Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Όζερσαϊ: Ιστορική ευκαιρία «για συνεργασία πριν από την λύση»

Offsite Team -
11.04.2022 - 20:59

Όζερσαϊ: Ιστορική ευκαιρία «για συνεργασία πριν από την λύση»

Thumbnail

Υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία στο Κυπριακό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι προσθέτοντας ότι με την πρόσφατη επίσκεψη της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ προέκυψε πιθανότητα υλοποίησης της άποψης για «συνεργασία πριν από τη λύση» και ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει οποιαδήποτε αναγνώριση για να μπορέσει να γίνει αυτό.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, ο κ. Όζερσαϊ ανέφερε ότι τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στον ηλεκτρισμό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί συνεργασία στον τομέα της ενέργειας ανάμεσα στην Τουρκία, το Ισραήλ, την «νότια Κύπρο» και την «βόρεια Κύπρο», κατά την έκφρασή του, με αγωγούς που θα ανεγερθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και διασύνδεση μεταξύ τους, κάτι το οποίο είναι μια ιστορική ευκαιρία.

Οι δηλώσεις στις οποίες προέβη η κ. Νούλαντ κατά τις επισκέψεις της στην περιοχή, πρόσθεσε, δείχνουν πως θα μπορούσε να υπάρξει αυτή η συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να αναμένεται λύση στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με τον κ. Όζερσαϊ, τόσο το «υπουργείο εξωτερικών» όσο και ο Τ/Κ ηγέτης πρέπει να αναπτύξουν απόψεις και εισηγήσεις πάνω σε αυτό το θέμα και να γίνουν πιο ορατοί διεθνώς αναλαμβάνοντας διπλωματικές πρωτοβουλίες μαζί με την Τουρκία.

Σημειώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ξεκάθαρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην «νότια Κύπρο», κατά την έκφρασή του, ότι δεν βλέπουν ζεστά τον αγωγό East Med, ο οποίος θα πάρει χρόνο να ολοκληρωθεί και θα κοστίσει πολύ και άρχισαν να επικεντρώνονται σε διάφορα έργα τα οποία θα μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας και της Ευρώπης από την Ρωσία, Κουντρέτ Όζερσαϊ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ φαίνονται αποφασισμένες στο θέμα της μείωσης της εξάρτησης από την Ρωσία και ότι το συμπέρασμα που εξάγουμε από την στάση των ΗΠΑ στο θέμα του East Med και την αποστολή Νούλαντ στην περιοχή είναι ότι οι πλευρές που απορρίπτουν την συνεργασία θα αφεθούν εκτός.

Από αυτή την άποψη, συνέχισε, η ε/κ πλευρά πρέπει να λάβει μια δύσκολη απόφαση και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να καταφέρει να «ενώσει» την ρητορική περί ΜΟΕ και την συνεργασία στην ενέργεια με την απαίτηση των ΗΠΑ και της Δύσης και να πάψει να προβάλλει προϋποθέσεις.

«Δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται να αναγνωρίσει την ελληνοκυπριακή διοίκηση η Τουρκία και την τδβκ η ελληνοκυπριακή διοίκηση. Επομένως, σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να εστιαστούμε στην υλοποίηση της συνεργασίας βρίσκοντας ενδιάμεσες φόρμουλες» είπε.

Ο κ. Όζερσαι εξέφρασε επίσης την άποψη ότι τέτοια περιφερειακή συνεργασία θα δημιουργούσε αμοιβαία εξάρτηση ανάμεσα στις πλευρές και αυτό θα εξυπηρετούσε την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου, κάτι για το οποίο ο ίδιος μιλά εδώ και χρόνια και θα επιτρέψει στους Τ/κ να ανασάνουν.

Πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία γι’ αυτό από τον Ερσιν Τατάρ και το «υπεξ», πρόσθεσε. «Η Τουρκία έχει μιαν θέση που τυγχάνει περισσότερης αποδοχής στον κόσμο σε σχέση με το παρελθόν. Υπάρχει μια Τουρκία που αυξήθηκε η σημασία και το βάρος της ως αποτέλεσμα της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

Πρέπει να το δούμε και να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε αυτό. Κατέληξε δείχνοντας γι’ αυτό τον Τ/κ ηγέτη και τον «υπεξ».

ΚΥΠΕ

Home