Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Παρεμβάσεις Χριστοφόρου - Μαυρίδη για Τουρκία στην Ολομέλεια ΕΚ

Offsite Team
- 15.09.2021

Παρεμβάσεις Χριστοφόρου - Μαυρίδη για Τουρκία στην Ολομέλεια ΕΚ

Την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των 200.000 Ελληνοκυπρίων που έχουν προσφυγοποιηθεί λόγω της τουρκικής εισβολής, ζήτησε από την ΕΕ ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Λευτέρης Χριστοφόρου

 

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση με την Πρόεδρο της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την Κατάσταση της Ε.Ε., ο κ. Χριστοφόρου, είπε πως ο ίδιος ενστερνίζεται «πλήρως το ευρωπαϊκό όραμα και υπερασπίζομαι διαχρονικά, σθεναρά τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η Ε.Ε. αποτελεί το ισχυρό μέλλον και την προοπτική των Ευρωπαίων πολιτών» και πρόσθεσε πως θεωρεί «ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ανθρωπότητας τα τελευταία 70 χρόνια, είναι η δημιουργία και η ύπαρξη της ΕΕ».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

 Όμως, πρόσθεσε, «δεν νοείται ισχυρή και αξιόπιστη Ευρωπαϊκή Ένωση όταν δύο χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα και η Κύπρος, υφίστανται  καθημερινά τις απειλές, τις προκλήσεις αλλά και τις παραβιάσεις των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων από την Τουρκία».

 

Οπως είπε ο κ. Χριστοφόρου, δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αντί της δυναμικής απαντήσεως συνεχίζει να χρηματοδοτεί και να την αποκαλεί και στρατηγικό εταίρο. Πιστεύω, συμπλήρωσε, ότι ήρθε η ώρα Ευρωπαϊκή Ένωση να διακηρύξει ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών μελών και της ίδιας είναι αδιαπραγμάτευτα.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

«Ήρθε η ώρα να πούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκβιάζεται και δεν απειλείται από καμία Τουρκία και από κανένα», τόνισε.  

Εξάλλου σε χθεσινή του παρέμβαση στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης και μέλος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, παρουσία του αρμόδιου Επιτρόπου ζήτησε τον τερματισμό της προενταξιακής χρηματοδότησης προς την Τουρκία στο πλαίσιο της υιοθέτησης του αναθεωρημένου μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας 2021-2027.  

Στην παρέμβασή του, επεσήμανε ότι «ο μηχανισμός αυτός αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τις υπό ένταξη χώρες (των Δυτικών Βαλκανίων) ώστε να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να συμμορφωθούν πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Προτού όμως φτάσουμε στην πλήρη συμμόρφωση τίθενται κάποιες θεμελιακές προϋποθέσεις, που αφορούν την αρχή της δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, τον σεβασμό συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και πολλά άλλα», ζητήματα που τα παραβιάζει «το καθεστώς Ερντογάν»

 

Ανέδειξε επίσης τη σωρεία παραβιάσεων από το τουρκικό καθεστώς, ειδικά στις εξωτερικές του σχέσεις με την ΕΕ.  

 

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην απουσία σεβασμού στις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην παραβίαση των αρχών καλής γειτονίας, το ότι δεν αναγνωρίζει καν την Κυπριακή Δημοκρατία ενώ υπάρχει ήδη συμφωνία με την ΕΕ προς τούτο, τη διεύρυνση του εγκλήματος εποικισμού στα Βαρώσια, στην «εισβολή» της στη διεθνώς αναγνωρισμένη ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και στις ενέργειες της Τουρκίας στο Αφρίν της Συρίας.  

Τέλος, απευθυνόμενος στον αρμόδιο επίτροπο επεσήμανε πως «θα ήταν καλό να τα παραδεχτούμε δημόσια, αν θέλουμε να εφαρμοστεί σωστά αυτός ο Κανονισμός».

ΚΥΠΕ

Home