Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πάει Κοπεγχάγη από ΗΠΑ η Ειρήνη

Offsite Team -
31.03.2022 - 18:32

Πάει Κοπεγχάγη από ΗΠΑ η Ειρήνη

Thumbnail
Θα συμμετάσχει σε συνεδρία του Προεδρείου της Συνέλευσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, εκ των αντιπροέδρων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) και Ειδική Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, μεταβαίνει την Κυριακή 3 Απριλίου, στην Κοπεγχάγη, για να συμμετάσχει σε συνεδρία του Προεδρείου της Συνέλευσης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής, τη συνεδρία θα απασχολήσουν μεταξύ άλλων, η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και οι επόμενες δραστηριότητες της Συνέλευσης.

Την κα Χαραλαμπίδου θα συνοδεύει ο Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων Μιχάλης Κοπτίδης.

 

Συναντήσεις στην Ουάσιγκτον

Εξάλλου, στην τουρκική άρνηση σε εφαρμογή κυρώσεων στη Ρωσία και στην ανάγκη εξεύρεσης τρόπων για μετριασμό των επιπτώσεων στην ΕΕ  αναφέρθηκε η Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σε συναντήσεις που έγιναν στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη.

Όπως ανακοίνωσε η Βουλή, η αντιπροσωπεία Μελών του Προεδρείου της ΚΣ ΟΑΣΕ είχε χωριστές συναντήσεις με το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας, Ειδικό Βοηθό του Αμερικανού Προέδρου και Ανώτερο Διευθυντή για θέματα Ρωσίας και Κεντρικής Ασίας Eric Green, τον Αναπληρωτή Υφυπουργό στο Γραφείο Συγκρούσεων και Επιχειρήσεων Σταθεροποίησης Matthew Steinhelfer και την τελούσα χρέη Αναπληρώτριας Υφυπουργού, στο Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων Kami Witmer.

Σύμφωνα με τη Βουλή, η κ Χαραλαμπίδου κατά τις συναντήσεις αναφέρθηκε στην ενότητα που διακρίνει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ζήτημα των κυρώσεων και εξέφρασε ανησυχία για τον οικονομικό αντίκτυπο των κυρώσεων στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι είναι εντονότερος παρά για τις ΗΠΑ, σημειώνοντας την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων για μετριασμό των επιπτώσεων αυτών καθότι είναι πιθανό να απειλήσουν την ενιαία στάση που τηρούν οι χώρες αυτή τη στιγμή.

Περαιτέρω η κ. Χαραλαμπίδου επέκρινε την τουρκική άρνηση εφαρμογής κυρώσεων σημειώνοντας ότι εκμεταλλεύεται την ενότητα των κρατών μελών της ΕΕ με σκοπό την προσέλκυση ρωσικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και την αποκόμιση οικονομικών οφελών εις βάρος της ενότητας που επιδεικνύουν άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ακόμα ότι το γεγονός αυτό αποτελεί ένδειξη της γενικότερης προσπάθειας της Τουρκίας για ενίσχυση του στρατηγικών της δεσμών και με τη Μόσχα.

Aναφέρθηκε επίσης στο ρόλο της ως Ειδική Αντιπρόσωπος της ΚΣ ΟΑΣΕ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς επισημαίνοντας τις επιπτώσεις του φαινομένου στην ασφάλεια, τη δημοκρατία και την οικονομία, σημειώνοντας την ανάγκη αυστηροποίησης της εποπτείας στον τραπεζικό τομέα. 

Εξάλλου, σε πρόγευμα εργασίας με τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Ουάσιγκτον Philippe Etienne, η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς Γαλλίας-Κύπρου και σημείωσε ότι το ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο συνεργασιών της Γαλλίας στη Μεσόγειο, λειτουργεί σταθεροποιητικά σε μια περιοχή όπου η ύπαρξη ανταγωνισμών ισχύος τροφοδοτεί την περιφερειακή αστάθεια.

Επεσήμανε περαιτέρω τους σημαντικούς παραλληλισμούς μεταξύ του πολέμου στην Ουκρανία και της τουρκικής εισβολής την Κύπρο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου και σημείωσε τη συμβολή της Κύπρου στις προσπάθειες απάμβλυνσης του ανθρωπιστικού αντίκτυπου του πολέμου και ιδιαίτερα τη φιλοξενία προσφύγων, παρά τις έντονες μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η χώρα.

ΚΥΠΕ

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν θα το κάνει

Offsite Team -
28.06.2022 - 21:06

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν θα το κάνει

Στεφάνου: Να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά

Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε ομιλία που εκφώνησε στο πλαίσιο εκδήλωσης του κόμματος η οποία έγινε το βράδυ της Τρίτης στο Θέατρο Παλλάς, στη Λευκωσία, και ήταν αφιερωμένη στις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΑΚΕΛ, ο κ. Στεφάνου εξήρε την προσφορά των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου. «Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι της Κύπρου αποτελούν ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αποτελούν καταλύτη στην κοινωνική, οικονομική και πνευματική ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας.

