Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ομήρου: Η χειρότερη πρόκληση της Τουρκίας μέχρι τώρα

Offsite Team -
13.10.2019 - 15:42

Ομήρου: Η χειρότερη πρόκληση της Τουρκίας μέχρι τώρα

Thumbnail
“Γιατί η παραβίαση αυτή αφορά στον πυρήνα του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου”

Τους τελευταίους μήνες η Κύπρος έχει οφθαλμοφανώς περιέλθει σε κατάσταση πολιορκίας, με την πολύπλευρη θαλάσσια επιχείρηση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της, «αλλά και επί του εδάφους, πέραν της στρατιωτικής κατοχής του 37% της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεθοδεύεται η υπαγωγή υπό τουρκική διοίκηση, της περιοχής των Βαρωσίων, κατά παραβίαση των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

 

Αυτό είπε, μεταξύ άλλων, ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Εθνικό μνημόσυνο των ηρώων Τσερίου Ανδρέα Ράσπα, Κώστα Καψοκάρτη Μιχάλη Τουραπή, Ηλία Χριστοδούλου, Χρίστου Σαλίδη, Γιάγκου Κυριακίδη και Κώστα Μισιαούλη, που έπεσαν για την προάσπιση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, και στη δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων Κώστα Χαραλάμπους, Γιώργου Σταυρινού, Κώστα Ευθυμίου και Νικόλα Θεοδώρου Ζαού.  

«Ωστόσο η νέα κίνηση της Τουρκίας, με το ναυτικό Αττίλα στο θαλάσσιο τεμάχιο 7 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνιστά την χειρότερη πρόκληση της μέχρι  τώρα έκνομης συμπεριφοράς της, κατά παραβίαση του Διεθνούς Θαλάσσιου Δικαίου. Κι΄ αυτό,. Η διενέργεια γεωτρήσεων σε αδειοδοτημένο θαλάσσιο τεμάχιο, εκπέμπει το μήνυμα ότι η Τουρκία προτίθεται να παρεμποδίσει την υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών και του συναφούς προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

 

Είναι γι’  αυτό, συνέχισε ο κ. Ομήρου, που η Τουρκία δεν μπορεί να αφεθεί ανενόχλητη.

 

«Γιατί, αν αυτό συμβεί, πέραν του ότι η Κύπρος θα «πιστοποιηθεί» ανέκκλητα ως κράτος ήσσονος κυριαρχίας, θα προδιαγραφεί ανάγλυφα και η όποια λύση του Κυπριακού. Η οποία προφανώς θα εμπεριέχει ως βασικό της στοιχείο, τη δεσπόζουσα και ελέγχουσα θέση της Τουρκίας στη δομή και τη λειτουργία του Κυπριακού Κράτους. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτή την φορά, οι λεκτικές διαμαρτυρίες, οι δηλώσεις και τα συνήθη διαβήματα, δεν αρκούν. Χρειάζεται νεύρο, αποφασιστικότητα, πρωτοβουλίες και δράσεις. Όσοι επιθυμούν να επικρατήσει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή πρέπει να στραφούν προς την πηγή της ανωμαλίας που είναι η τουρκική επιθετικότητα», κατέληξε.

ΚΥΠΕ

 

Home