Πενταμερής 30 μέρες πριν τις Βουλευτικές/Παίρνει φωτιά το σκηνικό

Πενταμερής 30 μέρες πριν τις Βουλευτικές/Παίρνει φωτιά το σκηνικό

Οι αντιδράσεις των κομμάτων για την σύγκλιση της Πενταμερούς

Φωτιά παίρνει το πολιτικό σκηνικό μετά τον καθορισμό της Πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στις 27 - 29 Απριλίου στην Γενεύη της Ελβετίας , με τα πολιτικά κόμματα να εκδίδουν σήμερα ανακοινώσεις για το εν λόγω θέμα.

Μάλιστα η Πενταμερής διάσκεψη ορίστηκε εν μέσω προεκλογικής περιόδου και θα πραγματοποιηθεί μόλις περίπου 30 μέρες πριν από τις Βουλευτικές της 30ης Μαΐου. 

Χαιρετίζει ο Αναστασιάδης  - Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Σημειώνεται ότι με σημερινή του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει την ισχυρή αποφασιστικότητά του να συμμετάσχει στην άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο, με πλήρη πολιτική βούληση, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

Σε γραπτή δήλωση ο Πρόεδρος χαιρετίζει την εξαγγελία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για τη σύγκληση άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο, στις 27-29 Απριλίου, στη Γενεύη, με στόχο την εξεύρεση κοινού εδάφους που θα οδηγήσει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος τονίζει πως η λύση πρέπει να βασίζεται στις Συμφωνίες Κορυφής, στα ψηφίσματα και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία θα οδηγήσει σε μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε μια λειτουργική και βιώσιμη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία εντός των παραμέτρων που επαναβεβαιώθηκαν στην κοινή συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου, στο Βερολίνο, και αποτυπώθηκαν στη δήλωση του ΓΓ των ΗΕ που ακολούθησε.

Ανακοινώσεις για την σύγκλιση της Άτυπης Πενταμερούς εξέδωσαν και τα πολιτικά κόμματα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να αναφέρει ότι προτεραιότητα είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος πάνω στις ομόφωνες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, για ένα κυρίαρχο κράτος και τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα.

Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι τυχόν άνοιγμα συγκλίσεων για εκ νέου συζήτηση θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για νεοφανείς και επικίνδυνες ιδέες και νέες ατέρμονες συζητήσεις, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ενόψει της κρίσιμης άτυπης πενταμερούς που ανακοινώθηκε επίσημα, το ΑΚΕΛ επιμένει ότι το κρίσιμο ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η προστασία της βάσης λύσης του Κυπριακού, των συγκλίσεων και του Πλαισίου Γκουτέρες.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε στην πορεία προς την Πενταμερή, που έχει οριστεί για τις 27-29 Απριλίου, συστάσεις για νέες υποχωρήσεις όπως αυτή του Προέδρου του ΔΗΣΥ, για την “πολιτική ισότητα” και μάλιστα μετά από συνάντησή του με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή, είναι ιδιαιτέρως ζημιογόνες για τη διαπραγματευτική θέση της Ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Μάλιστα σύμφωνα με τον κύριο Παπαδόπουλο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ οφείλει να εξηγήσει στον κυπριακό λαό

  • Τι ακριβώς εννοεί όταν λέει ότι θα πρέπει να δώσουμε την “πολιτική ισότητα” με δεδομένο ότι η πολιτική ισότητα έχει ήδη δοθεί και ήδη περιγράφεται σε σχετικό ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, από το 1992;
  • Σε ποιους απευθύνεται;
  • Μήπως ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ζητά αποδοχή των βέτο και της αριθμητικής ισότητας; Μήπως, εννοεί και προτείνει την αποδοχή της τουρκικής ερμηνείας της πολιτικής ισότητας; 

Δυστυχώς όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την άτυπη Πενταμερή, θα πορευτούμε σε αχαρτογράφητα νερά, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Σε δήλωση στη Βουλή, ο κ. Σιζόπουλος επεσήμανε πως οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολύ μεγάλοι για την Κυπριακή Δημοκρατία λόγω "της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, της ανεκτικότητας που επιδεικνύει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στις τουρκικές προκλήσεις αλλά και των άστοχων δηλώσεών του για «Βόρεια Κύπρο και υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ελληνοκυπριακή διοίκηση», καθώς και του ύποπτου παρασκηνιακού ρόλου του Ηνωμένου Βασιλείου και των πρόσφατων απαράδεκτων δηλώσεων Βρετανών αξιωματούχων".  

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ, πρόσθεσε, "παρά τις διαφωνίες μας και την ξεκάθαρη θέση μας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρέπει να συμμετάσχει σε μία τέτοιου είδους άτυπη διάσκεψη, θα πολιτευτούμε με υπευθυνότητα και σύνεση γιατί πάνω απ’ όλα προέχει η πατρίδα μας, και κυρίως η ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών τονίζει ότι η  άτυπη πενταμερής η οποία πραγματοποιείται στη Γενεύη στις 27 μέχρι τις 29 Απριλίου για το Κυπριακό πλησιάζει και ο πρόεδρος Αναστασιάδης, πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο.

Η κυπριακή πλευρά σύμφωνα με το Κίνημα πρέπει να εξετάσει όλα τα σενάρια ενόψει της πενταμερούς ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού που να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ένα ανεξάρτητο κράτος, χωρίς ξένους στρατούς, βάσεις, εγγυήσεις και με κατοχυρωμένα όλα τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών του.

Τέλος η Δημοκρατική Παράταξη - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων αναφέρει ότι η χθεσινοβραδινή γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, Στεφάν Ντουζαρίκ, επισημοποίησε τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς συνάντησης για την Κύπρο, στις 27-29 Απριλίου, στη Γενεύη.

Παράλληλα επισημαίνει ότι οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων ώστε να μπουν στέρεες βάσεις για έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Η επανεκκίνηση του Κυπριακού περνά μέσα από μια πολύμηνη διαδικασία βήμα-βήμα μέχρι το καλοκαίρι.

Home