Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας εξηγούσε το «φαινόμενο» ΑΚΕΛ

Offsite Team
- 23.06.2019

Όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας εξηγούσε το «φαινόμενο» ΑΚΕΛ

Thumbnail
Όλα όσα είχε αναφέρει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συχνά, σε συζητήσεις που έχουν να κάνουν με την Κύπρο, τίθεται από τους ξένους συνομιλητές ως θέμα το "φαινόμενο ΑΚΕΛ", το "φαινόμενο" του κυπριακού Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού, του μοναδικού στην Ευρώπη κομμουνιστικού κόμματος που διατηρεί ακόμη και σήμερα, σε πρωτοφανή ύψη το ποσοστό του.

Αυτό το "φαινόμενο ΑΚΕΛ" και τους λόγους που έχουν καταστήσει το κόμμα του «από κόμμα της εργατικής τάξης σε κόμμα του λαού», "εξηγούσε", ο τώρα μεγάλος εκλιπών, ο τότε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και τότε πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, σε μια αποκλειστική, "διαφορετική" συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τον Μάρτιο του 2006 στη Βιέννη, όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη, την πρώτη ενός Προέδρου της κυπριακής Βουλής στην Αυστρία.

Αποκλειστικές συνεντεύξεις, εφ΄ όλης της ύλης, ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε παραχωρήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, τόσο παράλληλα με εκείνη ως προς το "φαινόμενο ΑΚΕΛ", όσο και κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αυστρία ως Πρόεδρος πλέον της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Μάιο του 2012, προσκεκλημένος του Αυστριακού ομολόγου του Χάιντς Φίσερ, με τον οποίο τον συνέδεε μακρά και στενή φιλία, ήδη από την εποχή που οι δύο τους διατελούσαν πρόεδροι των Κοινοβουλίων των χωρών τους.

Το ΑΚΕΛ εργάζεται προς την κατεύθυνση του κόσμου, γιατί έχει μια συνταγή που, όπως τόνιζε τότε ο μεγάλος εκλιπών πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, «το γλύτωσε από αυτόν τον κοσμοχαλασμό μετά την αυτοκτονία των Σοβιετικών να διαλύσουν τη χώρα τους, και αυτή η συνταγή είναι η καθημερινή επαφή με τον κόσμο και η επικέντρωση στα καθημερινά προβλήματα».

Όπως έλεγε τότε, τον Μάρτιο του 2006 ο Δημήτρης Χριστόφιας, «όλα αυτά τα 80 χρόνια ηλικίας του ΑΚΕΛ, υπήρχε αυτή η άμεση επαφή, ήταν πάρα πολλές δεκαετίες το μοναδικό οργανωμένο κόμμα, είναι το κόμμα το οποίο δημιούργησε τα συνδικάτα στην Κύπρο με ταξικό προσανατολισμό, οι κομμουνιστές μπήκαν μπροστά σε όλες τις κοινωνικές μάχες, στις απεργίες στα μεταλλεία, στις διαδηλώσεις, στις κινητοποιήσεις, για να κατακτηθούν όσες θεμελιώδεις κατακτήσεις χαίρεται σήμερα ο Κύπριος εργαζόμενος».

Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι, επειδή αυτή τη στιγμή η "νεοφιλελεύθερη λαίλαπα" θέλει να πάρει τη "ρεβάνς" από το εργατικό κίνημα, στην Κύπρο αυτό δεν μπορεί να περάσει. «Γιατί υπάρχει ένα φοβερό εμπόδιο που λέγεται ΑΚΕΛ και λόγω αυτού, ο αντίπαλος Δημοκρατικός Συναγερμός δεν κατόρθωσε για δέκα χρόνια να διαλύσει τους ημικρατικούς οργανισμούς και να τους παραδώσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο, δεν κατόρθωσε να εξαλείψει την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, μπορεί να τη ζημίωσε και να τη μείωσε, το ΑΚΕΛ προσπαθεί τώρα να την επαναφέρει στο σημείο που ήταν».

Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής παρέπεμπε στους διεθνείς αγώνες στους οποίους έλαβε μέρος το κόμμα, στον ισπανικό Εμφύλιο όπου ηγετικά στελέχη του πολέμησαν με τους υπόλοιπους δημοκράτες, μαζικά οι ΑΚΕΛιστές εντάχθηκαν στο Ελληνικό Σύνταγμα για να πολεμήσουν τον Χιτλεροφασισμό, ήταν 2.000 μέλη του κόμματος, αλλά και τα 17 μέλη της Κ.Ε. απάντησαν «παρών».

