Π. Πολυβίου: Σοβαρό εργαλείο για την Κύπρο η απόφαση της Χάγης

Π. Πολυβίου: Σοβαρό εργαλείο για την Κύπρο η απόφαση της Χάγης

Απόφαση με προεκτάσεις και στην Κύπρο - Τι αναφέρει στην Offsite ο νομικός Πόλυς Πολυβίου

Ως απόφαση/γνωμοδότηση που αποτελεί ορόσημο για το διεθνές δίκαιο και για το μέλλον, χαρακτηρίζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τις Βρετανικές Βάσεις στον Μαυρίκιο, ο νομικός Πόλυς Πολυβίου.

Το Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ως παράνομη τη διαδικασία με την οποία κατακράτησε το Ηνωμένο Βασίλειο και οικειοποιήθηκε της περιοχής του Αρχιπελάγους Chago στο Μαυρίκιο, όπως έγινε από το 1968 μέχρι και σήμερα.

Να σημειώσουμε πως ο κ. Πολυβίου ήταν ένας εκ των νομικών που αγόρευσαν στο Διεθνές Δικαστήριο για την υπόθεση της νομιμότητας των Βρετανικών Βάσεων στον Μαυρίκιο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αγόρευσαν επίσης ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, και η νομικός Μαίρη Άνν Σταυρινίδου. 

Μιλώντας στην Offsite o νομικός Πόλυ Πολυβίου ανέφερε πως η υπάρχουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ της Κύπρου και του Μαυρικίου αναφορικά με τις Βρετανικές Βάσεις, όπως επίσης και σε άλλες χώρες όπου η Βρετανία διατηρεί Βάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυβίου, έχουμε μία περίπτωση όπου μέρος του Μαυρικίου αλλά και της Κύπρου βρίσκεται υπό αποικιοκρατία, και η συμφωνία για τις Βάσεις έγινε πριν από την ανεξαρτησία των δύο χωρών. Επομένως, σημείωσε δεν φαίνεται να υπάρχει ισότητα όσον αφορά την διαπραγμάτευση.

Τόνισε επίσης πως και στην Κύπρο και στον Μαυρίκιο υπάρχουν αγγλικές αποικίες που με την απόφαση της Χάγης συνιστούν παράβαση του διεθνές δικαίου και η παράβαση αυτή θα πρέπει να τερματιστεί. Ο κ. Πολυβίου πρόσθεσε πως θα πρέπει να αναγνωριστεί η αυτοδιάθεση και η άρση της αποικιοκρατίας. 

Σύμφωνα με τον κ. Πολυβίου η περίπτωση της Κύπρου με αυτή του Μαυρικίου δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου. Έγινε απόσχιση μέρους του εδάφους πριν από την ανεξαρτησία της χώρας, άρα δεν μπορεί να γίνεται διαπραγμάτευση όταν το ένα κράτος είναι η αποικιοκρατική δύναμη και το άλλο είναι το κράτος το οποίο ακόμα δεν έχει επιτύχει την ανεξαρτησία του.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυβίου η απόφαση της Χάγης παρόλο που είναι γνωμοδότηση αποτελεί σοβαρό εργαλείο για την Κύπρο, και οι αρχές που διακηρύττει το Δικαστήριο της Χάγης έχουν ευρύτερη σημασία και εφαρμογή και η Κύπρος μπορεί να τις επικαλεστεί.

Αναφορικά με το κατά πόσον είναι η κατάλληλη στιγμή για την Κύπρο να κάνει παρόμοια κίνηση με τον Μαυρίκιο, ο κ. Πολυβίου ανέφερε πως αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να το κοιτάξει η πολιτική ηγεσία του τόπου η οποία γνωρίζει τα θέματα και θα πρέπει η ίδια να το μελετήσει και  να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.  

Διαβάστε ολόκληρο το ιστορικό της υπόθεσης ΕΔΩ.

Home