Οκτάι: Θα εργαστούμε για 2 κράτη αν δεν γίνει η πολιτική ισότητα

Οκτάι: Θα εργαστούμε για 2 κράτη αν δεν γίνει η πολιτική ισότητα

"Για να υπάρξει αποτέλεσμα σε μια νέα διαπραγμάτευση στο Κυπριακό πρέπει να γίνει αποδεκτή η πολιτική ισότητα"

Αν δεν γίνει αποδεκτή η πολιτική ισότητα, τότε μπορούμε να εργαστούμε για να βρούμε μια λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και να ιδρύσουμε δύο κράτη, δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι μιλώντας στο συνέδριο για το Κυπριακό στην Άγκυρα με τον τίτλο “Ο τελευταίος λόγος”. 

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε ότι για να υπάρξει αποτέλεσμα σε μια νέα διαπραγμάτευση στο Κυπριακό πρέπει να γίνει αποδεκτή η πολιτική ισότητα με όλα της τα στοιχεία πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή η πολιτική ισότητα με όλα της τα στοιχεία, θα υπάρξει πρόοδος και θα αποφασιστεί σε ποια βάση θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες.

“Εάν δεν γίνει αποδεκτή, σε αυτή την περίπτωση με μια αντίληψη στη βάση των πραγματικοτήτων, μπορούμε να εργαστούμε για να βρούμε μια λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας αντί της πολιτικής ισότητας και να ιδρύσουμε δύο κράτη”, ανέφερε.

Ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι “αυτή η προσέγγιση χαρακτηρίζεται ως βελούδινο διαζύγιο από τον φίλο μου τον ‘πρωθυπουργό’ Ερσίν Τατάρ”. 

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι “τα στοιχεία πολιτικής ισότητας που θα αποτελέσουν τη βάση του νέου συνεταιρισμού είναι η εκ περιτροπής προεδρία, η αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/Κ στις αποφάσεις και την διοίκηση καθώς και ο όρος για τουλάχιστον μια θετική ψήφο των Τ/Κ στις αποφάσεις”.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι σε σχέση με την κοινή ασφάλεια Τουρκίας και ‘τδβκ’, κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αποτελεί κόκκινη γραμμή και η διατήρηση των συμφωνιών εγγυήσεων και συμμαχίας”. “Επιπλέον δεν θα επιτρέψουμε την άρση της μονομερούς επέμβασης που υπάρχει στις συνθήκες εγγυήσεων και συμμαχίας”, ανέφερε.

ΚΥΠΕ

Home