Πελεκάνος: «Θέλουμε λύση προσηλωμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ»

Πελεκάνος: «Θέλουμε λύση προσηλωμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ»

Έστειλε μηνύματα σε Εσπερινό για τον εορτασμό του Γενέθλιου της Θεοτόκου

«H Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση μιας λύσης βασισμένης στο Διεθνές Δίκαιο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Οι προσπάθειές μας συνεχίζονται σε διπλωματικό επίπεδο, υπεύθυνα και συντονισμένα, με τη στήριξη των εταίρων μας, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η ετοιμότητά μας για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με γνώμονα τον σεβασμό στις αρχές και στις αξίες που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

Αυτό τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος μιλώντας στον Εσπερινό για τον εορτασμό του Γενέθλιου της Θεοτόκου της κατεχόμενης Λύσης.

Ο κ. Πελεκάνος τόνισε ότι «σαφώς ο δρόμος που πορευόμαστε δεν είναι εύκολος ούτε και ευνοϊκά προβλέψιμος. Οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές με μεγαλύτερη την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και την άρνησης της να επιδείξει πραγματικά καλή θέληση για εποικοδομητικό διάλογο και συνεργασία μακριά από την πολεμοχαρή στάση που επιδεικνύει και τη ρητορική μίσους που εκφράζει. Προς επίτευξη των εθνικών μας στόχων και επιδιώξεων απαιτείται κλίμα ενότητας και ομοψυχίας, ξεπερνώντας κάθε διαχωριστική γραμμή που μπορεί να πλήττει ανεπανόρθωτα τα συμφέροντα της πατρίδας μας»

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

 

Ο κ. Πελεκάνος τόνισε ότι «με ιδιαίτερη τιμή αποδέχθηκα την πρόσκληση να παραστώ στον Πανηγυρικό Εσπερινό για τον εορτασμό του Γενέθλιου της Θεοτόκου και με την ευκαιρία αυτή να χαιρετίσω τις αξιέπαινες πρωτοβουλίες του Προέδρου και των Μελών  του κατεχόμενου Δήμου Λύσης». 

 

Με ιδιαίτερη τιμή αποδέχθηκα την πρόσκληση να παραστώ στον Πανηγυρικό Εσπερινό για τον εορτασμό του Γενέθλιου της Θεοτόκου και με την ευκαιρία αυτή να χαιρετίσω τις αξιέπαινες πρωτοβουλίες του Προέδρου και των Μελών  του κατεχόμενου Δήμου Λύσης. Πρωτοβουλίες, που πλέον έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση των Λυσιωτών και οι οποίες πρωτίστως αποσκοπούν να διαφυλάξουν τους συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων και ταυτόχρονα να διατηρήσουν στο ακέραιο ζωντανή την ιστορική ταυτότητα και την επαφή με τον τόπο καταγωγής τους.

 

Οι εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται υπό το σύνθημα, «Ημέρα Μνήμης Λύσης» αποτελούν ετήσιο θεσμό και αναμφίβολα προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα συγκίνησης και πόνου για το συνεχιζόμενο δράμα που εξακολουθεί να βιώνει η ημικατεχόμενη πατρίδα μας.  

Ο εορτασμός του Γενεθλίου της Παναγίας, δικαίως θεωρείται μία ημέρα συμβολική για όλους εσάς, αφού εορτάζει η Παναγία της Λύσης. Παράλληλα  αποτελεί και την αφορμή, ώστε να συγκεντρωθείτε για να τιμήσετε με θρησκευτική ευλάβεια την Υπεραγία Θεοτόκο, να προσκυνήσετε την διασωθείσα εικόνα, που έφτασε από τη Λύση και που φυλάγεται ως πολύτιμος θησαυρός και να ζητήσετε ταπεινά τη μεσιτεία της προκειμένου να χαρίσει δύναμη, κουράγιο και επιμονή στον αγώνα για δικαίωση και λύτρωση του πολυβασανισμένου νησιού μας».  

Σε κάθε προσκλητήριο και ανάγκη της πατρίδας η ανταπόκριση τους ήταν άμεση και υποδειγματική. Κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, η Λύση ανέδειξε ηρωικές μορφές με εξέχουσα την αγωνιστική φυσιογνωμία του Σταυραετού του Μαχαιρά, Γρηγόρη Αυξεντίου, που με την αδιαμφισβήτητη θυσία του θα γεμίζει παντοτινά  υπερηφάνια και συγκίνηση την καρδιά κάθε γνήσιου Έλληνα. Λίγα χρόνια αργότερα, τον μαύρο Ιούλιο του 1974, όταν ο βάρβαρος Αττίλας θα εισέβαλλε στις ακτές της Κερύνειας, η Λύση θα πλήρωνε με το αίμα των άξιων τέκνων της για ακόμα μία φορά βαρύ τίμημα.

