Ούτε που ασχολήθηκαν οι Αρχηγοί με το αποψινό debate

Ούτε που ασχολήθηκαν οι Αρχηγοί με το αποψινό debate

Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, αλλά μόνο με την ΕΕ δεν ασχολούνται πολιτικοί αρχηγοί και κόμματα…

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ενώ βρισκόμαστε λίγη ώρα πριν από το debate των εκλογών για την ανάδειξη του επόμενου ηγέτη στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα πολιτικά κόμμα στην Κύπρο παραμένουν «βυθισμένα» στην κυπριακή πραγματικότητα.

Όπως φαίνεται, οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματα που αντιπροσωπεύουν προτιμούν να ασχολούνται επιφανειακά και επιδερμικά με ευρωπαϊκά θέματα, και να δίνουν περισσότερη σημασία σε κόντρες και επικοινωνιακά κόλπα που μόνο αρνητικό πρόσημο έχουν για την κοινωνία.

Το αποψινό debate αναμένεται να επικεντρωθεί σε θέματα όπως η απασχόληση, η μετανάστευση, η ασφάλεια, ο λαϊκισμός, η κλιματική αλλαγή και ο παγκόσμιος ρόλος της ΕΕ. Θέματα που έχουν τεράστια σημασία για την Κύπρο και τους πολίτες της οι οποίοι ζουν τις επιπτώσεις καθημερινά.

Τα ίδια κόμματα που καθημερινά καλούν τους πολίτες να κατέλθουν στις κάλπες των Ευρωεκλογών στις 26 Μαΐου, δείχνουν πως το εσωτερικό debate είναι πιο σημαντικό από το debate που ίσως κρίνει τον επόμενο ισχυρό ηγέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, θα έπρεπε να στηρίξουν και να προωθήσουν το αποψινό debate, καθώς είναι μία ευκαιρία για τους πολίτες να ακούσουν τις θέσεις των έξι βασικών υποψηφίων για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα κληθούν στην συνέχεια να συνεργαστούν μαζί του.

Παράλληλα, τα κόμματα ενώ στηρίζουν τους υποψήφιους για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην βάση της ομάδας που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν μπήκαν στον κόπο ούτε για μία δήλωση.

Συγκεκριμένα, ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Manfred Weber. Από την άλλη, το ΑΚΕΛ υποστηρίζει την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL) η οποία δεν έχει δικό της υποψήφιο για την Προεδρία της Κομισιόν, με τον μοναδικό αριστερό υποψήφιο για να υποστηρίξουν να είναι ο Nico CUÉ, ο οποίος είναι υποψήφιος με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στηρίζουν την υποψηφιότητα του υποψήφιου της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Frans Timmermans.

Τέλος, σε περιπτώσης εκλογής Ευρωβουλευτή από τον συνδυασμό Συμμαχίας- Οικολόγων ο Ευρωβουλευτής που θα εκλεγεί θα ψηφίσει υποψήφιο για την θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανάλογα με την πολιτική ομάδα στην οποία θα ανήκει. Είτε στην Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) στηρίζοντας την υποψηφιότητα Μargrethe VESTAGER, είτε στην ομάδα Πρασίνων στηρίζοντας την υποψηφιότητα της Ska Keller.  

Οι υποψήφιοι για την διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι οι: Nico CUÉ, Ευρωπαϊκή Αριστερά (EL), Ska KELLER, Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (EGP), Jan ZAHRADIL, Συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη (ACRE), Margrethe VESTAGER, Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), Manfred WEBER, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) και Frans TIMMERMANS, Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES).

Το debate θα μεταδίδεται ζωντανά από την Offsite στις 10.00 το βράδυ.

 

Home