Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οζερσάι: Οι συνομιλίες έχουν πλέον γίνει φαύλος κύκλος

Offsite Team -
05.07.2019 - 13:37

Οζερσάι: Οι συνομιλίες έχουν πλέον γίνει φαύλος κύκλος

Thumbnail
Τι λέει ο Κουντρέτ Οζερσάι

Οι συνομιλίες έχουν γίνει πλέον φαύλος κύκλος δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι λέγοντας πως εάν ο διεθνής παράγοντας θέλει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν απευθύνοντας έκκληση μόνο στις ενδιαφερόμενες πλευρές, «μπορώ να σας διαβεβαιώσω το εξής: αυτό δεν θα γίνει».

 

Όπως μεταδίδεται από τον «Μπαϊράκ», ο κ. Οζερσάι μίλησε σε διάσκεψη στο Πανεπιστήμιο Διπλωματικών και Διεθνών Σχέσεων της Γενεύης με θέμα «Μια διαφορετική οδός στο Κυπριακό» την έναρξη του οποίου έκανε ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Colum Murphy, ο οποίος τον καλωσόρισε ως έμπειρο διαπραγματευτή της τ/κ πλευράς.

 

Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι ως διαπραγματευτής συμμετείχε στις συνομιλίες για 15 χρόνια και δούλεψε με τρεις «προέδρους» του ψευδοκράτους και τέσσερις Ε/κ προέδρους, κατά την έκφρασή του. Πλέον, είπε, «οι συνομιλίες έχουν μετατραπεί σε έναν φαύλο κύκλο και για να λυθεί το πρόβλημα πρέπει α δοκιμασθούν πια άλλες εναλλακτικές».

 

Κατά τον «υπεξ», μετά την αποτυχημένη κατάληξη της Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα, η διαδικασία κατέρρευσε και αυτό δεικνύει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ των πλευρών είναι ότι δεν υπάρχει ένα κοινό όραμα. Το μοντέλο ομοσπονδιακού συνεταιρισμού, κατά την έκφρασή του, που βρίσκεται στην ατζέντα εδώ και 50 χρόνια για την Κύπρο, δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί όταν οι βασικοί παίκτες δεν θέλουν να διαμοιραστούν «την εξουσία και την ευμάρεια», κατά την έκφρασή του.  

Ο κ. Οζερσάι υπενθύμισε ότι η ε/κ πλευρά απέρριψε το 2004 το σχέδιο Ανάν και στην έκθεσή του ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ είχα αναφέρει ότι οι Ε/κ δεν θέλουν να διαμοιραστούν την εξουσία και την ευμάρεια με τους Τ/κ. Από την συνεχιζόμενη μη λύση και το στάτους κβο στην Κύπρο, πρόσθεσε, τη μεγαλύτερη ζημιά έχουν υποστεί οι Τ/κ, λέγοντας ότι οι Ε/κ ενεργούν σαν να είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση στο νησί και επιπλέον χωρίς να έχει εξευρεθεί μια ολοκληρωμένη λύση στο Κυπριακό, οι Ε/κ – όπως είπε – έγιναν μέλος της ΕΕ.  

Ανέφερε επίσης ότι οι Ε/κ ενεργούν στο θέμα των υδρογονανθράκων σαν να είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες και επειδή είναι υπέρ της διατήρησης του υφιστάμενου καθεστώτος δεν είναι υπέρ της λύσης.  

Ολοι, είπε, αποδέχονται την πραγματικότητα ότι το φυσικό αέριο έχει «από κοινού ιδιοκτησία» λέγοντας ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε μια εναλλακτική οδό συνεργασίας σε αυτό το θέμα. Εάν το καταφέρουμε αυτό, τότε και στην περιοχή και στην Κύπρο θα υπάρξει αμοιβαία διασύνδεση των πρωταγωνιστών». Η εγγύηση της σταθερότητας στην περιοχή είναι η «αμοιβαία διασύνδεση», σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι, που δήλωσε πως ως «τβδκ» όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος «είμαστε έτοιμοι να δείξουμε ευελιξία στο να βρεθεί μια ρεαλιστική προσέγγιση».  

Ερωτηθείς στη συνέχεια για το θέμα της αποναρκοθέτησης στη νεκρή ζώνη, ο κ. Οζερσάι είπε ότι ως ψευδοκράτος έκαναν πρόταση για συνολική αποναρκοθέτηση σε ολόκληρο το νησί, αλλά οι Ε/κ την απέρριψαν, όπως άρχισε η διαδικασία – είπε – για κάποιες περιοχές μετά από συμφωνία των δύο ηγετών.

Home