Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Όλα έτοιμα για την Παράλληλη Βουλή - Πότε ξεκινά η λειτουργία της

Του Ζάκου Χαράλαμπου
- 03.10.2019

Όλα έτοιμα για την Παράλληλη Βουλή - Πότε ξεκινά η λειτουργία της

Thumbnail
Οι θεματικές που θα ελέγχει και ο στόχος της

Ξεκινά λίαν συντόμως η εφαρμογή της Παράλληλης Βουλής. Πιο συγκεκριμένα, ο νέο Θεσμός αναμένεται πως θα συμβάλλει τα μέγιστα ώστε να αναβαθμιστεί το κοινοβουλευτικό έργο, στο οποίο πλέον και επίσημα η τεχνογνωσία και η εμπειρία θα συμβάλλουν στην βελτίωση αποφάσεων.

Η σύσταση των Παράλληλων Βουλών

Όπως πληροφορείται η Offsite, το όλο εγχείρημα αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία τους εντός των προσεχών μηνών(και πριν το νέο έτος), ενώ δικαίωμα συμμετοχής στις Παράλληλες Βουλές θα έχουν σύνολα και τεχνοκράτες οι οποίοι με τη γνώση και εμπειρία τους θα μπορούν να συνεισφέρουν στη λήψη αποφάσεων. Όπως οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ο Πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να προχωρήσει με επίσημη ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων για τη σύσταση της Παράλληλης Βουλής και τον τρόπο λειτουργίας της εντός των ημερών.

Η Παράλληλη Βουλή θα χωρίζεται σε τέσσερεις θεματικές και θα ασχολούνται με εξειδικευμένα θέματα και τις ανάγκες της νέας εποχής και οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις «Βουλή των Νέων» και «Παιδοβουλή».

Η Παράλληλη Βουλή θα έχει τις πιο κάτω θεματικές:

  • Βουλή για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Ψηφιακή Διακυβέρνηση: Η Βουλή αυτή αποτελεί φυσική συνέχεια των συνεδρίων που διοργάνωσε η Βουλή για την Δ΄ Βιομηχανική Επανάσταση και σκοπεύει να αναδείξει τη σημασία της έρευνας, της καινοτομίας και της ψηφιακής διακυβέρνησης στην καθημερινότητα του πολίτη, στη διασύνδεση με την επιχειρηματικότητα και στην ανάπτυξη.
  • Βουλή για τον Πολιτισμό: Σκοπός της είναι η ανάδειξη της σημασίας του πολιτισμού και των διαφόρων παραμέτρων του και ιδιαίτερα για την Κύπρο.
  • Βουλή της Οικολογίας-Αειφορίας, του Περιβάλλοντος και της Υγείας: Η Βουλή αυτή στόχο έχει να αναδείξει τα θέματα οικολογίας, αειφορίας, περιβάλλοντος, των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και της επίδρασής τους στην υγεία των πολιτών.
  • Βουλή των Πολιτών: Στόχος είναι να δοθεί φωνή σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό οργανωμένων συνόλων των πολιτών που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς καθώς και μεμονωμένων πολιτών που έχουν απόψεις και εισηγήσεις.
  • Κυπριακή Παιδοβουλή(Υπάρχει ήδη): Η Παιδοβουλή έχει στόχο να εξετάζει προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι και να υποβάλλει εισηγήσεις για την αντιμετώπισή τους.
  • Βουλή των Νέων(Υπάρχει ήδη): Θα ασχολείται με τα διάφορα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι των ηλικιών 18 έως 35 ετών όπως και με τις δικές τους εισηγήσεις για δημιουργία καλύτερων συνθηκών και προοπτικών για το μέλλον τους.

Το είχε εξαγγείλει από τον Μάιο ο Συλλούρης

Από τον Μάιο είχε εξαγγείλει τη δημιουργία της Παράλληλης Βουλής, ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, αναφέροντας παράλληλα πως οι δράσεις της θα τίθονταν σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, όπως αναφέραμε και πιο πάνω τελικά η λειτουργία της θα ξεκινήσει εντός των προσεχών μηνών και πριν τον νέο έτος.

Ποιός ο στόχος της

Ο Δημήτρης Συλλούρης με δηλώσεις του τον Μάιο του 2019, σημειώνε πως η «Παράλληλη Βουλή» στόχο έχει μια συντεταγμένη διαδραστική σχέση με την κοινωνία και τους πολίτες, ώστε να προβάλει τα διάφορα προβλήματα της κοινωνίας των πολιτών, να ενισχύσει την πολιτότητα, τη συμμετοχική δημοκρατία, τον πλουραλισμό και τη διαφάνεια και το άνοιγμα της Βουλής προς τους πολίτες.

Οι βουλευτές, ανέφερε ο κ. Σύλλουρης, ως οι κατεξοχήν εκφραστές της λαϊκής βούλησης, παράλληλα ή και σε συμπλήρωση του καθαρά νομοθετικού έργου και της κοινοβουλευτικής δραστηριότητάς τους, επιβάλλεται να αφουγκράζονται σε οργανωμένη βάση τα προβλήματα των πολιτών και να συμβάλλουν στην κάλυψη του δημοκρατικού ελλείμματος, εξασφαλίζοντας ένα μόνιμο κανάλι διαλόγου για τον πολίτη.

Η γνώση ιδιαίτερα για εξειδικευμένα θέματα ή προβλήματα που υπάρχει την κοινωνία μπορεί και πρέπει να αξιοποιείται από τη Βουλή και την πολιτεία γενικότερα με τον όσο το δυνατό πιο οργανωμένο και συντεταγμένο τρόπο, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής. Οι πολίτες με μηχανισμούς όπως η Παράλληλη Βουλή, θα αυξήσουν τη συμμετοχικότητα στο πολιτικό γίγνεσθαι παρά να είναι απλοί θεατές και αυτοί που αποφασίζουν θα ενισχύονται με γνώσεις και τεκμηριωμένες προτάσεις.

Για υλοποίηση των δράσεων αυτών θα υπάρχει μόνιμη ομάδα εργασίας και γραμματεία από λειτουργούς της Βουλής, για να παρέχει στήριξη και να συντονίζει τις δράσεις, οι οποίες θα διασπαρθούν καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Home