Οζερσάι: Γεωτρήσεις από Τουρκία στο όνομα της «τδβκ»

Οζερσάι: Γεωτρήσεις από Τουρκία στο όνομα της «τδβκ»

ΟΖΕΡΣΑΙ
«Είμαστε σε θέση να διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας»

Το σημαντικό βήμα θα γίνει όταν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις γύρω από την ‘τδβκ’, δήλωσε ο "υπέξ" των κατεχομένων, Κουντρέτ Οζερσάι, ενώ χαρακτήρισε ως αλλαγή παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο τη γεώτρηση που ξεκίνησε σήμερα ο Πορθητής

Σε συνέντευξή του στο NTV, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι “η σημερινή γεώτρηση “πρέπει να εκληφθεί ως αλλαγή του παιχνιδιού, μια αλλαγή παραδείγματος”.

Πρόσθεσε επίσης πως “στο παρελθόν η ε/κ πλευρά έκανε κάτι και εμείς διαμαρτυρόμασταν, λέγαμε ότι επιφυλασσόμαστε για τα δικαιώματά μας. Όταν οι Ε/Κ έκαναν συμφωνίες με γειτονικές χώρες για την ΑΟΖ εμείς διαμαρτυρόμασταν, για τις αδειοδοτήσεις διαμαρτυρόμασταν, για τις σεισμικές έρευνες διαμαρτυρόμασταν. Μέχρι σήμερα η ντε φάκτο κατάσταση ήταν πάντοτε εναντίον μας", συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι, "με αυτή την εξέλιξη και την αγορά του γεωτρύπανου από την Τουρκία και με το δεύτερο γεωτρύπανο που θα προστεθεί σύντομα πλέον είμαστε σε θέση να διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας."

Μάλιστα ο κ. Οζερσάι, αποκάλυψε πως η ΤΡΑΟ στο πλαίσιο της αδειοδότησης των κατεχομένων στην Τουρκία, θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στο όνομα της ‘τδβκ’ και μέσα στις περιοχές θαλάσσιας αρμοδιότητας της Κύπρου. "Ασφαλώς αυτές οι γεωτρήσεις ξεκινούν στις περιοχές της Τουρκίας αλλά το σημαντικό βήμα θα γίνει όταν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις γύρω από την ‘τδβκ’”, ανέφερε.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι  από εδώ και στο εξής δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να σταματήσει τις έρευνές της Τουρκίας στη θάλασσα με τη δικαιολογία ότι διεξάγονται  διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

“Στο παρελθόν δυστυχώς τα δικαιώματά μας παραβιάστηκαν κατά κάποιο τρόπο. Για την επόμενη περίοδο τώρα η προηγούμενη πρόταση που κάναμε ισχύει ακόμη. Αν πραγματικά αυτό θέλουν, παρακαλώ, ας έρθουν και να κάνουμε τις γεωτρήσεις γύρω από το νησί μαζί. Τ/Κ και Ε/Κ να διαβουλευτούμε και να κάνουμε μαζί αυτές τις έρευνες και οι δύο μας να μοιραστούμε από κοινού το κόστος και τις φυσικές πηγές πλούτου. Η πρότασή μας ισχύει ακόμη. Αλλά αν δεν το βλέπουν θετικά".

Καταληκτικά, είπε πως "εμείς μαζί με την Τουρκία δεν θα επιτρέψουμε  σε κανέναν να εμποδίσει τα κάθε είδους βήματά μας με τη δικαιολογία τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό”.

Home