Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πανέτοιμος για διαπραγματεύσεις ο Χριστοδουλίδης - Αλλεπάλληλες επαφές Στιούαρτ με κόμματα

Στέλιος Στυλιανού  -
02.06.2023

Πανέτοιμος για διαπραγματεύσεις ο Χριστοδουλίδης - Αλλεπάλληλες επαφές Στιούαρτ με κόμματα

Σειρά επαφών θα έχει ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο με κόμματα

Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται η Διπλωματική προσπάθεια από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας για να δημιουργηθεί κινητικότητα που θα επιστρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Μια προσπάθεια που αναμένεται να εντατικοποιηθεί το επόμενο διάστημα μετά και την ολοκλήρωση των Εκλογών στην Τουρκία. 

Μάλιστα με κάθε ευκαιρία και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει την ετοιμότητα του για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μέσα από επαφές που έχει στο Εξωτερικό σε μια προσπάθεια να υπάρξει κινητικότητα και από πλευράς ΕΕ μέσα από τον διορισμό μιας πολιτικής προσωπικότητας ως Ειδικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό.

Την ίδια ώρα ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν δίστασε μέσα από πρόσφατη του συνέντευξη στην Deutsche Welle δήλωσε έτοιμος και για ένα ένα έντιμο συμβιβασμό στο Κυπριακό κάνοντας ωστόσο αναφορές σε κόκκινες γραμμές οι οποίες δεν θα ξεπεραστούν.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είμαι έτοιμος για ένα έντιμο συμβιβασμό ο οποίος θα είναι προϊόν συμβιβασμού όλων. Είμαι απόλυτα ρεαλιστής, γνωρίζω ότι μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και αν πραγματικά θέλεις να πετύχεις μια λύση πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς. Άρα ναι είμαι έτοιμος λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν και κάποιες κόκκινες γραμμές οι οποίες συνοψίζονται στο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από την λύση του Κυπριακού δεν θα πρέπει να είναι ένα Κράτος δεύτερης κατηγορίας εντός της ΕΕ. Και αυτό είναι και προς το συμφέρον της ίδιας της ΕΕ και βλέπουμε σήμερα τι γίνεται στην Ουκρανία, βλέπουμε της συνέπειες της παράνομης Ρωσικής Εισβολής και θα πρέπει να μας παραδειγματίσει αυτό και στις συζητήσεις για το Κυπριακό».

Δείτε το βίντεο με την αναφορά Χριστοδουλίδη:

Σημειώνεται πάντως ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ ξεκινά σήμερα νέο κύκλο επαφών με τα κόμματα καθώς θα έχει συνάντηση στις 11 το πρωί με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου και στις 16:30 με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο.

Ο Κόλιν Στιούαρτ πάντως είναι ενημερωμένος για την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς είχε ενημερωθεί  στην τελευταία συνάντηση που είχαν οι δύο στα μέσα Μαϊού.

Μάλιστα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος με το τέλος της συγκεκριμένης συνάντησης είχε σημειώσει ότι «η πλευρά μας είναι έτοιμη, είμαστε ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και καλούμε και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και την Τουρκία να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Στέλιος Στυλιανού 

Home