Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πάει Βρυξέλλες ο ΠτΔ - Τουρκικές προκλήσεις και ΜΟΕ στην ατζέντα

Offsite Team -
28.05.2022 - 12:01

Πάει Βρυξέλλες ο ΠτΔ - Τουρκικές προκλήσεις και ΜΟΕ στην ατζέντα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επαναλάβει ότι η Αμμόχωστος, ανήκε και θα ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της

H Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη είναι η σημαντικότερη δραστηριότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην ατζέντα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής βρίσκονται το Ουκρανικό, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση στη βάση και του πρόσφατου πακέτου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής RePowerEU, η Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια και η επισιτιστική ασφάλεια στην Ε.Ε υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσει τους Αρχηγούς κρατών – μελών της Ε.Ε για τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή της Αμμοχώστου. Θα ζητήσει από τους ομολόγους του να καλέσουν την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση αποφεύγοντας τις εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εγκαταλείποντας την επεκτατική της πολιτική.   

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επαναλάβει ότι η Αμμόχωστος, ανήκε και θα ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους της, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές οι απαράδεκτες ενέργειες και αξιώσεις της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνοκυπριακή πλευρά με στόχο να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η πρόταση του για εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία αναμένεται να υποβοηθήσουν στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τις Βρυξέλλες θα μεταβεί στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας για να συμμετάσχει  στις εργασίες του Kογκρέσου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το οποίο θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 31 Μαΐου και 1η Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Κογκρέσου  θα γίνει και η εκλογή του νέου Προέδρου του ΕΛΚ.  Θα είναι άλλη μια καλή ευκαιρία για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να έχει συναντήσεις και να ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο για το κυπριακό όσο και τα θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της ολομέλειας την 1η Ιουνίου θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών του για άρση του αδιεξόδου, τις εκτιμήσεις του σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και άλλα ζητήματα ευρωπαϊκής ατζέντας, προεξάρχοντας του ενεργειακού και της επισιτιστικής κρίσης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επιστρέψει στην Κύπρο την ερχόμενη Τετάρτη.

Την Πέμπτη 2 Ιουνίου στις 10:00 το πρωί θα προεδρεύσει συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Home