Όλοι στο Προεδρικό για Μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης και Διαφθορά

Όλοι στο Προεδρικό για Μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης και Διαφθορά

Παίρνει πάνω του το θέμα ο ΠτΔ - Τι αναφέρει στην offsite η Στέφη Δράκου

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παίρνει πάνω του το θέμα της Μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης,αλλά και κατά της Αρχής κατά Διαφθοράς. Σήμερα στις 10:30 το πρωί ο Πρόεδρος κάλεσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ολους τους αρμόδιους φορείς σε ευρεία σύσκεψη  για να συζητηθούν αυτά τα  θέματα που εκκρεμούν εδώ και πάρα πολλούς μήνες.

Στόχος είναι να βρεθεί κοινή φόρμουλα ώστε τα δυο κεφαλαιώδη ζητήματα να επιλυθούν.Όσον αφορά στη Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης αναζητείται η «χρυσή τομή» προκειμένου τα νομοσχέδια να οδηγηθούν στην Ολομέλεια και να ψηφιστούν το συντομότερο δυνατόν. «Αγκάθι» αποτελεί η σύσταση και  Συνταγματικού Ανωτάτου Δικαστηρίου, αφού η αντιπολίτευση δεν επιθυμεί το ένα Δικαστήριο να ελέγχει το άλλο.

Μιλώντας στην Offsite η Υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου ανέφερε ότι «πρέπει να βρεθεί  λύση το συντομότερο. Το Ανώτατο έχει τις δικές του απόψεις. «Δεν υπάρχει περίπτωση να παραμείνει αυτό το σύστημα ως έχει σήμερα, και να παίρνει μέχρι 15 χρόνια προκειμένου οι διάδικοι να βρουν το δίκιο τους». 

Σύμφωνα με την κα Δράκου το Ανώτατο εξέφρασε την άποψή του  τονίζοντας ότι ο τελικός λόγος ανήκει στη Βουλή. «Ελπίζω» είπε η Υπουργός,  στη σύσκεψη  στο Προεδρικό να βρεθούν οι τρόποι για να προχωρήσουμε».

Σημειώνεται ότι τα τρία νομοσχέδια, προνοούν, μεταξύ άλλων, για τη σύσταση νέου Δευτεροβάθμιου Δικαστηρίου, του Εφετείου και στην ανώτατη  βαθμίδα της δικαιοσύνης του Συνταγματικού και Ανώτατου Δικαστηρίου. Η δομή αυτή επιτυγχάνει ευελιξία, εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων, αποφυγή της υπερσυγκέντρωσης εξουσιών στο ίδιο σώμα, ενίσχυση της διαφάνειας και τα απαραίτητα checks and balances. 

Εξάλλου,  η Μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης δεν αποτελείται μόνο από αυτά τα τρία νομοσχέδια. Έχει ήδη υλοποιηθεί μια σειρά ενεργειών που αφορούν στη Μεταρρύθμιση όπως είναι η λειτουργία του συστήματος στενοτύπησης για την άμεση καταγραφή των πρακτικών της δικαστικής διαδικασίας, που καταργεί το απηρχαιωμένο σύστημα της καταγραφής πρακτικών με το χέρι, η αναθεώρηση των Κανονισμών Πολιτικής δικονομίας που απλοποιούν σημαντικά τις περίπλοκες διαδικασίες του σήμερα και επιβάλλουν τον προγραμματισμό της εκδίκασης μιας υπόθεσης εξαρχής, προκαθορίζοντας έτσι τον χρόνο διάρκειας της εκδίκασης, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των συνεχών αναβολών, που παρατείνει αχρείαστα το χρόνο εκδίκασης μιας υπόθεσης σήμερα.  Σημαντικό μέρος της Μεταρρύθμισης είναι αδιαμφισβήτητα η λειτουργία της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, αρχικά με το I-justice που λειτούργησε πρόσφατα και θα ολοκληρωθεί το τέλος του 2022, με το e-justice που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη»

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Πάταξη για τη διαφθορά

Στη σύσκεψη θα συζητηθούν και τα εκκρεμούντα νομοσχέδια για τη διαφθορά. Ο Πρόεδρος θα επιχειρήσει να βρει λύση σε δυο τομείς: Πρώτο: Στις διαφωνίες που υπάρχουν σε σχέση με τις ανακριτικές αρμοδιότητες της Αρχής. Κόμματα επιδιώκουν όπως η Αρχή έχει ανακριτικές αρμοδιότητες. Αντίθετα, το κυβερνητικό νομοσχέδιο παραπέμπει αδικήματα για τη διαφθορά σε ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή Νομικής Υπηρεσίας, ΜΟΚΑΣ και άλλων φορέων. Επίσης, σημείο τριβής είναι πιο Σώμα διορίζει την Επιτροπή. Κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν η Βουλή να έχει τον τελικό λόγο. 

