Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Η ανησυχία Αναστασιάδη και ο ρόλος του Μενέντεζ

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ
- 17.04.2019

ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Η ανησυχία Αναστασιάδη και ο ρόλος του Μενέντεζ

Thumbnail
Τι δηλώνει στην Offsite o πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασσουλίδης

Το ζήτημα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έθεσε ενώπιον του αμερικανού Γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την ανησυχία της Κυβέρνησης για το μέλλον της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Συγκεκριμένα, ο ΠτΔ επεσήμανε στον κ. Μενέντεζ το αίτημα να εξεταστεί με προσοχή το ζήτημα της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, κατανοώντας τη θέση την οποία παίρνουν γενικά οι ΗΠΑ. Ξεκαθάρισε επίσης, ότι στην Κύπρο τυχόν αλλαγή  του καθεστώτος της  ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενέχει κινδύνους για τη σταθερότητα η οποία υπάρχει τα τελευταία χρόνια.  

Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί την Κυβέρνηση είναι η πολιτική που ακολουθεί ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αναφορικά με τις ειρηνευτικές δυνάμεις.

Εξάλλου, κατά την τελευταία ψήφιση για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στις 30 Ιανουαρίου του 2019, ο Αμερικανός Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο ΣΑ Τζόναθαν Κόεν, τόνισε πως οι «διαιωνιζόμενες ειρηνευτικές αποστολές είναι απαράδεκτες». Υποστήριξε επίσης, πως οι ΗΠΑ, κατά την επανεξέταση όλων των ειρηνευτικών αποστολών, δεν θα υποστηρίξουν το στάτους κβο για αποστολές στις οποίες οι πολιτικές διαδικασίες είναι αποτελματωμένες. 

Να υπενθυμίσουμε πως ο κ. Μενέντεζ είναι ο γερουσιαστής που κατέθεσε πρόσφατα νομοσχέδιο που αφορά μεταξύ άλλων την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο. 

Μενέντεζ: Καινούρια μέρα στις σχέσεις με ΗΠΑ και Δύση για Κύπρο

Ο ρόλος του Μενέντεζ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Μενέντεζ που ανήκει στους Δημοκρατικούς, είναι δύσκολο να επηρεάσει την πολιτική του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με τις ειρηνευτικές δυνάμεις. Ωστόσο, Κυβερνητική πηγή αναφέρει στην Offsite πως ο κ. Μενέντεζ μπορεί να επηρεάσει μέσα από το Κογκρέσο από τον ρόλο του γερουσιαστή που κατέχει. 

Να σημειώσουμε πως οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν ένα από τα μεγαλύτερα ποσά στον οργανισμό ΗΕ και θεωρούν πως οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να τύχουν μίας αναθεώρησης, καθώς όπως υποστηρίζουν δεν προτίθενται να πληρώνουν χωρίς το αντίστοιχο αποτέλεσμα, που είναι η ειρήνη.

Σε δηλώσεις του στην Offsite, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης,  ανέφερε πως, η αναθεώρηση αυτή τέθηκε σε ισχύ και ήδη έχουν αποχωρήσει περίπου 100 στρατιώτες και από την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο. Εξέτασαν επίσης, κατά πόσον θα μπορούσε η αποστολή να μην ήταν στρατιωτική αλλά αστυνομική, ωστόσο αποφασίστηκε να παραμείνει ως έχει.

Επιπλέον, όπως διευκρίνισε ο πρώην ΥΠΕΞ, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπέρ της σημαντικά επιχειρήματα. Το πρώτο επιχείρημα αφορά την χρηματοδότηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, την οποία συγχρηματοδοτεί η Κύπρος κατά 1/3. Δεύτερο επιχείρημα είναι ότι συγχρηματοδοτεί και η Ελλάδα την αποστολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με ακόμη ένα μικρό ποσό. Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, τέθηκαν σε ισχύ επί διακυβέρνησης Κληρίδη όταν είχε τεθεί εκ νέου ζήτημα για την αποστολή της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, μετά τον Ιούλιο του 2017 το ΣΑ έθεσε νέους όρους για την παραμονή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως να συνεχίζεται η προσπάθεια προς επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και να αποφεύγεται η στασιμότητα. Όπως επεσήμανε, τον ερχόμενο Ιούλιο όπου θα τεθεί εκ νέου προς ψήφιση το μέλλον της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εάν δεν υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό, τότε σίγουρα θα υπάρξει πίεση από το Συμβούλιο Ασφαλείας. «Χωρίς εξελίξεις μία ειρηνευτική δύναμη κινδυνεύει να μην έχει τον ίδιο ρόλο που έχει σήμερα» σημείωσε.

Αυτό φαίνεται να ανησυχεί την ε/κ πλευρά η οποία υποστηρίζει πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ διατηρεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην Κύπρο, θέση την οποία μέχρι σήμερα ενστερνίζεται και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. 

Στο μεταξύ, θέση της τ/κ πλευράς, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ο «υπεξ» Κουντρέτ Οζερσάι, είναι πως η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο δεν χρειάζεται πλέον να είναι μια στρατιωτική αποστολή, αλλά μία πολιτική αποστολή. 

Να σημειώσουμε πως η Κύπρος είναι η 2η χώρα μετά το Κασμίρ στην Ινδία, με την πιο μακροχρόνια παραμονή ειρηνευτικής δύναμης στον κόσμο.

Home