 

Επτά πεσόντες υπέρ πίστεως και πατρίδας, έντεκα άμαχοι, άγρια δολοφονηθέντες από τους τούρκους εισβολείς και έξι αγνοούμενοι, οι οικογένειες των οποίων προσμένουν καρτερικά εδώ και 47 χρόνια της διακρίβωση της τύχης τους. Ο τραγικός απολογισμός συμπληρώνεται με την κατοχή, την βεβήλωση των ιερών εκκλησιών και των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, την καταπάτηση βασικών ελευθεριών για επτά μισή και πλέον χιλιάδες Λυσιώτες, που έζησαν τις δυσκολίες και τις στερήσεις της προσφυγιάς και που κατάφεραν όμως να ορθοποδήσουν, να προχωρήσουν, να εξελιχθούν. Και βέβαια τα παραπάνω αφορούν κάθε πόλη και χωριό της κατεχόμενης πατρίδας μας αλλά και το σύνολο του προσφυγικού κόσμου που αναμένει αποκατάσταση και εθνική δικαίωση».

 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

 

Ολόκληρη η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

«Με ιδιαίτερη τιμή αποδέχθηκα την πρόσκληση να παραστώ στον Πανηγυρικό Εσπερινό για τον εορτασμό του Γενέθλιου της Θεοτόκου και με την ευκαιρία αυτή να χαιρετίσω τις αξιέπαινες πρωτοβουλίες του Προέδρου και των Μελών  του κατεχόμενου Δήμου Λύσης. Πρωτοβουλίες, που πλέον έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση των Λυσιωτών και οι οποίες πρωτίστως αποσκοπούν να διαφυλάξουν τους συναισθηματικούς θεσμούς μεταξύ των ανθρώπων και ταυτόχρονα να διατηρήσουν στο ακέραιο ζωντανή την ιστορική ταυτότητα και την επαφή με τον τόπο καταγωγής τους.  

Οι εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται υπό το σύνθημα, «Ημέρα Μνήμης Λύσης» αποτελούν ετήσιο θεσμό και αναμφίβολα προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα συγκίνησης και πόνου για το συνεχιζόμενο δράμα που εξακολουθεί να βιώνει η ημικατεχόμενη πατρίδα μας.  

Ο εορτασμός του Γενεθλίου της Παναγίας, δικαίως θεωρείται μία ημέρα συμβολική για όλους εσάς, αφού εορτάζει η Παναγία της Λύσης. Παράλληλα  αποτελεί και την αφορμή, ώστε να συγκεντρωθείτε για να τιμήσετε με θρησκευτική ευλάβεια την Υπεραγία Θεοτόκο, να προσκυνήσετε την διασωθείσα εικόνα, που έφτασε από τη Λύση και που φυλάγεται ως πολύτιμος θησαυρός και να ζητήσετε ταπεινά τη μεσιτεία της προκειμένου να χαρίσει δύναμη, κουράγιο και επιμονή στον αγώνα για δικαίωση και λύτρωση του πολυβασανισμένου νησιού μας. Η Λύση υπήρξε ένας όμορφος και ευλογημένος τόπος με μεγαλειώδη προσφορά στους κοινωνικούς και εθνικούς αγώνες της πατρίδας μας.  

Οι άνθρωποι της ήταν προοδευτικοί, φιλομαθείς, εργατικοί και επεδίωκαν την πρόοδο και την ευημερία. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή τους στην πνευματική ανάπτυξη του τόπου, καθώς επίσης η ετοιμότητά τους να θυσιαστούν για ιδανικά πανανθρώπινα στους αγώνες για ελευθερία.  

Σε κάθε προσκλητήριο και ανάγκη της πατρίδας η ανταπόκριση τους ήταν άμεση και υποδειγματική. Κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, η Λύση ανέδειξε ηρωικές μορφές με εξέχουσα την αγωνιστική φυσιογνωμία του Σταυραετού του Μαχαιρά, Γρηγόρη Αυξεντίου, που με την αδιαμφισβήτητη θυσία του θα γεμίζει παντοτινά  υπερηφάνια και συγκίνηση την καρδιά κάθε γνήσιου Έλληνα. Λίγα χρόνια αργότερα, τον μαύρο Ιούλιο του 1974, όταν ο βάρβαρος Αττίλας θα εισέβαλλε στις ακτές της Κερύνειας, η Λύση θα πλήρωνε με το αίμα των άξιων τέκνων της για ακόμα μία φορά βαρύ τίμημα.  

