Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οζερσάι: Αυτό που προτείνεται είναι ένα E/κ κράτος

Offsite Team -
09.04.2019

Οζερσάι: Αυτό που προτείνεται είναι ένα E/κ κράτος

Thumbnail
Τι δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι

Αυτό που προτείνεται είναι ένα ε/κ κράτος, ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι δηλώνοντας δικαιωμένος για την φράση του «δεν θα βγει λαγός από το καπέλο» (σσ: δεν θα γίνουν θαύματα), που είχε πει προ μηνών όταν είχε ανακοινωθεί ο διορισμός της Τζέιν Χολ Λουτ. Τότε κάποιοι γέλασαν αλλά σήμερα ο ίδιος είναι δικαιωμένος, ανέφερε ο «υπουργός εξωτερικών» σε συζήτηση στην ολομέλεια της «βουλής» για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι αυτό δεν τον ευχαριστεί.

 

Εδώ και 8-9 μήνες, ανέφερε, η ε/κ πλευρά το φέρνει από δω, το φέρνει από κει, κατέθεσε στο αρμόδιο άτομο των Ηνωμένων Εθνών που σφυγμομετρεί κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των πλευρών, μια πρόταση που δεν είναι καινούργια και αυτό δείχνει ότι οι Ε/κ δεν παίρνουν σοβαρά αυτή την διαδικασία. Όταν ο ίδιος ήταν διαπραγματευτής, είπε ο κ. Οζερσάι, είχαν μελετήσει 6-7 διαφορετικές ιδέες που είχαν καταθέσει ειδικοί των ΗΕ, μεταξύ των οποίων και η εκ περιτροπής πρωθυπουργία, για την οποία η τ/κ πλευρά είχε επιχειρηματολογήσει για ποιους λόγους δεν καλύπτει την πολιτική ισότητα.

 

Γιατί, εξήγησε, με ένα τέτοιο πολίτευμα θα προέκυπτε ένα κράτος όπου το ένα από τα δύο συνιστώντα στοιχεία, οι Τ/κ, δεν θα είχαν ποτέ ανώτερη εκπροσώπευση στην προεδρία του κράτους, το οποίο θα ήταν και δικό τους, αλλά πάντοτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες ο Πρόεδρος θα ήταν πάντοτε Ε/κ. «Μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει αποδεκτό; Στην πραγματικότητα, αυτό που ο Αναστασιάδης προτείνει είναι ένα ε/κ κράτος» είπε.

 

Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι έτσι ήταν και η Κυπριακή Δημοκρατία όταν ιδρύθηκε το 1960, συνέχισε ο κ. Οζερσάι, λέγοντας ότι πρέπει «να θυμηθούμε όμως τι έγινε τότε, ο δικοινοτικός συνεταιρισμός χάλασε και οι Ε/κ είπαν ότι είναι οι μόνοι εκπρόσωποι (της Κυπριακής Δημοκρατίας) και κατέλαβαν την θέση στα Ηνωμένα Έθνη. Από κει πηγάζει αυτή η νοοτροπία».  

Κατά τον Κουντρέτ Οζερσάι υπάρχει σοβαρή διαφορά νοοτροπίας μεταξύ των πλευρών και δεν υπάρχει ένα κοινό έδαφος και ένα κοινό όραμα για το μέλλον του νησιού, υποστηρίζοντας ότι αυτή η διαδικασία έχει κολλήσει.  

Επανέλαβε ότι θέλουν αξιωματούχους των ΗΕ που να λένε την αλήθεια όταν είναι εν ενεργεία και όχι όταν συνταξιοδοτηθούν, φέροντας ως παράδειγμα την έκθεση του 2004 όπου καταγραφόταν ότι η ε/κ πλευρά δεν ήταν έτοιμη να διαμοιραστεί με την τ/κ την εξουσία και τον πλούτο, αλλά εκείνη η έκθεση δεν πέρασε από το Συμβούλιο Ασφαλείας. «Αλλά καταγράφονταν η πραγματικότητα την οποία κανείς δεν μπόρεσε να αλλάξει» είπε.  

