Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ολοκληρώθηκε το Εθνικό / Εξήγησε για το σύνταγμα '60 ο ΠτΔ

Offsite Team -
01.09.2021 - 13:27

Ολοκληρώθηκε το Εθνικό / Εξήγησε για το σύνταγμα '60 ο ΠτΔ

Εξήγησε την πρόταση του ο ΠτΔ για το Σύνταγμα του ΄60

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 1 το μεσημέρι το Εθνικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους Πολιτικούς Αρχηγούς αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εξήγησε στα μέλη του Εθνικού την πρόταση που υπέβαλε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη αναφορικά με το Σύνταγμα του '60.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες βράδυ ο Πρόεδρος εξήγησε στα μέλη διαπραγματευτικής την πρότασή του για το Σύνταγμα.

Ζητούμενο η συνέχιση προσπαθειών για λύση στο πλαίσιο ψηφισμάτων ΟΗΕ, λέει ο Πρόεδρος ΔΗΣΥ

Το ζητούμενο είναι συνεχίσουμε τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της συμφωνημένης βάσης λύσης, αναφέρει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε γραπτή δήλωσή του μετά τη συενδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Νεοφύτου σημειώνει πως «το ζητούμενο είναι συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να βρεθεί τρόπος επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού, εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της συμφωνημένης βάσης λύσης».

Κίνδυνος να θεωρηθούμε συνυπεύθυνοι για το αδιέξοδο με προτάσεις επιστροφής στο Σύνταγμα του '60 λέει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Τη διαφωνία του ΑΚΕΛ στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη περί επιστροφής στο Σύνταγμα του 1960 διατύπωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε σε ερώτησή του αν η πρόταση ήταν σχήμα λόγου, ότι ήταν πρόταση.  

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου είπε πως κατέθεσε την διαφωνία του κόμματός του σε σχέση με την ακολουθούμενη πολιτική στο Κυπριακό, η οποία, όπως είπε, «χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις και από αλληλοσυγκρουόμενες προσεγγίσεις και πολιτικές».  

«Σήμερα διαπιστώσαμε, γιατί ρωτήσαμε, εάν όντως η συγκεκριμένη τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί πρόταση και πήραμε θετική απάντηση», ανέφερε ο κ. Στεφάνου και συμπλήρωσε: «Θεωρούμε ότι με αυτή την πρόταση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει την ε/κ πλευρά ενώπιον του κινδύνου να γίνει συνυπεύθυνη του αδιεξόδου και την ίδια ώρα με αυτό τον τρόπο δίνουν τη δυνατότητα στην Τουρκία να συνεχίσει τις προσπάθειες να εκτρέψει από τη συμφωνημένη βάση λύσης».  

Όπως είπε, η απάντηση στις προσπάθειες της Τουρκίας να εκτρέψει από τη συμφωνημένη βάση λύσης είναι να εμμένουμε τόσο στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου όσο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. «Η πρόταση του Προέδρου για επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60 μας εκτρέπει από τα ψηφίσματα και τελικά καταργεί και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου», πρόσθεσε.  

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο τα περί επιστροφής στο Σύνταγμα του ’60 δεν ήταν σχήμα λόγου, ο κ. Στεφάνου είπε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν ήταν σχήμα λόγου, ο Πρόεδρος είπε ότι είναι πρόταση».  

«Η θέση του ΑΚΕΛ είναι σαφής: Mην προχωρήσετε σε αυτή την πρόταση γιατί με αυτή την πρόταση εκφεύγουμε και εμείς από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και θα μας κατηγορήσει ο διεθνής παράγοντας ότι είμαστε συνυπεύθυνοι για το αδιέξοδο την στιγμή που η Τουρκία προσπαθεί να καταργήσει τα ψηφίσματα και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου με τις θέσεις της για δύο κράτη», είπε, για να προσθέσει πως η απάντηση της ε/κ πλευράς «δεν θα πρέπει να είναι να πάμε από την άλλη πλευρά, αλλά να εμμένουμε σε αυτό που έχεi συμφωνηθεί από το 1977 και εντεύθεν, έχεi επαναβεβαιωθεί σε μια σειρά από συμφωνίες και αυτά που περιλαμβάνονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ».  