Όπως παρατηρούσε ο ίδιος, «επιστρέφοντας αυτοί οι άνθρωποι μετέφεραν στην Κύπρο το πνεύμα της αντιφασιστικής νίκης αλλά και του σοσιαλισμού που ήταν τότε στα ύψη, και μπήκαν μπροστά στους αγώνες τους εργατικούς».

Ανέφερε επίσης πως το ΑΚΕΛ είναι ίσως το μοναδικό κομμουνιστικό κόμμα που δεν απαγορεύει εάν είναι κανείς θρησκευόμενος να μπει στις τάξεις του κόμματος και να δώσει τη μάχη της καθημερινής ζωής, με βάση το καταστατικό και το πρόγραμμα του για καλυτέρευση και σταδιακά ριζικές αναπροσαρμογές της ζωής.

Πιθανότατα, όπως έλεγε τότε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ένα ποσοστό 90% των μελών τού ΑΚΕΛ να είναι πιστοί, να είναι θρησκευόμενοι, δεν υπάρχει πρόβλημα, βεβαίως ως ηγεσία του κόμματος, αυτή έχει τις φιλοσοφικές της αντιλήψεις».

Αναφερόμενος στους Τουρκοκυπρίους, ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε επισημάνει τότε πως «το ΑΚΕΛ είναι το μοναδικό κόμμα που από την πρώτη στιγμή διακήρυττε ότι είναι κόμμα όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων -των Ελληνοκυπρίων, των Τουρκοκυπρίων, των Μαρονιτών, των Αρμένηδων, των Λατίνων- όλων όσοι ζουν στον τόπο».

Οι Τουρκοκύπριοι ήταν συναγωνιστές, έδωσαν και αυτοί τον ιδρώτα και το αίμα τους και σύσφιξαν σχέσεις με τα ταξικά συνδικάτα που δημιούργησε το ΑΚΕΛ, το οποίο ποτέ δεν τους θεώρησε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ολα τα χρόνια που διαρκεί η κατοχή της Κύπρου, το ΑΚΕΛ έδωσε τη μάχη της προσέγγισης με τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες και ενός κινήματος επαναπροσέγγισης ενάντια στην κατοχή, για την επανένωση της πατρίδας στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, έχοντας υπόψη ότι η βάση πρέπει να είναι τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η Συμφωνία υψηλού επιπέδου και τώρα και οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, που η Ευρωπαϊκή Ένωση διακηρύττει ότι στηρίζεται επάνω τους».

«Το ΑΚΕΛ έδωσε τη μάχη της αναβάθμισης διαφόρων στρωμάτων του λαού, μεσαίων στρωμάτων, είναι δίπλα και μαζί τους, στις γυναίκες, στη νεολαία, στους αγρότες, δημιουργώντας ένα πλατύτατο λαϊκό κίνημα το οποίο αγωνίζεται για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων, και πέρα όμως από αυτά, είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έθεσε και θέτει ανεξίτηλα τη σφραγίδα της, υπερκεράζοντας μάλιστα την πολιτεία, στην πολιτιστική ζωή του τόπου», τόνιζε.

Για να προσθέσει ότι «είναι επιπλέον το κόμμα που δημιούργησε πολιτιστικούς συλλόγους σε όλη την Κύπρο, έβγαλε τον κόσμο από την αμάθεια, έχοντας τους συλλόγους ως σχολεία για να μάθει ο κόσμος γράμματα, να μπει στα θέατρα, να δημιουργήσει χορευτικά συγκροτήματα, να οργανώσει φεστιβάλ, δηλαδή ήταν μια μεγάλη αστραπή στα σκοτάδια τα πολιτιστικά. Αλλά και στη σύγχρονη εποχή η παρουσία του ΑΚΕΛ στον χώρο του πολιτισμού είναι παραπάνω από εμφανής, είναι πιο προχωρημένο και από το κράτος σε αυτό το ζήτημα».

Συνοψίζοντας, ο Δημήτρης Χριστόφιας στην τότε, "διαφορετική", συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνιζε «πως όλα αυτά μαζί έχουν καταστήσει το ΑΚΕΛ από κόμμα της εργατικής τάξης σε κόμμα του λαού, ένεκα και της εθνικής του δράσης, για τις λύσεις, για την ανεξαρτησία, για την ακεραιότητα της κυπριακής πατρίδας και για την αντικατοχική του δράση, και γι αυτό πιστεύω πως ο λαός θα συνεχίσει να το στηρίζει».

Home