Παρέμβαση ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για ανακοίνωση Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Παρέμβαση ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για ανακοίνωση Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Οι ανακοινώσεις των δυο κόμματων

Ανακοινώσεις εξέδωσαν τα δυο κόμματα , μετά και τις αναφορές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφορικά με το πολύκροτο θέμα των διαβατηρίων και την άρνηση της Κυβέρνησης να της παραχωρήσει πρόσβαση σε φακέλους, για υποθέσεις περιπτώσεων που θεωρεί ότι πολιτογραφήθηκαν κατά χάριν, εκτός νομικού πλαισίου.

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις των 2 κομμάτων

ΑΚΕΛ

«Είναι πολύ σοβαρά όσα καταγγέλλει η Ελεγκτική Υπηρεσία από την έρευνα που πρόλαβε να διενεργήσει για τα «χρυσά» διαβατήρια, πριν η κυβέρνηση τής απαγορεύσει την πρόσβαση στα αρχεία του Υπουργείου Εσωτερικών. Τα όσα καταγγέλλει η Ελεγκτική Υπηρεσία εξηγούν γιατί η κυβέρνηση φοβάται να επιτρέψει στον Γενικό Ελεγκτή να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την έρευνα την οποία διενεργεί. Η έρευνα ουσιαστικά αποκαλύπτει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της κυβέρνησης στο σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων. Το ΑΚΕΛ για ακόμα μια φορά καλεί την κυβέρνηση να επιτρέψει στον Γενικό Ελεγκτή και την Υπηρεσία του να ολοκληρώσουν την έρευνά τους. Αυτή η έρευνα διενεργείται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Γενικού Ελεγκτή και ποσώς δεν υποκαθιστά -όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση- το έργο της ερευνητικής επιτροπής που η ίδια έχει διορίσει.»

ΔΗΚΟ

«Η επιμονή της κυβέρνησης ν’ αρνείται τον έλεγχο, δείχνει την ενοχή της στην κάκιστη διαχείριση του επενδυτικού προγράμματος και στα όσα δυσάρεστα επακολούθησαν. Με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, να θέσει το δημόσιο συμφέρον πάνω από την προφανή πλέον ανάγκη της για συγκάλυψη της διαπλοκής και της διεφθαρμένης της εξουσίας. Η άρνηση της στον έλεγχο, συνιστά έλλειψη σεβασμού προς τους θεσμούς και τις συνταγματικές τους αρμοδιότητες. Η κυβέρνηση φοβάται ότι εάν προχωρήσει ο έλεγχος των φακέλων των πολιτογραφήσεων, θα βγουν πολλά στη φόρα. Η προσπάθεια εμπαιγμού της νοημοσύνης μας πρέπει να σταματήσει. Το Δημοκρατικό Κόμμα επιμένει να ζητεί αυτό που απαιτεί ολόκληρη η κοινωνία: έλεγχο, διαφάνεια, κάθαρση.»

Home