Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ομήρου: Χρέος μια ελάχιστη εθνική συνεννόηση για λύση Κυπριακού

Offsite Team
- 18.09.2022

Ομήρου: Χρέος μια ελάχιστη εθνική συνεννόηση για λύση Κυπριακού

«Είναι η ώρα σε πλήρη συντονισμό να προχωρήσουμε σε κινητοποίηση διεθνώς και εντός ΕΕ»

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία των κυπριακών εξελίξεων αποτελεί υπέρτατο χρέος και ιστορική ευθύνη η διαμόρφωση συνθηκών μιας ελάχιστης εθνικής συνεννόησης στη διαχείριση του Κυπριακού, δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι «το Κυπριακό πρέπει να αποτελεί πεδίο ενότητας και κοινών δράσεων».

Μιλώντας στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Κουκλιών, Νίκου Νικολάου, Ανδρέα Κόλιαρου, Μιχαλάκη Σόλωνος, Νεοκλή Χαραλάμπους, Αντρέα Νεοφύτου, Αντώνη Λεωνίδου Δημήτρη Γεωργίου και Μιχαλάκη Χριστοδούλου, ο κ. Ομήρου είπε ότι "θα πρέπει να επιμείνουμε στη μορφή και το περιεχόμενο της λύσης, όπως καθορίστηκαν με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009".

>>> Διαβάστε επίσης: Στο Λονδίνο για την κηδεία της Ελισάβετ τη Δευτέρα ο ΠτΔ <<<

Επιπλέον, ο κ. Ομήρου είπε ότι «είναι η ώρα σε πλήρη συντονισμό να προχωρήσουμε σε κινητοποίηση διεθνώς και εντός ΕΕ για να ασκηθούν πιέσεις και για να αξιοποιηθούν δυνατότητες επιρροών πάνω στην Τουρκία» και «να υπάρξουν πρωτοβουλίες για το κορυφαίο θέμα της ασφάλειας».

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

«Λύση με εγγυήσεις και εγγυητές είναι αδιανόητη. Οι εγγυήσεις υπήρξαν η πηγή κακοδαιμονίας για την Κύπρο. Θα πρέπει οριστικά να καταργηθούν και να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η συμμετοχή στον ΟΗΕ και την ΕΕ είναι επαρκές εγγυητικό πλαίσιο», πρόσθεσε.

Επίσης, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι επείγει η αξιοποίηση των εξελίξεων από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και πρόσθεσε πως «δεν είναι δυνατόν να επιβάλλονται, ορθώς, κυρώσεις από την ΕΕ επί της Ρωσίας για μια χώρα, την Ουκρανία, που δεν είναι καν χώρα της ευρωπαϊκής οικογένειας και όχι στην Τουρκία που καταπατεί το διεθνές δίκαιο σε μια Ευρωπαϊκή χώρα όπως είναι η Κύπρος».

Ανέφερε επίσης ότι «θα πρέπει ακόμα η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο πρόβλημα της στρατιωτικής κατοχής μιας χώρας – μέλους της από μια άλλη χώρα που ζητά να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Πρόσθεσε ότι «η ενεργός επικουρική συνδρομή της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση είναι θεμελιακή της υποχρέωση».

«Για να είναι η λύση όχι απλώς λειτουργική και βιώσιμη, αλλά και πλήρως συμβατή με τις αρχές, τις αξίες και τους κανόνες λειτουργίας που ισχύουν στην Ευρώπη», κατέληξε.

(ΚΥΠΕ)

Home