Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Παρέμβαση βουλευτή: Έχουμε σόναρ ξεχασμένο σε αποθήκη στην Κύπρο

Offsite Team -
03.05.2019 - 19:46

Παρέμβαση βουλευτή: Έχουμε σόναρ ξεχασμένο σε αποθήκη στην Κύπρο

Thumbnail
Το μηχάνημα Sonar υπήρχε ήδη στην Κύπρο, ανάφερε ο κ. Ορφανίδης

Γραπτή δήλωση εξέδωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, σχετικά με την ύπαρξη Sonar στην Κύπρο.

Αυτούσια η γραπτή δήλωση

Για πολλοστή φορά η ανεπάρκεια και η βιασύνη των ιθυνόντων αναδεικνύεται.

Είναι γνωστό ότι για την διαλεύκανση των ερευνών στην «κόκκινη λίμνη» έχει καταφθάσει στην Κύπρο μηχάνημα ηχοεντοπιστικού συστήματος SONAR (sound navigation and ranging) από το εξωτερικό. Το ερώτημα που έθεσα αρχικά ήταν κατά πόσο διερευνήθηκε το ενδεχόμενο να υπήρχε ήδη στην Κύπρο τέτοιο μηχάνημα, δεν απαντήθηκε, παρόλα αυτά γνωρίζω πολύ καλά ότι ούτε καν φρόντισαν να ερευνήσουν κάνοντας οποιαδήποτε ενέργεια, εάν υπήρχε τέτοιος εξοπλισμός. Μπορεί βέβαια να ήταν και η πρώτη φορά που άκουσαν για την ύπαρξη τέτοιου μηχανισμού και επάνω στην βιασύνη τους να το φέρουν στην Κύπρο ούτε καν διερεύνησαν περαιτέρω. Ουσιαστικά, ακολούθησαν μια πορεία στα τυφλά.

Ο μηχανισμός υπάρχει στην Κύπρο και είναι σε αποθήκη παραμελημένος και ξεχασμένος.

Στα πλαίσια του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού αγοράστηκε με συμμετοχή του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, του Κτηματολογίου και άλλων φορέων, ούτως ώστε να μπορεί να μετρά την Ποσειδωνία, την βλάστηση δηλαδή στην θάλασσα και βρίσκεται εδώ και καιρό στην Κύπρο. Το εν λόγω μηχάνημα διαθέτει και λογισμικό που μπορεί να υπολογίσει και διατυπώσει, ενώ παράλληλα έχει και την ικανότητα να προσφέρει ηχοβολισμό. Ποτέ δεν έχει χρησιμοποιηθεί και παραμένει ανεκμετάλλευτος στις αποθήκες του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αυτοί που το είχαν παραγγείλει και αγοράσει το πέταξαν σε μια αποθήκη.

Αμείλικτο το ερώτημα παραμένει: Αυτοί που επιζητούσαν να φέρουν στην Κύπρο το εν λόγω μηχάνημα με σκοπό να βοηθήσει στις έρευνες με το ηχοεντοπιστικό σύστημα SONAR, γιατί δεν ερεύνησαν πρώτα το ενδεχόμενο να υπήρχε ήδη στην Κύπρο;

Εάν έπρατταν ως όφειλαν οι αρμόδιοι, το Κράτος μας δεν θα επιβαρυνότανε με το άγνωστο -μέχρι και σήμερα- ποσό το οποίο θα αναγκαστεί να καταβάλει για την μεταφορά και την χρήση του συγκεκριμένου μηχανήματος.

 

Home