασης UNEP/MAP της Βαρκελώνης, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο ως εμβληματικό έργο του Παγκόσμιου Προγράμματος Δράσης για την ΕΑΑ της UNESCO (2015- 2019).

Στη συζήτηση τονίστηκε ότι η εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη μπορεί να είναι κρίσιμη για την επιβολή αλλαγών τόσο στις ατομικές επιλογές και τον τρόπο ζωής όσο και στη συλλογική δράση για αναδιοργάνωση των κοινωνικών δομών και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με στόχο τη βιωσιμότητα.

Επένδυσή μας η Μεσόγειος και ελπίδα μας τα παιδιά, είπε ο Υπουργός Παιδείας

Την συζήτηση άνοιξε ο Κύπριος Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου ο οποίος τόνισε ότι είμαστε σήμερα εδώ για να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας και να εντατικοποιήσουμε τις δράσεις μας, ώστε η εκπαίδευση να είναι το βασικό και κύριο θέμα για την αειφορία στην περιοχή μας και οι προκλήσεις να αντιμετωπιστούν από κοινού σε συλλογικό επίπεδο.

Η φιλοδοξία μου, είπε, είναι μέσα από τις σημερινές εργασίες να κατανοήσουμε και να υποστηρίξουμε ότι η Μεσόγειος είναι το σπίτι μας και η γειτονιά μας και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Ανέφερε ότι έχουμε τις δυνατότητες και μπορούμε να ζούμε σε ένα κόσμο πιο αειφόρο, επενδύοντας στην εκπαίδευση που είναι το αποτελεσματικό εργαλείο και μέσο για ένα κόσμο σε αρμονία και ισορροπία.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι η εκπαίδευση είναι πάντα το ζητούμενο και το κέντρο βάρους σε κάθε πολιτική και στρατηγική και αυτό γιατί χωρίς τη διαμόρφωση κοινωνίας πολιτών που θα λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα με κώδικα αξιών, κανένα μέτρο πολιτικής δεν είναι αποτελεσματικό. Χρειαζόμαστε, είπε, διασφάλιση ενός περιβάλλοντος, μιας κοινωνίας και οικονομίας με πολίτες ενσυνείδητους και συνδιαμορφωτές των αποφάσεων και αυτό προϋποθέτει ποιοτική εκπαίδευση δια βίου.

Μίλησε για την στρατηγική για την εκπαίδευση για αειφόρο ανάπτυξη και τι  αυτή περιλαμβάνει, τους στόχους και τι πέτυχαν ως τώρα οι χώρες της περιοχής. Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τι έγινε, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις προκλήσεις ειδικά στην Μεσόγειο.

Ανέφερε εξάλλου τη σημασία για κοινά οράματα και επιδιώξεις και για κοινή προσπάθεια και συνεργασία ώστε να διαμορφωθεί το σχέδιο δράσης για το 2030 και αυτό να καταστεί το  μέσο για την ευόδωση των κοινών μας επιδιώξεων.

Κοινό στοιχείο των δράσεων μας η αειφορία είπε ο Νάσερ Καμέλ, ΓΓ της Ένωσης για τη Μεσόγειο

Η μεσογειακή στρατηγική για ΕΑΑ με την προσέγγισή της από κάτω προς τα πάνω εγκρίθηκε από 2014 και έκτοτε η αειφορία είναι κοινό στοιχείο των δράσεών μας στην Ένωση για την Μεσόγειο (ΕγΜ) ανέφερε ο ΓΓ Νάσερ Καμέλ, τονίζοντας ότι αυτή προωθείται στα ψηλότερα δυνατά επίπεδα.

Ανέφερε ότι πέρσι στη Σύνοδο της ΕγΜ υιοθετήθηκε διακήρυξη στην οποία αναδεικνύεται ο ρόλος της ΕΑΑ σε όλα τα μαθησιακά περιβάλλοντα ενώ παράλληλα εγκρίθηκε και ο γραμματισμός για το θαλάσσιο περιβάλλον και την γαλάζια οικονομία.

Ανέφερε ότι στην ΕγΜ έχει συσταθεί πλατφόρμα για διευκόλυνση σχέσεων και ανταλλαγή πρακτικών και αναφέρθηκε και στην Υπουργική Σύνοδο για έρευνα και καινοτομία προς προώθηση της επιστήμης ως εργαλείο για επίτευξη στόχων για αειφόρο ανάπτυξη.

Ο κ. Καμέλ είπε ότι στην ΕγΜ δεσμευόμαστε για την ΕΑΑ, υποστηρίζοντας τις συναφείς τάσεις και έργα και δημιουργώντας ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για πρακτικές, για ενίσχυση των ικανοτήτων μέσω σεμιναρίων με στόχο και την προώθηση θέσεων εργασίας.

Άλλες παρεμβάσεις και η έκθεση των δράσεων 2019-2022

Παρεμβάσεις έγιναν από την Διευθύντρια του Γραφείου της Μεσογειακής Επιτροπή για την ΕΑΑ στη Γενεύη, από την συντονίστρια της Μεσογειακής Δράσης του προγράμματος περιβάλλοντος των ΗΕ και τον Διευθυντή του τμήματος εκπαίδευσης και επιστημονικής έρευνας του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών οι οποίοι τόνισαν το ρόλο της ΕΑΑ και τη σημασία της συνεργασίας και συντονισμού για κοινές δράσεις. Σημείωσαν επίσης ότι μέσω της εκπαίδευσης μεταδίδονται αξίες για το περιβάλλον και έτσι έχουμε μια σωστή κοινωνία που νοιάζεται και ευαισθητοποιείται.

