Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Όπλα ΕΦ στην Ουκρανία: Ποια κόμματα λένε ΟΧΙ και ποια ΝΑΙ

Offsite Team
- 05.04.2022

Όπλα ΕΦ στην Ουκρανία: Ποια κόμματα λένε ΟΧΙ και ποια ΝΑΙ

Πολιτικές διαστάσεις και αντιπαράθεσεις στο ενδεχόμενο αποστολής όπλων της ΕΦ στην Ουκρανία

Πολιτικές διαστάσεις παίρνει το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού από την Κύπρο στην Ουκρανία μετά τα δημοσιεύματα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ζήτησαν από την Κύπρο να παραχωρήσει τα ρωσικά όπλα της Εθνικής Φρουράς για βοήθεια προς την Ουκρανία.

Μάλιστα με χθεσινη του ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι δεν πρόκειται να μειώσει καθ` οιονδήποτε τρόπο τις αποτρεπτικές αμυντικές δυνατότητες μιας υπό κατοχή χώρας.

ΔΗΣΥ: Ναι υπό προϋποθέσεις

Στο όλο ζήτημα υπήρξαν και αντιδράσεις από τα κόμματα με τον ΔΗΣΥ μάλιστα μέσω δήλωσης του Αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος, Χάρη Γεωργιάδη να τάσσεται υπέρ της αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού στον Ουκρανία.

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός τάσσεται υπέρ της στήριξης της Ουκρανίας με όλα τα μέσα, περιλαμβανομένης της αποστολής εξοπλισμού από όσα κράτη έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν. Κράτη που περιλαμβάνουν την Ελλάδα και τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια ώρα αναφέρει ότι ως ΔΗΣΥ κατανοούν ότι η αποστολή εξοπλισμού εκ μέρους της Κύπρου δεν είναι εφικτή χωρίς την αντικατάστασή του

Εάν υπάρχουν όμως επιλογές όπως τονίζει ο ΔΗΣΥ αντικατάσταση μέρους έστω του εξοπλισμού της Εθνικής Φρουράς, με τρόπο που δεν θα υπονομεύει τις αποτρεπτικές μας δυνατότητες ως Κράτος και δεν θα προκαλεί δυσβάστακτο οικονομικό κόστος και θα συμβαδίζει με τον πολιτικό προσανατολισμό της χώρας μας, αυτές θα πρέπει υπεύθυνα να διερευνηθούν.

ΑΚΕΛ: Όχι με επίθεση σε ΔΗΣΥ 

Στην αντίπερα όχθη το ΑΚΕΛ σχολιάζοντας τις αναφορές Χάρη Γεωργιάδη τονίζει ότι ζητά ξεκάθαρη τοποθέτηση από την κυβέρνηση για το ζήτημα, το οποίο βέβαια δεν έγκειται στο αν και πώς θα αντικατασταθούν τα ρωσικά όπλα της Κύπρου αλλά στο αν πρέπει η Κύπρος να εμπλακεί στον πόλεμο.

Παράλληλα σημειώνει ότι αν ο Συναγερμός θέλει να είναι ΝΑΤΟϊκότερος των ΝΑΤΟϊκών, δεν σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να διολισθήσει σε ατραπούς επικίνδυνες για το λαό και την πατρίδα μας. Την ίδια ώρα επαναλαμβάνει την κάθετη αντίθεση του στην ικανοποίηση του αιτήματος των ΗΠΑ για αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και επιμένει ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία εμπλοκή της Κύπρου στον πόλεμο.

ΔΗΚΟ: Εναντίον «καταστροφική απόφαση»

Από πλευράς ΔΗΚΟ τονίζεται ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε θέματα εξοπλισμών σημειώνοντας ότι είναι ανησυχητικός ο τρόπος που διαχειρίζεται η Κυβέρνηση  το όλο θέμα.

Όπως σημειώνει το ΔΗΚΟ τόσο οι τοποθετήσεις του Υπουργού Άμυνας όσο και του εκπροσώπου της κυβέρνησης στερούνται σοβαρότητας, αφήνουν εκτεθειμένη την Κυπριακή Δημοκρατία και την άμυνα της ημικατεχόμενης μας πατρίδας. 

«Είναι αδιανόητο να αφήνονται περιθώρια θετικής προσέγγισης ενός τέτοιου ενδεχομένου τη στιγμή που η απειλή για την Κ.Δ. βρίσκεται ακριβώς απέναντι μας και τη στιγμή που οποιαδήποτε άμεση στρατιωτική εμπλοκή θα μπορούσε να πυροδοτήσει απρόβλεπτες πολιτικές και διπλωματικές συνέπειες και να αναταράξει τις ισορροπίες που τόσο πολύ χρειάζεται η χώρα μας» καταλήγει σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ. 

ΕΔΕΚ: Όχι σε αποδυνάμωση της ΕΦ

Εναντίων της αποστολής εξοπλισμού της ΕΦ στην Ουκρανία τάσσεται και η ΕΔΕΚ η οποία με σημερινή της ανακοίνωση τονίζει ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το ενδεχόμενο της αποδυνάμωσης της αμυντικής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς λόγω των προβλημάτων συντήρησης που θα προκύψουν από την επιβολή των κυρώσεων του εξοπλισμού της που είναι ρωσικής προέλευσης.  

Παράλληλα η ΕΔΕΚ τονίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να απορρίψει την πρόταση για την αποστολή τους στην Ουκρανία καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο πέραν των πολιτικών επιπτώσεων, θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο λόγω των τουρκικών προκλήσεων.  

ΔΗΠΑ: Και άλλα δεδομένα για να πει ναι ή οχι

Η Δημοκρατική Παράταξη ζητά την σύγκλιση Εθνικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα  σημειώνοντας ότι αποφάσεις που επηρεάζουν ύψιστα κρατικά συμφέροντα δεν πρέπει να τίθενται στη σφαίρα δημόσιας συζήτησης.

«Η τεράστια κρισιμότητα του θέματος επιβάλλει τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και λεπτομερέστατη ανάλυση όλων των πολιτικών, αμυντικών και διπλωματικών παραμέτρων που τίθενται ενώπιον μας, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας» αναφέρει συγκεκριμένα η ΔΗΠΑ.  

*Σημειώνεται ότι μέχρι και την δημοσίευση του ρεπορτάζ δεν υπήρξε επίσημη θέση από ΕΛΑΜ και Κίνημα Οικολόγων για το θέμα. 

Home