Απαντώντας σε παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε πως η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη δεν ήταν πρόταση, ο κ. Στεφάνου είπε πως εμείς ρωτήσαμε αν ήταν πρόταση και  «ο Πρόεδρος έχει πει ότι είναι πρόταση αν και εφόσον ο κ. Τατάρ επιμένει σε αυτά που λέει».  

«Ε λοιπόν, λέμε ότι και σε αυτά που επιμένει ο κ. Τατάρ η απάντηση δεν είναι να πάμε πίσω στο Σύνταγμα του ’60 αλλά να επιμένουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τον τρόπο που λέει ο διεθνής οργανισμός».  

Εξάλλου, ο κ. Στεφάνου είπε πως κατέθεσε εκ νέου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την άποψη του ΑΚΕΛ για το πώς πρέπει να κινηθεί η ε/κ πλευρά, λέγοντας πως πρέπει να γίνουν δύο πράγματα, «η ε/κ πλευρά χωρίς νέες εντός εισαγωγικών ιδέες, χωρίς παλινωδίες θα πρέπει να επιμένει σε επανέναρξη διαπραγματεύσεων από το σημείο που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και διαπραγματευόμενη επί του πλαισίου Γκουτέρες». Yπενθύμισε επίσης την πρόταση του κόμματος που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο για το πώς μπορεί να κινηθεί ο ΓΓ του ΟΗΕ για να μετατραπεί ο παράγοντας του φυσικού αερίου για καταλύτη για δημιουργία δυναμικής για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Δεν μιλήσαμε ούτε για υποχωρήσεις ούτε έχουμε θέσεις που υπερβαίνουν τις κόκκινες γραμμές της ε/κ πλευράς», είπε.

Δεν θα δοθεί συνέχεια σε δήλωση για επαναφορά του Συντάγματος του΄60 είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ

Κλιμάκωση των μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση ως απάντηση στις προσπάθειες εποικισμού της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, έτσι ώστε να υπάρξει πραγματικό κόστος στην Τουρκία αλλά και στο ψευδοκράτος, ζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμα ότι η δήλωση του Προέδρου για επαναφορά του Συντάγματος του 1960 έγινε για να αναδειχθούν οι παράλογες τοποθετήσεις του Ερσίν Τατάρ και, ως εκ τούτου, δεν θα δοθεί συνέχεια στη βάση αυτής της εισήγησης.

«Μετά από τις σημερινές διευκρινίσεις που έχει δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρούμε ότι η περιβόητη δήλωση για την επαναφορά του Συντάγματος του ’60 ήταν μια προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για να αναδείξει παράλογες τοποθετήσεις του κ. Τατάρ και επομένως από τη στιγμή που δεν πρόκειται να υπάρξει συνέχεια στη βάση αυτής της εισήγησης, ούτε κι εμείς έχουμε πρόθεση να δώσουμε οποιαδήποτε συνέχεια», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Προέτρεψε ωστόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφεύγει «τέτοιες διφορούμενες και αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις γιατί έχουν την τάση να απομακρύνουν την προσοχή από τα σημαντικά ζητήματα και θέματα που έχουμε ενώπιον μας και δίνουν την ευκαιρία σε κείνους που θέλουν να αλλάξουν τη βάση των διαπραγματεύσεων να επικαλούνται δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σε ό,τι αφορά την ουσία, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι ξεκάθαρο πως συνεχίζεται η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, η προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους και η προσπάθεια αλλαγής της βάσης των διαπραγματεύσεων στη συνομοσπονδία των δύο κρατών.

Επομένως, συνέχισε, «από τη στιγμή που έχει ληφθεί η απόφαση να προχωρήσουμε με μέτρα αντίδρασης, ιδιαίτερα ενόψει της συνεχιζόμενης και παράνομης προσπάθειας εποικισμού της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου κι ενόψει του γεγονότος ότι έχουν αποφασιστεί διάφορα μέτρα αντιδράσεις που βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως ήταν ανάκληση των διαβατηρίων, όπως ήταν η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για Προεδρική δήλωση κατά των ενεργειών της Τουρκίας, ως Δημοκρατικό Κόμμα θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση αυτών των μέτρων έτσι ώστε να προωθηθούν μέτρα που πραγματικά θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία αλλά και στο ψευδοκράτος».