Ο Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιαστριακό Πανεπιστήμιο  Μιχάλης Σκούλλος παρουσίασε την έκθεση των δράσεων 2019-2022 της Μεσογειακής επιτροπής για την ΕΑΑ , η οποία στην Κύπρο εγκαινιάστηκε το 2016.

Μια από πιο σημαντικές δράσεις και προτεραιότητα είναι η εκπαίδευση εκπαιδευτών με πόρους της ΕΕ, ανέφερε ο κ. Σκούλλος, προσθέτοντας ότι 1,700 εκπαιδευτές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε διάφορα προγράμματα ενώ παράλληλα διοργανώθηκαν τα λεγόμενα υβριδικά πανεπιστήμια σε Ελλάδα και Κύπρο, συναντήσεις, καλοκαιρινά προγράμματα και υιοθετήθηκε ένα μόνιμο μάθημα σε συνεργασία με το Εθνικό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα για τη μεσογειακή δίαιτα, τον πολιτισμό και την διατροφική ανασκόπηση καθώς και για την ρύπανση και του μη συμβατικούς υδάτινους πόρους. Επίσης προωθήθηκε ο διαπολιτισμικός διάλογος.

Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μεταξύ των Υπουργών Εκπαίδευσης και Περιβάλλοντος οι οποίοι παρουσίασαν τους στόχους των εθνικών στρατηγικών για την ΕΑΑ, μίλησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην εκπαίδευση τόνισαν τη σημασία της ΕΑΑ ως αποφασιστικό εργαλείο για παραγωγή πολιτικής.

Το σχέδιο δράσης για 2030

Οι Υπουργοί υιοθέτησαν το σχέδιο δράσης για το 2030 που στόχο έχει τη διευκόλυνση των Υπουργείων Παιδείας μέσω περιφερειακής συνεργασίας και δραστηριοτήτων για σχεδιασμό και υλοποίηση των εθνικών προτεραιοτήτων τους για την ΕΑΑ, την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και αναγνώρισης σε όλη την περιοχή του θεμελιώδους ρόλου της εκπαίδευσης, και ειδικότερα της ΕΑΑ ως ποιοτικής εκπαίδευσης, τονίζοντας επίσης τον αναπτυξιακό μετασχηματιστικό και συμμετοχικό χαρακτήρα της ΕΑΑ και την εξασφάλιση περαιτέρω υποστήριξης από τις κυβερνήσεις και άλλους φορείς, κινητοποιώντας τους κατάλληλους πόρους όσον αφορά την ενσωμάτωση της ΕΑΑ.

Παράλληλα στοχεύει στην υποστήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας με αύξηση των πόρων και την παραγωγή διαθέσιμων υλικών κατάρτισης, την παροχή βοήθειας στα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Υδάτων, Ενέργειας, Υγείας, Γεωργίας, Τουρισμού, Έρευνας κ.λπ. της περιοχής στην ενσωμάτωση των εκστρατειών ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης και πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, την παροχή καθορισμένων τομέων προτεραιότητας σε δωρητές και υποστηρικτές σε σχέση με βασικά θέματα ΕΑΑ για την περιοχή της Μεσογείου και την παροχή βοήθειας στις χώρες να εκπληρώσουν τις διεθνείς δεσμεύσεις τους σχετικά με την ΕΑΑ.

Επίσης περιλαμβάνει την προώθηση περιφερειακών εκπαιδευτικών και ερευνητικών έργων που βασίζονται στις υπάρχουσες περιφερειακές και άλλες εμπειρίες, την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλων ενδιαφερομένων , την συμβολή στην αντιμετώπιση, μέσω περιφερειακών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, των οικονομικών και ανθρωπιστικών κρίσεων και των θεμάτων ειρήνης στην περιοχή και τη διευκόλυνση της καλύτερης συνέργειας μεταξύ εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών και του ιδιωτικού τομέα ιδίως όσον αφορά τη βελτιστοποίηση των αλληλεπιδράσεων στο πλαίσιο των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων και το «άνοιγμα» στην κοινωνία πρωτοβουλιών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Το Σχέδιο Δράσης είναι ουσιαστικά ένα μέσο «νέας γενιάς», το οποίο θα μπορούσε να εξυπηρετήσει με ολοκληρωμένο τρόπο όλες τις σημαντικές διεθνείς δεσμεύσεις των χωρών της περιοχής που σχετίζονται με την ΕΑΑ και σχετίζεται άμεσα με τις δύο σημαντικές σχετικές περιφερειακές μεσογειακές διαδικασίες, δηλαδή τη Μεσογειακή Στρατηγική για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο και τη Μεσογειακή Στρατηγική για την Αειφόρο Ανάπτυξη (MSSD) της Σύμβασης της Βαρκελώνης.

Λαμβάνει υπόψη τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ και ενσωματώνει τις άλλες σχετικές διατάξεις που απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις και σημαντικές διεθνείς εξελίξεις.

ΚΥΠΕ

Home