Όλα τα Διατάγματα για την περίοδο του κορωνοϊού

Όλα τα Διατάγματα για την περίοδο του κορωνοϊού

Αυτούσια όλα τα διατάγματα

Αυξάνονται συνεχώς τα διατάγματα που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου σε σχέση με τον κορωνοϊό και αναφέρονται σε περιοριστικά μέτρα, μέτρα ενίσχυσης του τομέα της υγείας και άλλα. Διάταγμα εξέδωσε και ο Υπ. Οικονομικών.

Το πρώτο διάταγμα εκδόθηκε την Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020 και αφορούσε την απαγόρευση συγκεντρώσεων και τη συνάθροιση πέραν των 75 ατόμων στον ίδιο χώρο.

Συγκεκριμένα, το διάταγμα ανέφερε ότι:

Mέχρι τις 31 Μαρτίου απαγορευόταν η συνάθροιση και η τέλεση συγκεντρώσεων άνω των 75 ατόμων (θεωρείται ποινικό αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης έως έξι μηνών). Από το διάταγμα εξαιρέθηκε η συνάθροιση σε εμπορικά κέντρα και υπερσγορές.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το διάταγμα

Το δεύτερο διάταγμα εκδόθηκε την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020 και αφορούσε πάλι το Νόμο Περί Λοιμοκάθαρσης. Το εν λόγω διάταγμα αφορούσε μέτρα που λήφθησαν μεταξύ 15 Μαρτίου -31 Μαρτίου 2020 και απαγόρευε την είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία προσώπων που:

Δεν είναι Κύπριοι πολίτες.

Δεν είναι νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεν είναι Ευρωπαίοι πολίτες ή υπήκοοι τρίτων χωρών που εργάζονται στη Δημοκρατία.

Υπήκοοι χωρών που βρίσκονται σε εντεταλμένη υπηρεσία η αποστολή στη Δημοκρατία.

Μεμονωμένες περιπτώσεις Ευρωπαίων πολιτών ή υπηκόους από τρίτες χώρες που έχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις νοουμένου ότι εξασφάλισαν άδεια.

Ευρωπαίοι υπήκοοι ή υπήκοοι τρίτων χωρών που φοιτούν σε εκοαιδευτικά ιδρύματα στη Δημοκρατία.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το διάταγμα

Το τρίτο διάταγμα ημερομηνίας 15 Μαρτίου 2020 αφορούσε το lock down αφού με απόφαση του Υπουργού Υγείας έκλεισαν όλα τα κέντρα αναψυχής εμπορικά κέντρα,καφετέριες, εστιατόρια, μουσεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, κουρεία, θεματικά πάρκα κ.α.  Η απαγόρευση ισχύει μέχρι τις 13 Απριλίου η ώρα 05:59 το πρωί.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το διάταγμα

Έκλεισαν συνεργεία - Απαγόρευση επισκεπτηρίων

Στις 17 Μαρτίου εκδόθηκε το τέταρτο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας που αφορούσε μεταξύ άλλων την απαγόρευση επισκεπτηρίων σε δημόσια νοσηλευτήρια. Την απαγόρευση λειτουργίας συνεργείων αυτοκινήτων. Συνεχίζουν βάση διατάγματος οι επιχειρήσεις με προσφορά υπηρεσιών ταχείας εξυπηρέτησης.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το διάταγμα

Στις 17 Μαρτίου εκδόθηκε και δεύτερο ανθεωρημένο διάταγμα, το πέμπτο συνολικά όπου σε αυτό ο Υπουργός αναθεωρεί τα άτομα που δικαιούνται να έλθουν στην Κύπρο από χώρες του εξωτερικού και αναφέρεται σε ναυλωμένες πτήσεις από την Αθήνα και το Ηνωμένο Βασίλειο για τον επαναπατρισμό πολιτών.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το διάταγμα

Την επόμενη 18 Μαρτίου εκδόθηκε το έκτο διάταγμα όπου ήταν αναθεωρημένο αφού μεταξύ άλλων  καταργήθηκε το διάταγμα αναστολής λειτουργίας των συνεργείων αυτοκινήτων αλλά απαγορεύτηκε το εσωτερικό πλύσιμο οχημάτων.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το διάταγμα

Στις 19 Μαρτίου 2020 ο Υπουργός Υγείας εξέδωσε το έβδομο διάταγμα για επίταξη όλων των γιατρών και  νοσοκόμων κάτω από τον Υπουργό Υγείας.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το διάταγμα

