Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οζερσάι και Τατάρ: Η ε/κ πλευρά ας κοιτάξει τις δικές της πράξεις

Offsite Team -
08.05.2019

Οζερσάι και Τατάρ: Η ε/κ πλευρά ας κοιτάξει τις δικές της πράξεις

Thumbnail
Τι είπαν για τις δραστηριότητες του Φατίχ και για τα περί δεύτερης εισβολής

Εάν η ε/κ πλευρά θέλει να δει την εισβολή ας κοιτάξει τις δικές της πράξεις, αναφέρει γραπτή ανακοίνωση του «υπεξ» προσθέτοντας ότι η ε/κ ηγεσία δεν μπορεί με τέτοιου είδους αναφορές να κρύψει τον "σφετερισμό" των δικαιωμάτων των Τ/κ.

 

Όπως αναφέρεται στον τ/κ Τύπο, στην ανακοίνωση προστίθεται ότι το ψευδοκράτος και η Τουρκία στο θέμα των φυσικών πόρων είναι εναντίον των μονομερών κινήσεων, όπως πάντα, και υπερασπίζονται την ανάγκη συνεργασίας όλων των πλευρών. «Η εκ πλευρά που συνεχίζει τα μονομερή βήματα παρά τις εκκλήσεις μας για συνεργασία, κάνοντας τον κράχτη ενάντια στα αντίστοιχα βήματα, που εμείς κάνουμε για να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας, δεν μπορεί (με αυτόν τον τρόπο) να κρύψει τις δικές της πράξεις σφετερισμού».

 

Το «υπεξ» αναφέρει ότι το να κατηγορεί η ε/κ πλευρά τη χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο που ξεκάθαρα έχει εισέλθει στη δική της (τουρκική) υφαλοκρηπίδα και όπως έχει η ίδια η ε/κ πλευρά παραδεχθεί σε μια περιοχή που ανήκει και στους Τ/κ και να το ονομάζει αυτό άδικα και χωρίς νόημα – όπως γράφει – εισβολή, είναι μια παραδοχή του τι πραγματικά η ε/κ πλευρά κάνει. «Εάν η ε/κ πλευρά θέλει πραγματικά να δει την εισβολή, πρέπει να κοιτάξει τα μονομερή βήματα που η ίδια κάνει σε αυτό το ζήτημα».

 

Το «υπεξ» υποστηρίζει επίσης ότι η ε/κ πλευρά σφετερίζεται τα δικαιώματα των Τ/κ εδώ και χρόνια και με το να αναφέρεται σε έννοιες όπως «εισβολή» και παρόμοιες, δεν είναι τίποτε άλλο από ενέργειες που αποσκοπούν στο να κρύψει τις δικές της ενέργειες για σφετερισμό των δικαιωμάτων των Τ/κ.  

«Η έκπληξη της ε/κ πλευράς και των διεθνών πρωταγωνιστών, σχετικά με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι ανειλικρινής. Όλοι όσοι είναι ρεαλιστές, δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν ως μη αναμενόμενες τις δίκαιες ενέργειες της Τουρκίας και της ‘τδβκ’ που ζητούσαν τη συνεργασία όλων των πλευρών εδώ και μήνες και επεσήμαναν με αποφασιστικότητα ότι σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό αποδεκτό, ξεκάθαρα έχουν δηλώσει ότι θα ξεκινούσαν εργασίες, αντίστοιχες με τα βήματα της ε/κ πλευράς».  

Τα βήματα της τ/κ και τουρκικής πλευράς, συνεχίζει η ανακοίνωση, ήταν από την αρχή ειρηνικά και συνεπή, ενώ χαρακτηρίζει ως ασυνεπή τη στάση της ε/κ πλευράς που από τη μια δηλώνει ότι αυτά τα κοιτάσματα ανήκουν και στους Τ/κ, και από την άλλη παραγνωρίζοντας τη βούληση των Τ/κ πραγματοποιεί για πολλά χρόνια μονομερή βήματα. «Μια άλλη ασυνέπεια έγκειται στο γεγονός ότι καθώς δηλώνεις ότι αυτές οι πηγές ανήκουν και στους δυο λαούς, δίνεις συγκατάθεση για την εκμετάλλευση τους μονάχα από τους Ε/κ και παραμένεις σε θέση θεατή ή ακόμη σπεύδεις να υπερασπιστείς την ε/κ πλευρά».  

Το «υπεξ» καταλήγει καλώντας την ε/κ πλευρά όσο και τη διεθνή κοινότητα να είναι συνεπείς και να πράξουν τα όσα χρειάζονται για να αποδειχθεί ότι αυτές οι πηγές ανήκουν και στους δυο «λαούς».  

Τατάρ: Εχουμε κυριαρχία σε ξηρά και θάλασσα

Δεν θ’ αφήσουμε χωρίς απάντηση αυτούς που κάνουν απλά θόρυβο, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος του ΚΕΕ, Ερσίν Τατάρ υποστηρίζοντας ότι το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ προβαίνει σε γεώτρηση στο πλαίσιο των «κυριαρχικών δικαιωμάτων στη θάλασσα» της Τουρκίας και του ψευδοκράτος.  

Ισχυρίστηκε ότι «είμαστε αποφασισμένοι στο θέμα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα, όσο και γι’ αυτά στην ξηρά». Πρόσθεσε επίσης ότι εάν πραγματικά Ε/κ και Ελλάδα, αλλά και η ΕΕ, θέλουν μια συμφωνία στην Κύπρο, δεν πρέπει να παραβλέπουν τα δικαιώματα του τ/κ «λαού».  

Κατά τον Ερσίν Τατάρ, δεν έχουν καμία αξία οι κινήσεις των Ε/κ για σύλληψη του τουρκικού προσωπικού του πλοίου Φατίχ επειδή το τουρκικό γεωτρύπανο «δεν κάνει κάτι παράνομο για να κάνουν αυτοί κάτι τέτοιο (έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης). Δεν μπορούν να το κάνουν. Το αποτέλεσμα θα κρίνει την προσπάθειά τους».  

Παρακολουθούμε, συνέχισε, με περηφάνεια και από κοντά τις εργασίες του Φατίχ στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας πώς τέτοιες επιθέσεις με στόχο το προσωπικού του πλοίου, στρέφονται εναντίον του τουρκικού έθνους, της Τουρκίας και της «τδβκ». Ανέφερε δε ότι στόχος των Ε/κ είναι να δημιουργήσουν με τη δύναμη των όπλων και με ένα λάθος των ΗΕ, τετελεσμένα και να καρπωθούν υπό την Κυπριακή Δημοκρατία τα κυριαρχικά δικαιώματα των Τ/κ στη θάλασσα και να σφετεριστούν οι Ε/κ μόνοι τους τους υδρογονάνθρακες.  

«Το παιχνίδι τέλειωσε. Πλέον μετά την ξηρά, η ε/κ πλευρά άρχισε να παίρνει τις απαντήσεις της και στην θάλασσα». Όπως οι ε/κ προσπαθούν να επωφεληθούν δημιουργώντας μια κατάσταση πραγμάτων το ίδιο, είπε, θα πράξουν και η Τουρκία με το ψευδοκράτος.  

Home