Ολοκληρώθηκε το Εθνικό - Οι δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων

Ολοκληρώθηκε το Εθνικό - Οι δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων

Αν μας ζητηθεί θα τον συνοδεύσουμε, δήλωσε ο Α.Νεοφύτου - Ο ΠτΔ πρέπει να μεταβεί στη Διάσκεψη λέει το ΑΚΕΛ

Δύο ώρες διήρκησε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων αναφορικά με την συνάντηση που είχε με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ που είχε την περασμένη Δευτέρα αλλά και για τις προετοιμασίες για σύγκληση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε πως «θέση του ΔΗΣΥ είναι πως εάν κληθεί επίσημα ο Πρόεδρος σε Πενταμερής, θα πρέπει να μεταβεί στην Νέα Υόρκη. Αν μας ζητηθεί θα τον συνοδεύσουμε στην Νέα Υόρκη».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, εξέφρασε την άποψη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να μεταβεί στη διάσκεψη αφού όπως υποστήριξε «σε αντίθετη περίπτωση θα μπούμε σε παρατεταμένο αδιέξοδο».

Στις δικές του δηλώσεις ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως «ως ΔΗΚΟ έχουμε εισηγηθεί στον Πρόεδρο ότι για να μεταβεί στην Νέα Υόρκη θα πρέπει να προηγηθούν κάποιες πρωτοβουλίες οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

  1. Να ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων
  2. Να ξεκαθαρίσει ο ΓΓ των ΗΕ ποιοι προσκαλούνται σε αυτή την διάσκεψη 
  3. Να μην εισηγηθεί ο ΠτΔ την όποια διασύνδεση της λειτουργίας του αεροδρομίου της Τύμπου»

«Από την σημερινή ενημέρωση του Προέδρου επιβεβαιώνεται η ασάφεια της διαδικασίας αλλά και το πλαίσιο προπαρασκευής της άτυπης πενταμερής. Οι ανησυχίες μας γίνονται ακόμα μεγαλύτερες», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Πρόσθεσε πως «σε περίπτωση συμμετοχής σε μια άτυπη Πενταμερής, θα πρέπει οι χειρισμοί του Προέδρου να είναι προσεκτικοί με στόχο να αποτρέψουν μια πιθανή κεφαλοποίηση πρόσθετων ωφελημάτων για την Τουρκία. Απαιτείται προσεκτική διαχείριση για προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

Τη θέση του κόμματος της όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν αποδεχτεί πρόσκληση για να μεταβεί και να συμμετάσχει σε μια άτυπη πενταμερή στην Νέα Υόρκη, εξέφρασε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.  

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αφενός η πενταμερή συνιστά μια καλοστημένη παγίδα, στην οποία θα πέσουμε μέσα ως Κυπριακή Δημοκρατία και αφετέρου γιατί η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα δεν έχει το απαραίτητο στάτους για να μπορέσει να διαπραγματευτεί τα δίκαια της με παρρησία και με δύναμη και με προοπτικές επιτυχίας», είπε σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας.

Την εκτίμηση ότι «θα βγούμε ζημιωμένοι από την άτυπη Διάσκεψη» για το Κυπριακό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σημειώνοντας πως «ενδεχόμενα η Τουρκία να διευκολυνθεί, να "νομιμοποιηθεί", να θέσει τις θέσεις της ενώπιον του ΓΓ και με την ανοχή του για δυο κράτη και συνομοσπονδία».

«Δεν εισηγούμαστε να μην πάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να μην λάβει μέρος σε αυτή την άτυπη Διάσκεψη γιατί εδώ που έχουμε φτάσει άρνησή μας να συμμετάσχουμε θα διευκολύνει την Τουρκία στους στόχους της», είπε ο κ. Λιλλήκας.

Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την πρόσκληση την οποία έχει απευθύνει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για την πενταμερή στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, είπε ωστόσο ότι «για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντική η προετοιμασία».

Home