Το όγδοο διάταγμα εκδόθηκε την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020 όπου μέχρι τις 10 το πρωί τα φαρμακεία και οι υπεραγορές θα εξυπηρετούν μόνο  ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το διάταγμα

Το έννατο διάταγμα εκδόθηκε την Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020 και μέσα από αυτό απαγορεύονται οι  αχρείαστες μετακινήσεις από τις 6.00 μ.μ. της 24ης Μαρτίου 2020 μέχρι τις 06.00 π.μ. της 13ης Απριλίου 2020.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το διάταγμα

Το δέκατο διάταγμα εκδόθηκε στις 24 Μαρτίου. Αναστέλλει την λειτουργία καταστημάτων πωλήσεων αυτοκινήτων ενώ εξαιρεί ακόμα κάποια καταστήματα λιανικής από την απαγόρευση. Παράλληλα εξαιρεί από τις μετακινήσεις και τις εξής περιπτώσεις:

(i)  Η μετακίνηση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση η οποία είναι αναγκαία για την απρόσκοπτη επικοινωνία και επαφή γονέων και τέκνων, 

(ii) η μετάβαση για εξειδικευμένες θεραπείες για ΑμεΑ ή πρόσωπα με χρόνιες παθήσεις. 

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το διάταγμα

Στις 26/3 Διάταγμα εξέδωσε και ο Υπ. Δικαιοσύνης. Προβλέπεται η αναστολή των διαδικασιών καθώς και της εκτέλεσης οποιασδήποτε απόφασης ή διατάγματος έξωσης λόγω μη καταβολής ενοικίου, μέχρι την 31η Μαΐου 2020, λόγω της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί και των μέτρων που έχουν ληφθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.

ΕΔΩ το Διάταγμα του Υπ. Δικαιοσύνης

Στις 30 Μαρτίου εξέδωσε Διάταγμα και ο Υπ. Οικονομικών με 6 πρόνοιες όπου αφορούσαν κυρίως την αναστολή δόσεων δανείων σε τράπεζες. 

Σύμφωνα με το Διάταγμα αναστέλλεται για όλους τους δικαιούχους, η υποχρέωση καταβολής των δόσεων, περιλαμβανομένων και των τόκων σε πιστωτικές διευκολύνσεις που παραχωρήθηκαν ή/και αγοράσθηκαν ή/και τυγχάνουν διαχείρισης από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

ΕΔΩ όλες οι πρόνοιες του διατάγματος

Στις 30 Μαρτίου εκδόθηκε και το... αυστηρότερο ουσιαστικά έως τώρα διάταγμα του Υπ. Υγείας με τους αυστηρούς περιορισμούς στην διακίνηση. 

Μεταξύ άλλων απαγορεύεται η διακίνηση από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί πλην όσων εργάζονται ενώ οι πολίτες έχουν το δικαίωμα μόνο μίας διακίνησης την ημέρα. 

ΕΔΩ ολόκληρο το Διάταγμα

Νέο διάταγμα του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου στις 2/4, επεκτείνει ορισμένους περιορισμούς που είχαν τεθεί και θέτει τα κριτήρια που θα ισχύουν για τον επαναπατρισμό συγκεκριμένων κατηγοριών Κύπριων πολιτών από το εξωτερικό.

Δείτε ΕΔΩ το Διάταγμα

Την παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου των μέτρων που έχουν κατά καιρούς αποφασιστεί για περιορισμό των επιπτώσεων του κορωνοϊού ανακοίνωσε στις 7/4 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έλαβε νωρίτερα την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο.

Με βάση αυτές τις αποφάσεις ο Υπ. Υγείας εξέδωσε νέο διάταγμα.

Δείτε το ΕΔΩ

Στις 10/4 ο Υπ. Υγείας εξέδωσε και νέο διάταγμα για επέκταση συγκεκριμένων μέτρων. Κυρίως ανέφερε διαδικασίες που πρέπει να γίνουν για εντοπισμό κρούσματος. 

Δείτε ΕΔΩ το Διάταγμα

Στις 13/4 ο Υπουργός Υγείας με αφορμή την προστασία από τον κορωνοϊό εξέδωσε ακόμα ένα Διάταγμα το οποίο αφορά τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με το διάταγμα. Είναι συνέχεια ουσιαστικά προηγούμενων Διαταγμάτων.

Δείτε ΕΔΩ το Διάταγμα

 

Home