«Πρέπει να πείσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αποτελεσματικά σε αυτές τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας γιατί αλλιώς η Τουρκία θα συνεχίσει και θα βρεθούμε ενώπιον νέων τετελεσμένων», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Με κοινή πολιτική μπορεί να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

Από τη σημερινή ενημέρωση επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ο ύποπτα υπονομευτικός ρόλος της Βρετανίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσα από τις διάφορες παρεμβάσεις τόσο προς την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και από προς την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, είπε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Η ΕΔΕΚ, είπε «έχει κατ΄επανάληψη τονίσει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός για το πως πρέπει αυτός ο παράγοντας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Αναφερόμενος στην συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά στην Αμμόχωστο είπε ότι από το 2016 η ΕΔΕΚ έδωσε κατ΄επανάληψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προτάσεις, τις οποίες το κόμμα δεν έδωσε στην δημοσιότητα, για το πως θα μπορεί και το πως πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και κυρίως αξιοποιώντας τα διπλωματικά και πολιτικά όπλα τα οποία διαθέτει για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση.

Υπενθύμισε ακόμα ότι από 2017 η ΕΔΕΚ ζήτησε την διεξαγωγή έρευνας για την παραχώρηση διαβατηρίων σε «αξιωματούχους» του κατοχικού καθεστώτος «κάτι όχι μόνο το οποίο δεν έγινε αλλά δεν είχαμε τη στήριξη κι συνδρομή από καμία πλευρά».

Συνέχισε λέγοντας ότι θα πρέπει «οι πολιτικές δυνάμεις να διαμορφώσουμε μέσα από τις προτάσεις που θα κατατεθούν «ένα κοινό πρόγραμμα, μια κοινή πολιτική αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων».

Αν είναι δυνατόν, πρόσθεσε η πολιτική αυτή να είναι κοινή και με την κυβέρνηση της Ελλάδας, «να είναι μια κοινή εθνική πολιτική Ελλάδας και Κύπρου για να αντιμετωπίσουμε τον τουρκικό επεκτατισμό και τις τουρκικές προκλήσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι «ο βρετανικός παράγοντας επιχειρεί σταδιακά να εισάγει την έννοια της κυριαρχικής ισότητας με ένα διαφορετικό τρόπο κυρίως» και καταλήγοντας είπε ότι είναι διαφορετικές μεθοδεύσεις που μπορεί σταδιακά να οδηγήσουν σε κρίσιμες εξελίξεις που θα υπονομεύουν την κρατική οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αρνητικό κλίμα δημιούργησαν οι αναφορές Προέδρου για επαναφορά στο Σύνταγμα του 60’, είπε ο Χ. Θεοπέμπτου

Οι αναφορές του Προέδρου για επαναφορά στο Σύνταγμα του 60’ δεν έπρεπε να γίνουν, έχουν φέρει μια αναστάτωση, έγιναν χωρίς διαβούλευση, έχουν πολλές ελλείψεις και έχουν δημιουργήσει ένα πολύ αρνητικό κλίμα ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και συζητήσεις που δεν έπρεπε να γίνονται, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.  

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Θεοπέμπτου εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.  

«Βρισκόμαστε σε μεγάλο αδιέξοδο, είμαστε σε μια εποχή που η διεθνής κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή της στο Αφγανιστάν και υπάρχει ως αποτέλεσμα και μια μεγάλη καθυστέρηση στην προώθηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, όσον αφορά την έναρξη των συνομιλιών που έχουμε με τους Τουρκοκύπριους», ανέφερε.  

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσει  ακόμα μια πιο μεγάλη και σοβαρή προσπάθεια να εξασφαλιστεί υποστήριξη από χώρες που μπορεί να τη δώσουν, ούτως ώστε να πειστεί η Τουρκία και η τ/κ πλευρά να έρθουν στο τραπέζι των συνομιλιών και να ξεκινήσει με μια βάση συμφωνημένη και από τους δύο για να υπάρξει ένα τέλος με τις συνομιλίες και να λυθεί το Κυπριακό.

Όπως είπε, όσο περνά ο καιρός τα πράγματα θα γίνονται πιο δύσκολα.

Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη διαλόγου στο Κυπριακό εκτιμά ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ

Το ΕΛΑΜ δεν προβλέπει την όποια εξέλιξη στο Κυπριακό καθώς δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος του Χρίστος Χρίστου μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την Τετάρτη προσθέτοντας ότι το ΕΛΑΜ κατέθεσε γραπτώς εισηγήσεις για μέτρα αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.  

Το ΕΛΑΜ επικροτεί και χαιρετίζει την πρόταση για αφαίρεση των ταξιδιωτικών εγγράφων σε 14 αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος, είπε  ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ προσθέτοντας ότι το κόμμα του θεωρεί πως η πρόταση πρέπει να ενταχθεί σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο και θα πρέπει τα μέτρα που θα αποφασίσει στη συνέχεια η Κυβέρνηση να έχουν κλιμάκωση «ώστε να επιτύχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα» στην πίεση που θα εφαρμοστεί στην τουρκική πλευρά».  

Το ΕΛΑΜ έχει εδώ και χρόνια πάγια θέση το κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων, συνέχισε ο κ. Χρίστου, προσθέτοντας ότι είναι ευκαιρία για την Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει ουσιαστική πίεση, αυτή ειδικά την περίοδο που η Τουρκία προκαλεί στο θέμα της Αμμοχώστου και τις ενέργειες  της όσον αφορά στην επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό, για το οποίο ζητά κυριαρχική ισότητα και πολιτική ισότητα ως προαπαιτούμενο  για την επανέναρξη του διαλόγου

 

Πρέπει μέσα από την ΕΕ να ζητήσουμε από τους εταίρους μας να επιβάλουν, επιτέλους εμπάργκο όπλων στην κατοχική δύναμη,  συνέχισε ο κ. Χρίστου.  

«Από την πλευρά μας δεν προβλέπουμε να έχουμε καμμία εξέλιξη στο θέμα του Κυπριακού και στο θέμα των διαπραγματεύσεων. Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ούτε η βούληση από την τουρκική πλευρά για αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης», ανέφερε περαιτέρω.  

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ είναι αδιανόητο να ζητούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προσέλθει σε διάλογο με νέες ουσιαστικά υποχωρήσεις πριν από την έναρξη του εν λόγω διαλόγου.  

Ανέφερε τέλος ότι το ΕΛΑΜ κατέθεσε γραπτώς, τις ακριβείς εισηγήσεις για μέτρα που μπορεί να λάβει η Κυβέρνηση απέναντι στις τουρκικές ενέργειες και χρονοδιάγραμμα με αίτημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να το εξετάσει και να το εφαρμόσει

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν θα το κάνει

Offsite Team -
28.06.2022 - 21:06

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν θα το κάνει

Στεφάνου: Να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά

Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε ομιλία που εκφώνησε στο πλαίσιο εκδήλωσης του κόμματος η οποία έγινε το βράδυ της Τρίτης στο Θέατρο Παλλάς, στη Λευκωσία, και ήταν αφιερωμένη στις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΑΚΕΛ, ο κ. Στεφάνου εξήρε την προσφορά των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου. «Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι της Κύπρου αποτελούν ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αποτελούν καταλύτη στην κοινωνική, οικονομική και πνευματική ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας.

«Οι συμπατριώτες μας Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, έχουν την Κύπρο ως τη δεύτερή τους πατρίδα», υπέδειξε, τονίζοντας ότι μετατράπηκαν σε αναπόσπαστο μέρος του κυπριακού λαού χωρίς να απολέσουν την ταυτότητά τους, την οποία πρόσθεσαν στον πολυπολιτισμικό πλούτο της χώρας μας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε τη σταθερή εναντίωση του κόμματος στη διχοτόμηση και τη συνεπή προσήλωσή του στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ακόμη, σημείωσε ότι επιβάλλεται η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από μέρους της ε/κ πλευράς για αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της και για να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. «Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας», υπέδειξε.

Η συμβολή των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων στους πνευματικούς αγώνες του λαού μας παραμένει μέχρι σήμερα ιδιαίτερη και ξεχωριστή, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι οι θρησκευτικές ομάδες πρωτοπορούν σε σημαντικούς τομείς και κλάδους της οικονομίας, όπως είναι το εμπόριο, η γεωργία, οι βιοτεχνίες και οι επιχειρήσεις. 