Επτά πεσόντες υπέρ πίστεως και πατρίδας, έντεκα άμαχοι, άγρια δολοφονηθέντες από τους τούρκους εισβολείς και έξι αγνοούμενοι, οι οικογένειες των οποίων προσμένουν καρτερικά εδώ και 47 χρόνια της διακρίβωση της τύχης τους. Ο τραγικός απολογισμός συμπληρώνεται με την κατοχή, την βεβήλωση των ιερών εκκλησιών και των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, την καταπάτηση βασικών ελευθεριών για επτά μισή και πλέον χιλιάδες Λυσιώτες, που έζησαν τις δυσκολίες και τις στερήσεις της προσφυγιάς και που κατάφεραν όμως να ορθοποδήσουν, να προχωρήσουν, να εξελιχθούν. Και βέβαια τα παραπάνω αφορούν κάθε πόλη και χωριό της κατεχόμενης πατρίδας μας αλλά και το σύνολο του προσφυγικού κόσμου που αναμένει αποκατάσταση και εθνική δικαίωση.  

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση μιας λύσης βασισμένης στο Διεθνές Δίκαιο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Οι προσπάθειές μας συνεχίζονται σε διπλωματικό επίπεδο, υπεύθυνα και συντονισμένα, με τη στήριξη των εταίρων μας, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η ετοιμότητά μας για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με γνώμονα τον σεβασμό στις αρχές και στις αξίες που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σαφώς, ο δρόμος που πορευόμαστε δεν είναι εύκολος ούτε και ευνοϊκά προβλέψιμος. Οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές με μεγαλύτερη την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και την άρνησης της να επιδείξει πραγματικά καλή θέληση για εποικοδομητικό διάλογο και συνεργασία μακριά από την πολεμοχαρή στάση που επιδεικνύει και τη ρητορική μίσους που εκφράζει. Προς επίτευξη των εθνικών μας στόχων και επιδιώξεων απαιτείται κλίμα ενότητας και ομοψυχίας, ξεπερνώντας κάθε διαχωριστική γραμμή που μπορεί να πλήττει ανεπανόρθωτα τα συμφέροντα της πατρίδας μας.  

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Δήμο Λύσης, αφού παρά το γεγονός ότι ο χρόνος κυλά αδυσώπητα και συμπληρώνεται σχεδόν μισός αιώνας από τα θλιβερά γεγονότα της εισβολής και της κατοχής, εντούτοις συνεχίζει απτόητα την αγωνιστική του δράση. Με προσεγμένες και ποιοτικές πρωτοβουλίες καταφέρνει να ενώνει τον θαυμάσιο κόσμο της Λύσης αλλά και να διατηρεί άσβεστο τον πόθο της επιστροφής των εκτοπισθέντων κατοίκων στη γενέθλια γη.  

Είναι άξιο επαίνου το έργο, το οποίο επιτελείτε, σε δύσκολες συνθήκες, προκειμένου να διατηρήσετε ζωντανή την ιστορία αλλά κυρίως να καλλιεργήσετε στη νεότερη γενιά την αγάπη για τον τόπο καταγωγής της, δίνοντάς της την ευκαιρία να γνωρίσει το παρελθόν και τις ρίζες της, ώστε να πορευθεί με αυτοπεποίθηση και ελπίδα στο μέλλον. Εξίσου σπουδαίο είναι το γεγονός ότι στο πλαίσιο των πολιτιστικών και εθνικών σας δράσεων προχωρήσατε σε αδελφοποιήσεις του Δήμου Λύσης με αντίστοιχους Δήμους του Μητροπολιτικού και Ακριτικού Ελληνισμού, ενισχύοντας περαιτέρω τους ιερούς και ακατάλυτους δεσμούς μας.

Δράττομαι της ευκαιρίας στο σημείο αυτό για να εκφράσω το εγκάρδιο καλωσόρισμά μου στους εκπροσώπους των Δήμων Αγίων Αναργύρων-Καματερού Αττικής, Αυδήρων Ξάνθης και Κιλκίς, οι οποίοι τιμούν με την ουσιαστική παρουσία τους τις εκδηλώσεις «Ημέρας Μνήμης Λύσης». Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στη Βυζαντινή Χορωδία του Δήμου «Γιάγκος Σουρουλλάς» τόσο για τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις όσο και για το ότι συνεχίζει με αφοσίωση να υπηρετεί μια πνευματική κληρονομιά της Λύσης.  

Κλείνοντας, θα ήθελα για μια ακόμη φορά να συγχαρώ τον Δήμο Λύσης για την πολύπλευρη και συνεχή εθνική του δράση και να ευχηθώ οι αγώνες του να βρουν το συντομότερο τη δικαίωση που δεν είναι άλλη από την επιστροφή στη φυσική του έδρα, την αγαπημένη σε όλους μας Λύση!»

 

 

 

 

Home