Παρέμβαση Τσαβούσογλου για την Πενταμερή

Παρέμβαση Τσαβούσογλου για την Πενταμερή

Κυπριακό: Πότε θα γίνει η άτυπη δίασκεψη / Τι λέει ο Τσαβούσογλου
Στις 27-29 Απριλίου στη Γενεύη η πενταμερής για Κυπριακό, σύμφωνα με Τσαβούσογλου

Στις 27-29 Απριλίου στη Γενεύη θα πραγματοποιηθεί η πενταμερής για το Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ τους ενημέρωσε σχετικά.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ούγγρο ομόλογό του στην Βουδαπέστη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, ενημέρωσε ότι στα τέλη Απριλίου, στις 27-29 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί η άτυπη συνάντηση 5 συν 1.

Οπως ανέφερε, κατά τις διαβουλεύσεις μαζί τους για το θέμα της ημερομηνίας, είχαν προτείνει αυτές τις ημερομηνίες ανάμεσα σε άλλες ως κατάλληλες. Αφού επιβεβαιώσουν τις ημερομηνίες όλες οι πλευρές, οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στη Γενεύη, είπε και σημείωσε ότι πιο πριν δεν ήταν σαφές αν θα είναι στη Νέα Υόρκη ή τη Γενεύη.

"Για μένα η Γενεύη είναι καλύτερα επειδή αν κοιτάξουμε τα πρόσωπα και τις χώρες που θα συμμετάσχουν, οι περισσότερες χώρες είναι από αυτή την πλευρά του πλανήτη”, είπε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι η Τουρκία και ψευδοκράτος πρότειναν την πενταμερή για να καταθέσουν ξεκάθαρα τις απόψεις τους. «Γιατί προτείναμε την 5 συν 1; Επειδή στο Κραν Μοντανά η ε/κ πλευρά δεν ήθελε να μοιραστεί τίποτα. Ούτε στο πεδίο της ενέργειας, ούτε στο θέμα της εξουσίας. Επομένως, είπαμε γιατί πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι διαπραγματεύσεις αν δεν έχουν αποτέλεσμα; Εμείς θέλουμε να γίνουν διαπραγματεύσεις για να υπάρξει μία μόνιμη λύση. Εμείς ως Τουρκία το προτείναμε, όλοι το αποδέχτηκαν και μεταξύ 27-29 Απριλίου στη Γενεύη θα συμμετάσχουμε ως Τουρκία και ως τδβκ. Και θα θέσουμε ξεκάθαρα στο τραπέζι όλα αυτά τα θέματα”, ανέφερε.

Home