Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πελεκάνος: Περιμένει τις προτάσεις Ταταρ η Κυβέρνηση

Offsite Team -
23.06.2022 - 15:57

Πελεκάνος: Περιμένει τις προτάσεις Ταταρ η Κυβέρνηση

Για να συζητηθούν οι προτάσεις του Τ/κ ηγέτη θα πρέπει να συνάδουν με ψηφίσματα ΗΕ, διαμηνύει η Λευκωσία

Για να υπάρχει βάση για συζήτηση των προτάσεων που προτίθεται να καταθέσει ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, θα πρέπει αυτές να συνάδουν με όσα προβλέπονται στα περι Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, το διεθνές δίκαιο και τα όσα μας επιβάλλουν οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Τατάρ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ημερομηνίας 20 Ιουνίου, την οποία έφερε σήμερα στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", ο κ. Πελεκάνος είπε πως "ουσιαστικά η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς συνεχίζουν τόσο τις προκλησεις όσο και την αδιάλλακτη στάση τους. Κάτι που είναι σε πλήρη αντίθεση με τη δίκη μας στάση και προσπάθεια να επαναφέρουμε το Κυπριακό σε τροχιά επίλυσης, καταθέτοντας  προτάσεις που θα αποφέρουν αμοιβαίο όφελος στις δυο πλευρές  και θα συμβάλουν στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος που θα μας επιτρέπει να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Πελεκάνος.

Πρόσθεσε πως "για άλλη μια φορά επαναλαμβάνεται η απαράδεχτη αξίωση της άλλης πλευράς για αναγνώριση ίσων κυριαρχικων δικαιωμάτων στο παράνομο καθεστώς. Κάτι που βεβαίως εξυπηρετεί τον στόχο τους να οδηγηθούμε σε λύση δυο κρατών και κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα κάνουμε αποδεκτό", ανέφερε.

"Θα αναμένουμε τις προτάσεις που όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ταταρ προτίθεται να υποβάλει, ξεκαθαρίζοντας πως για να υπάρχει βάση για συζήτηση τους, αυτες θα πρέπει να συνάδουν με όσα προβλέπονται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, το διεθνές δίκαιο και τα όσα μας επιβάλλουν οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ", κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

ΚΥΠΕ

Σε δείπνο για τους ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συμμετέχει ο ΠτΔ

Offsite Team -
28.06.2022 - 07:09

Σε δείπνο για τους ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συμμετέχει ο ΠτΔ

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με ξένους ηγέτες

Σε δείπνο που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη για τους ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα συμμετάσχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως είχε ανακοινωθεί σε γραπτή δήλωση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Αναστασιάδη, Ανδρέα Ιωσήφ, την Τρίτη 28 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στην ισπανική πρωτεύουσα, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει προσκληθεί και θα παρευρεθεί σε δείπνο που παραθέτει στο περιθώριο της Συνόδου προς τους ηγέτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντζεθ, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει ομιλία.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Προέδρου, το ταξίδι στην ισπανική πρωτεύουσα θα δώσει την ευκαιρία στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συναντηθεί διμερώς με ξένους ηγέτες και να τους ενημερώσει για θέματα που απασχολούν την Κύπρο, με βασικότερο το Κυπριακό.

"Η πρόταση του για υλοποίηση ΜΟΕ τα οποία θα υποβοηθήσουν την όλη διαδικασία και η ανάγκη εγκατάλειψης από την τουρκική πλευρά των προκλητικών ενεργειών και της αδιάλλακτης στάσης της θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών του Προέδρου Αναστασιάδη", επεσήμανε ο κ. Ιωσήφ, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο την Πέμπτη 30 Ιουνίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home