Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Πάγωσαν» κόμματα και Κυβέρνηση από την απόφαση για τους μισθούς

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ
- 30.03.2019

«Πάγωσαν» κόμματα και Κυβέρνηση από την απόφαση για τους μισθούς

Thumbnail
Τα σενάρια για νέο μνημόνιο και η «μουδιασμένη» πολιτική σκηνή

«Μουδιασμένη» ήταν η πρώτη αντίδραση των πολιτικών κομμάτων, αλλά και της Κυβέρνησης μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες για περικοπές στους μισθούς και πάγωμα των αυξήσεων στο δημόσιο.

Οι νόμοι κρίθηκαν αντισυνταγματικοί διότι παραβιάζουν το άρθρο 23 του Συντάγματος που αφορά στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, αφού οι αιτητές υποστήριξαν στο Δικαστήριο και δικαιώθηκαν ότι οι απολαβές αποτελούν περιουσιακό στοιχείο.

Να υπενθυμίσουμε πως οι εν λόγω αποφάσεις ψηφίστηκαν ομόφωνα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τα έτη 2011 - 2012, επί Κυβέρνησης ΑΚΕΛ και Δημήτρη Χριστόφια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση.

H Δημοκρατία έχει περιθώριο 42 ημερών να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

«Νέα» πρόκληση για την Κυβέρνηση και ο κίνδυνος για νέο μνημόνιο

Χαμηλούς τόνους κρατά η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου, να χαρακτηρίζει την απόφαση ως «ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, με  πολύ μεγάλες συνέπειες για τη χώρα.»

Είναι επίσης, σχεδόν βέβαιο πως η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, θα προχωρήσει σε ενάσκηση έφεσης, ενώ μελετάται και τυχόν ανάγκη για αίτηση υιοθέτησης συντηρητικών μέτρων μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Κυβερνητική πηγή σχολιάζοντας την απόφαση στην Offsite, την χαρακτήρισε «πολιτικά απαράδεκτη», καθώς το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας συμμετείχε με τις θυσίες του στην αναστήλωση της οικονομίας, με τις επιπτώσεις στον ιδιωτικό τομέα να γίνονται εμφανείς ακόμη και πριν την εφαρμογή του μνημονικού προγράμματος.

Μεγαλύτερη ανησυχία για την Κυβέρνηση φαίνεται να είναι η αναδρομική πληρωμή του οφειλόμενου ποσού σε περίπτωση που η απόφαση του Ανωτάτου δεν διαφοροποιηθεί από αυτή του Διοικητικού Δικαστηρίου. Σύμφωνα με τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη, σε μία τέτοια περίπτωση το κράτος θα χρειαστεί περίπου 3 δισεκατομμύρια, ποσό αρκετό για να οδηγήσει την Κύπρο σε νέο μνημόνιο.

Σε περίπτωση που η απόφαση αφορά όσους προσέφυγαν ονομαστικά κατά των νομοθεσιών αυτών, η Κυβέρνηση παρουσιάζεται περισσότερο αισιόδοξη ότι το οικονομικό βάρος της απόφασης θα είναι διαχειρίσιμο.

Την ίδια ώρα ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, δήλωσε πως δεν μπορεί να διανοηθεί ένα νέο εκτροχιασμό της οικονομίας από μία Δικαστική απόφαση.  Τόνισε επίσης, ότι  η Κυβέρνηση ετοιμάζει πολιτικές κινήσεις που αφορούν μεσοπρόθεσμα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερή πορεία της οικονομίας και το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας.

oikonomikwn gewrgiadis

«Τα έλεγε ο Αβέρωφ»

Στο στρατόπεδο της Πινδάρου φαίνεται να υπάρχει έντονη η ανησυχία για νέο μνημόνιο αφού το σενάριο για αναδρομική πληρωμή θεωρείται απίθανο να μπορεί να το αντέξει η οικονομία του τόπου.

Παράλληλα, ο ΔΗΣΥ σέβεται την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, και περιμένει από την Κυβέρνηση να εξετάσει από τώρα το ενδεχόμενο επικύρωσης της πρωτόδικης απόφασης από το Ανώτατο.
 

Μάλιστα, στην ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ επανέλαβε πως ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, κρούει  επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου για να μην θεωρούμε τη σταθεροποίηση που έχει επιτευχθεί ως δεδομένη.

«Μουδιασμένη» και η αντιπολίτευση 

Επιφυλακτική παρουσιάζεται η αντιπολίτευση με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ να επιφυλάσσονται να μελετήσουν την απόφαση και έπειτα να τοποθετηθούν επί της απόφασης.

Το ΑΚΕΛ χαρακτηρίζει ως πολύ σοβαρές τις προεκτάσεις της απόφασης, οι οποίες όπως αναφέρει θα πρέπει να μελετηθούν και να αξιολογηθούν από την Κυβέρνηση και τον νομικό της σύμβουλο.

Αρμόδια πηγή από το κόμμα του ΑΚΕΛ δήλωσε στην Offsite, πως παρόλο που οι νομοθεσίες ήταν πρόταση της τότε Κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια, η απόφαση είχε παρθεί ομόφωνα από τα κόμματα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συγκεκριμένη πρόταση αφορούσε μέτρα που αποφασίστηκαν από κοινού μεταξύ Κυβέρνησης και κομμάτων προκειμένου να πεισθεί η Τρόικα ότι ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε περικοπές για να ισοσκελιστούν οι προϋπολογισμοί του κράτους και να αντιμετωπιστεί η τραπεζική κρίση. 

Στόχος των μέτρων, όπως μας ανέφερε η ίδια πηγή από το κόμμα της αριστεράς, ήταν να μην προχωρήσουν οι Βρυξέλλες με το κούρεμα καταθέσεων το οποίο βρισκόταν από το 2012 στις συζητήσεις Ευρώπης και ΔΝΤ. 

«Χρειάζεται πλάνο»

Από την πλευρά του το ΔΗΚΟ το οποίο αποτελούσε συγκυβέρνηση με το ΑΚΕΛ το 2012, σέβεται την απόφαση και αναμένει από την κυβέρνηση πρόταση για τις διευθετήσεις που θα πρέπει να γίνουν για την πορεία των δημοσίων οικονομικών.

Αρμόδια πηγή του Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε στην Offsite, πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει άμεσα ένα σχέδιο καθώς η απόφαση έχει δύο πιθανά σενάρια, είτε θετική είτε αρνητική, με πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου.

Την ίδια ώρα καλεί τον Υπουργό Οικονομικών να ενημερώσει άμεσα την Βουλή των Αντιπροσώπων για το αν προτίθεται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε διορθωτικά βήματα σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2019 αλλά και για το δημοσιονομικό πλαίσιο της χώρας μας.  

Home