«Οι συμπατριώτες μας Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, έχουν την Κύπρο ως τη δεύτερή τους πατρίδα», υπέδειξε, τονίζοντας ότι μετατράπηκαν σε αναπόσπαστο μέρος του κυπριακού λαού χωρίς να απολέσουν την ταυτότητά τους, την οποία πρόσθεσαν στον πολυπολιτισμικό πλούτο της χώρας μας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε τη σταθερή εναντίωση του κόμματος στη διχοτόμηση και τη συνεπή προσήλωσή του στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ακόμη, σημείωσε ότι επιβάλλεται η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από μέρους της ε/κ πλευράς για αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της και για να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. «Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας», υπέδειξε.

Η συμβολή των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων στους πνευματικούς αγώνες του λαού μας παραμένει μέχρι σήμερα ιδιαίτερη και ξεχωριστή, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι οι θρησκευτικές ομάδες πρωτοπορούν σε σημαντικούς τομείς και κλάδους της οικονομίας, όπως είναι το εμπόριο, η γεωργία, οι βιοτεχνίες και οι επιχειρήσεις. 

«Οι θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου συμμετέχουν ενεργά και αδιάλειπτα στους κοινωνικούς αγώνες για την πρόοδο και την προκοπή του τόπου μας, των εργαζομένων και των απόμαχων της δουλειάς", τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η πολυπολιτισμικότητα της Κύπρου οφείλεται και στους Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, οι οποίοι δεν εγκατέλειψαν ποτέ τα ήθη και τα έθιμα τους, αλλά αντίθετα καλλιεργούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους.

Ακριβώς γι’ αυτό, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ίδρυσαν σχολεία, πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία καθώς και φιλανθρωπικά ιδρύματα και συλλόγους ευημερίας για να στηρίξουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, θαλπωρή και αλληλεγγύη. Για την καλλιέργεια του θρησκευτικού αισθήματος των ανθρώπων τους, ίδρυσαν δεκάδες χώρους λατρείας, πρόσθεσε. 

«Η Κύπρος στη μακραίωνη ιστορία της, υπήρξε σημείο συνάντησης και συνεργασίας διάφορων λαών. Στο πολιτιστικό και πολιτισμικό ψηφιδωτό της, συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλουν οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι και οι Λατίνοι», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

«Για το ΑΚΕΛ, η προστασία των θρησκευτικών ομάδων δεν είναι απλώς συμβατική υποχρέωση. Είναι μέρος της ιδεολογίας μας, της ταυτότητάς μας, της ιστορίας μας», είπε.

Ακόμη, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει την προσπάθεια των εκπροσώπων των Μαρωνιτών να καλλιεργήσουν περαιτέρω την κυπριακή αραβική και να μυήσουν τους Μαρωνίτες μαθητές στη δική τους  κουλτούρα.

Επιπλέον, τόνισε ότι στηρίζει την προσπάθεια των Αρμενίων να προωθήσουν περαιτέρω την αρμένικη γλώσσα ανάμεσα στα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία τους και να διατηρήσουν τη δραστηριότητα των σωματείων και των οργανισμών που κρατούν ζωντανά την ιστορία και τον πολιτισμό τους, καθώς και την προσπάθεια των Λατίνων να διαφυλάξουν την ιστορική και κοινωνική προσφορά της θρησκευτικής τους ομάδας.

«Η πολιτεία οφείλει να είναι αρωγός στην περαιτέρω ανάπτυξη της εκπαίδευσης, στη στήριξη των οργανώσεων και άλλων δομών που λειτουργούν με ευθύνη και πρωτοβουλία των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Το ΑΚΕΛ ανέκαθεν αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των εργαζομένων της Κύπρου, αλλά και των μειονοτήτων της. Διαχρονικά υπήρξε συμπαραστάτης των εργαζομένων της κοινότητάς μας», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Βαρτκές Μαχτεσιάν, εκ μέρους της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων.

«Για εμάς τους Αρμένιους, που βιώσαμε την πρώτη μεγάλη Γενοκτονία του πολυτάραχου 20ού αιώνα, η μουσική, το τραγούδι και ο χορός έχουν περισσότερη συναισθηματική σημασία, αφού μας συνδέουν με ένα μοναδικό τρόπο με την ηρωική και αιματοβαμμένη μας ιστορία, τους προγόνους μας που σφαγιάστηκαν και εκδιώχθηκαν, αλλά και με την τουρκοκρατούμενή μας πατρίδα, Κύπρο», πρόσθεσε ο κ. Μαχτεσιάν.

Η Αντωνέλλα Μαντοβάνη, εκ μέρους της θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων, ανέφερε στον χαιρετισμό της ότι οι Λατίνοι αναγνωρίστηκαν συνταγματικά το 1960 λόγω της μακράς τους παρουσίας στην Κύπρο και της προσφοράς τους στην κυπριακή κοινωνία, κυρίως στον πολιτισμό, την παιδεία, τις τέχνες, την κυπριακή διάλεκτο, το εμπόριο, την αρχιτεκτονική και την ιατρική.

Ακόμη, σημείωσε ότι οι Λατίνοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κυπριακής κοινωνίας, και το μόνο που τους διαχωρίζει είναι το καθολικό τους θρήσκευμα και οι παραδόσεις τους.

ΚΥΠΕ

Home