Κατά τον κ. Οζερσάι υπάρχει τώρα η ευκαιρία να εξετάσουμε τί μπορεί να πραγματοποιηθεί με βάση τις πραγματικότητες στην Κύπρο και να ανοίξει πραγματικά το κουτί της Πανδώρας. Θεωρεί επίσης ότι ενώπιόν μας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου υπάρχει μια ευκαιρία για συνεργασία μεταξύ των δύο «λαών» - κατά την έκφρασή του – για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα. Προτείνει δε να προχωρήσουν Ε/κ και Τ/κ σε άτυπο διάλογο, χωρίς τα ΗΕ, για το μέλλον αυτού του νησιού «αφού πέρασαν 50 χρόνια και δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα, δεν είναι εφικτός ένας συνεταιρισμός στην εξουσία και τον διαμοιρασμό του πλούτου». Αυτή τη φορά, συνέχισε, εάν τα ΗΕ συγκαλέσουν μια διεθνή διάσκεψη, τότε όλοι θα πρέπει να θέσουν «τον δάκτυλον επί των τύπων των ήλων» για το τί θα γίνει με το Κυπριακό από δω και πέρα.  

Είχε προηγηθεί παρέμβαση του «βουλευτή» του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου ο οποίος ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά έχει κάνει πισωγύρισμα με την πρόταση για εκ περιτροπής πρωθυπουργούς και μόνιμα Ε/κ Πρόεδρο, λέγοντας ότι κανείς δεν ενημέρωσε την τ/κ πλευρά ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες σε αυτή την περίπτωση του Ε/κ Προέδρου και ποιες των Πρωθυπουργών.  

Άσκησε δε κριτική στην αντίδραση του «προεδρικού» λέγοντας ότι ενώ το θέμα είναι σοβαρό, ο Τ/κ ηγέτης ανακοίνωσε μόνο ότι δεν είναι εφικτό υπό τις περιστάσεις να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς της κ. Λουτ. Εφόσον η ε/κ πλευρά απομακρύνθηκε από την ομοσπονδία, συνέχισε, θα πρέπει η τ/κ πλευρά να ζητήσει από τα ΗΕ να κηρύξει το κλείσιμο της διαδικασίας. Εάν αυτό δεν γίνει, είπε, είναι σαν να εγκρίνονται αυτοί που θέλουν επιμήκυνση της διαδικασίας. Ζήτησε δε η «βουλή» να πάρει απόφαση για το θέμα αυτό αφού η διαδικασία διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να συνεχιστεί.  

Μιλώντας επίσης στη «βουλή», ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί επέκρινε επίσης την προαναφερόμενη δήλωση που έγινε από τον εκπρόσωπο του Τ/κ ηγέτη μετά την συνάντηση Λουτ – Ακιντζί. Γίνεται αντιληπτό, είπε, ότι μόνο για το θέμα της πολιτικής ισότητας επέμεινε στην κ. Λουτ ο Μουσταφά Ακιντζί και επέκρινε το γεγονός ότι δεν έγινε αναφορά στο θέμα των εγγυήσεων, διερωτώμενος τί σκέφτεται γι’ αυτό το θέμα ο κ. Ακιντζί.

Για την άλλη άνοιξη έμεινε η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ειρωνικά ο κ. Αρικλί, επικρίνοντας τον Μουσταφά Ακιντζί ότι επιμένει στο θέμα της πολιτικής ισότητας το οποίο έχει «αδειάσει» ως περιεχόμενο η ε/κ πλευρά.  

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιζτζιάν αναφέρει ότι το γεγονός πως η τέταρτη επίσκεψη της κ. Λουτ ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα δείχνει ότι υπάρχει αδιέξοδο και χαρακτηρίζει ατυχή την πρόταση της ε/κ πλευράς που είχε γίνει ξανά στο παρελθόν και δεν είχε γίνει αποδεκτή. «Γίνεται κατανοητό ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έχει αποδεχθεί ακόμη την πολιτική ισότητα της τ/κ κοινότητας. Δεύτερο λάθος είναι η απόρριψη από την ε/κ ηγεσία της πρότασης της κ. Λουτ για μια τετραμερή σύνοδο υπό την αιγίδα των ΗΕ» ανέφερε.  

Απηύθυνε δε έκκληση στις πλευρές να συναντηθούν άμεσα και να καθορίσουν τους όρους αναφοράς στο πλαίσιο των προτάσεων Γκουτέρες. Η έκθεση του ΓΓ στις 15 Απριλίου πρέπει να είναι ξεκάθαρη και αντικειμενική, πρόσθεσε ο κ. Ιζτζιάν λέγοντας ότι το να κρύβεται η ουσία στο όνομα της ισορροπίας δεν βοηθά στη λύση του Κυπριακού.  

Home