Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οζερσάι: Ή αλλαγή όρων για ομοσπονδία ή να τεθεί άλλο μοντέλο

Offsite Team -
05.08.2019 - 22:17

Οζερσάι: Ή αλλαγή όρων για ομοσπονδία ή να τεθεί άλλο μοντέλο

Thumbnail
Πρότεινε οι δύο πλευρές να ξεκινήσουν με συνεργασία

Ή πρέπει να αλλάξουν οι όροι για να είναι δυνατή η ίδρυση ενός ομοσπονδιακού συνεταιρισμού ή να τεθεί στο τραπέζι ένα μοντέλο που να συνάδει με τους σημερινούς όρους, δήλωσε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάι, υποστηρίζοντας ότι με τους παρόντες όρους δεν είναι δυνατόν να ιδρυθεί ένας ομοσπονδιακός συνεταιρισμός. Υποστήριξε ότι το μοντέλο της συνεργασίας είναι η πιο λογική οδός ώστε οι δύο πλευρές να αναπτύξουν εμπιστοσύνη μεταξύ τους.

Πρότεινε οι δύο πλευρές να ξεκινήσουν με συνεργασία και στη συνέχεια όταν είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε ένα συνεταιρισμό που να βασίζεται στον διαμοιρασμό.

Στην ομιλία του στη Σύνοδο των Τούρκων Πρέσβεων στην Άγκυρα, ο κ. Οζερσάι είπε ότι από το 1968 που ξεκίνησε το Κυπριακό μέχρι σήμερα πέρασε μισός αιώνας και ότι μέσα σε 50χρόνια έμαθαν πολλά. «Το μόνο πράγμα που δεν άλλαξε είναι η δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία. Αυτό δεν το αλλάξαμε ποτέ, έμεινε σταθερό πάντοτε», ανέφερε. “Νομίζω ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα αλλαγής μοντέλου και σε ένα σημείο καμπής στην Κύπρο”, ανέφερε.

Κατά τον Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι για τον ομοσπονδιακό συνεταιρισμό πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένοι όροι. «Σήμερα δεν υπάρχουν οι όροι για τον ομοσπονδιακό συνεταιρισμό στην Κύπρο. Επειδή ο ομοσπονδιακός συνεταιρισμός είναι ένα μοντέλο συνεταιρισμού βασισμένο στο διαμοιρασμού της εξουσίας και του πλούτου», ανέφερε. Όπως είπε στην Κύπρο η ε/κ  κοινότητα δεν είναι έτοιμη να τη διαμοιραστεί, προσθέτοντας ότι για τον ομοσπονδιακό συνεταιρισμό χρειάζεται εμπιστοσύνη μεταξύ των πλευρών αλλά σήμερα δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, περισσότερο υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης. Ο Κουντρέτ Οζερσάι ειπε ακόμη ότι χρειάζεται και εμπειρία στο θέμα της ύπαρξης κουλτούρας ομοσπονδίας. 

Ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστήριξε ότι “από το 1963 μέχρι σήμερα αυτό που η ε/κ πλευρά ονομάζει Κυπριακή Δημοκρατία μετατράπηκε σε ενιαίο κράτος με όλη του την έννοια”. “Το έκαναν αυτό με τον Πρόεδρο ο οποίος ασκεί και τις αρμοδιότητες του αντιπροέδρου”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό και πραγματικό στοιχείο το οποίο έχει άρει τους όρους για την ομοσπονδία στην Κύπρο. Υποστήριξε ότι με τους παρόντες όρους δεν είναι δυνατόν να ιδρυθεί ένας ομοσπονδιακός συνεταιρισμός. “Η ομοσπονδία δεν είναι ένα κακό μοντέλο. Αλλά για να ιδρυθεί και να είναι βιώσιμη μια ομοσπονδία χρειάζονται μια σειρά όροι και στοιχεία τα οποία σήμερα στην Κύπρο δεν υπάρχουν”, ανέφερε.

Κατά τον κ. Οζερσάι “ή πρέπει να αλλάξουν οι όροι για να είναι δυνατή η ίδρυση ενός ομοσπονδιακού συνεταιρισμού ή να τεθεί στο τραπέζι ένα μοντέλο που να συνάδει με τους σημερινούς όρους”. Υποστήριξε ακόμη ότι στην περίπτωση που οι διεθνείς πρωταγωνιστές επιδείξουν θέληση για αλλαγή των παρόντων όρων και στην περίπτωση που τηρήσουν μια στάση η οποία θα λέει ότι ‘δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία, δεν υπάρχει νόμιμη κυβέρνηση’, θα αρχίσουν να δημιουργούνται οι όροι για ένα ομοσπονδιακό συνεταιρισμό στην Κύπρο.

Υποστήριξε ακόμη πως όταν αμφισβητηθεί ότι η ε/κ πλευρά ‘είναι η αντιπροσωπευτική κυβέρνηση’ κάτι που αποτελεί τον βασικό όρο της ΕΕ και της ένταξης, τότε θα αρχίσουν να αλλάζουν οι όροι για τον ομοσπονδιακό συνεταιρισμό. Ανέφερε ακόμη ότι στην περίπτωση που η διεθνής κοινότητα ανακοινώσει ότι δεν θα δείξει ανοχή προς την Ε/κ πλευρά στο θέμα του φυσικού αερίου, τότε μπορεί να γίνει αναφορά σε ένα ομοσπονδιακό συνεταιρισμό στην Κύπρο βασισμένο στον διαμοιρασμό. Υποστήριξε ακόμη πως εάν μία φορά τα Ηνωμένα Έθνη πουν ότι δεν θα ανανεώσουν την θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και θα αποσυρθούν τότε αυτό θα είναι ένα ατού, ένα βήμα που θα αλλάξει τις ισορροπίες. 

Σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι ή πρέπει να γίνει κάτι για να φτάσουν σε σημείο οι Ε/κ να είναι έτοιμοι για τους όρους ενός ομοσπονδιακού συνεταιρισμού ή ήρθε η ώρα να πούμε ότι με αυτούς τους όρους θα συζητηθεί άλλου είδους συνεταιρισμού. 

“Στις μέρες μας πρέπει να πάρουμε ένα μοντέλο εξελικτικό, βαθμιαίο με το οποίο μπορούμε να προχωρήσουμε βήμα με βήμα και να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε έξω από τα καλούπια που έχουν τοποθετηθεί”, ανέφερε. 

 

Home