Δράκου: Συνταγματικά και πρακτικά ζητήματα

Η Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι  τα νομοσχέδια με τη διαφθορά πρεπει να συζητηθούν  για να έχουμε κατάληξη το συντομότερο δυνατό. Η κα Δράκου τονισε ότι η βούληση κάποιων για να έχει η Αρχή ανακριτικές δυνατότητες προκαλεί τόσο συνταγματικά αλλά κυρίως και πρακτικά θέματα. Θέλω να τονίσω ότι τα νομοσχέδια πρέπει να ψηφιστούν αφού είναι συνδεδεμένα με την εκταμίευση 4.6 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. Παράλληλα, οι δράσεις της Αρχής χρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκό κονδύλι 700.000 ευρώ.

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη σύσταση και λειτουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, η οποία να πληροί όλα τα εχέγγυα ανεξαρτησίας και αμεροληψίας, σύμφωνα με τις καλές διεθνείς πρακτικές και τις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου. Κύρια ευθύνη είναι  η ανάληψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών και ενεργειών για διασφάλιση της συνεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας των δράσεων των υπηρεσιών του δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης πράξεων διαφθοράς, στα πρότυπα των σύγχρονων αντιλήψεων και των συστάσεων της GRECO.

Δεν πρέπει να επηρεάζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο οι εξουσίες άλλων Ανεξάρτητων Αξιωματούχων όπως του Γενικού Εισαγγελέα, στην Αρχή δίδονται εξουσίες να διερευνά την όποια πληροφορία και ισχυρισμό για πράξεις διαφθοράς ή εν δυνάμει διαφθοράς τόσο στον δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι εξουσίες της Αρχής δεν είναι ανακριτικές, εκχωρούνται όμως από τον ίδιο τον Νόμο εξουσίες απρόσκοπτης πρόσβασης σε πληροφορίες, στοιχεία, έγγραφα βιβλία, ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και αρχεία όλων των τμημάτων/ διευθύνσεων, αρχών και υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή του ιδιωτικού τομέα για θέματα που αφορούν τη διάπραξη πράξεων διαφθοράς και εν δυνάμει διαφθοράς, τηρουμένων πάντοτε των διατάξεων των σχετικών νομοθεσιών για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.  

Η αναπληρώτρια Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νιόβη Παρισινού ανέφερε στην Offsite ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλέσε τους αρχηγούς των κομμάτων και όλους τους φορείς σε ευρεία σύσκεψη για να λυθούν οι διαφορές και τα νομοσχέδια για τη Μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης και την Αρχή Κατά Διαφθοράς να οδηγηθούν το συντομότερο στη Βουλή.

Τροπολογίες και 19 συνεδρίες

Η αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Φωτεινή Τσιρίδου ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος συγκάλεσε τη σύσκεψη για να βρεθεί κοινή συνισταμένη και τα νομοσχέδια να οδηγηθούν το συντομότερο στη Βουλή. Η κα Τσιρίδου που κλήθηκε να παραστεί τόνισε ότι στα νομοσχέδια έγιναν σωρεία τροπολογιών που καθυστερούν την κατάθεση στην Ολομέλεια. Ακόμα ανέφερε ότι παρά τη σύσκεψη της Επιτροπής τα νομοσχέδια για τη διαφθοράς θα συζητηθούν για 19η φορά στην Επιτροπή Νομικών.

Xρ. Κληριδης: «Δεν θέλουμε μπουλντόγκ χωρίς δόντια»

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης μιλώντας στην Offsite τόνισε ότι «είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη και να δοθούν ανακριτικές  εξουσίες στην Αρχή κατά της Διαφθοράς. Δεν θέλουμε ένα μπουλντόγκ χωρίς δόντια». 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Πηγές από τα κόμματα ανέφεραν στην Offsite ότι οι αρχηγοί κομμάτων  θα δώσουν τις θέσεις τους. Όπως πληροφορούμαστε, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου θα ζητήσει να προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις. Από πλευράς ΑΚΕΛ μάς ειπώθηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ  Στέφανος Στεφάνου θα ακούσει τον Πρόεδρο και μετά θα τοποθετηθεί. Την τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη θα αναμένει και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με πηγές από το κόμμα η  ΕΔΕΚ και ο πρόεδρός της Μαρίνος Σιζόπουλος πάει στο Προεδρικό για να ακούσει τι θα πει ο Πρόεδρος. 

 

Home