«Οι θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου συμμετέχουν ενεργά και αδιάλειπτα στους κοινωνικούς αγώνες για την πρόοδο και την προκοπή του τόπου μας, των εργαζομένων και των απόμαχων της δουλειάς", τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η πολυπολιτισμικότητα της Κύπρου οφείλεται και στους Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, οι οποίοι δεν εγκατέλειψαν ποτέ τα ήθη και τα έθιμα τους, αλλά αντίθετα καλλιεργούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους.

Ακριβώς γι’ αυτό, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ίδρυσαν σχολεία, πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία καθώς και φιλανθρωπικά ιδρύματα και συλλόγους ευημερίας για να στηρίξουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, θαλπωρή και αλληλεγγύη. Για την καλλιέργεια του θρησκευτικού αισθήματος των ανθρώπων τους, ίδρυσαν δεκάδες χώρους λατρείας, πρόσθεσε. 

«Η Κύπρος στη μακραίωνη ιστορία της, υπήρξε σημείο συνάντησης και συνεργασίας διάφορων λαών. Στο πολιτιστικό και πολιτισμικό ψηφιδωτό της, συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλουν οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι και οι Λατίνοι», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

«Για το ΑΚΕΛ, η προστασία των θρησκευτικών ομάδων δεν είναι απλώς συμβατική υποχρέωση. Είναι μέρος της ιδεολογίας μας, της ταυτότητάς μας, της ιστορίας μας», είπε.

Ακόμη, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει την προσπάθεια των εκπροσώπων των Μαρωνιτών να καλλιεργήσουν περαιτέρω την κυπριακή αραβική και να μυήσουν τους Μαρωνίτες μαθητές στη δική τους  κουλτούρα.

Επιπλέον, τόνισε ότι στηρίζει την προσπάθεια των Αρμενίων να προωθήσουν περαιτέρω την αρμένικη γλώσσα ανάμεσα στα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία τους και να διατηρήσουν τη δραστηριότητα των σωματείων και των οργανισμών που κρατούν ζωντανά την ιστορία και τον πολιτισμό τους, καθώς και την προσπάθεια των Λατίνων να διαφυλάξουν την ιστορική και κοινωνική προσφορά της θρησκευτικής τους ομάδας.

«Η πολιτεία οφείλει να είναι αρωγός στην περαιτέρω ανάπτυξη της εκπαίδευσης, στη στήριξη των οργανώσεων και άλλων δομών που λειτουργούν με ευθύνη και πρωτοβουλία των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Το ΑΚΕΛ ανέκαθεν αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των εργαζομένων της Κύπρου, αλλά και των μειονοτήτων της. Διαχρονικά υπήρξε συμπαραστάτης των εργαζομένων της κοινότητάς μας», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Βαρτκές Μαχτεσιάν, εκ μέρους της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων.

«Για εμάς τους Αρμένιους, που βιώσαμε την πρώτη μεγάλη Γενοκτονία του πολυτάραχου 20ού αιώνα, η μουσική, το τραγούδι και ο χορός έχουν περισσότερη συναισθηματική σημασία, αφού μας συνδέουν με ένα μοναδικό τρόπο με την ηρωική και αιματοβαμμένη μας ιστορία, τους προγόνους μας που σφαγιάστηκαν και εκδιώχθηκαν, αλλά και με την τουρκοκρατούμενή μας πατρίδα, Κύπρο», πρόσθεσε ο κ. Μαχτεσιάν.

Η Αντωνέλλα Μαντοβάνη, εκ μέρους της θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων, ανέφερε στον χαιρετισμό της ότι οι Λατίνοι αναγνωρίστηκαν συνταγματικά το 1960 λόγω της μακράς τους παρουσίας στην Κύπρο και της προσφοράς τους στην κυπριακή κοινωνία, κυρίως στον πολιτισμό, την παιδεία, τις τέχνες, την κυπριακή διάλεκτο, το εμπόριο, την αρχιτεκτονική και την ιατρική.

Ακόμη, σημείωσε ότι οι Λατίνοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κυπριακής κοινωνίας, και το μόνο που τους διαχωρίζει είναι το καθολικό τους θρήσκευμα και οι παραδόσεις τους.

ΚΥΠΕ

Home