Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πενταμερής - Γενεύη: Όλα όσα έγιναν την Τρίτη

Offsite Team -
27.04.2021

Πενταμερής - Γενεύη: Όλα όσα έγιναν την Τρίτη

ΑΠΟΣΤΟΛΗ DIGITAL TREE ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της Πενταμερούς Διάσκεψης στη Γενεύη.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είδε πρώτα του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ ο οποίος σε δηλώσεις του μετά την συνάντησε είπε ουσιαστικά ότι εξήγησε στον κ. Γκουτέρες τις θέσεις τους για λύση δύο κρατών. Εξηγήσαμε τις απόψεις μας χωρίς να λυγίσουμε, είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε η συνάντηση του ΠτΔ με τον ΓΓ ΟΗΕ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να αναδείξει την ανάγκη επίλυσης του κυπριακού στο πλαίσιο των παραμέτρων που ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε θέσει. Ανέλυσε εν εκτάσει το όραμα για το Κυπριακό, δίνοντας έμφαση στην επόμενη μέρα της λύσης η οποία θα συμβάλει, όχι μόνο στην ευημερία όλων των Κυπρίων αλλά και στην ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενός λειτουργικού κράτους και αποτελεσματικού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τόνισε παράλληλα την ανάγκη όπως η λύση δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας στην χώρα με τρόπο που η αντίληψη της ασφάλειας της μίας κοινότητας  να μην αποτελεί απειλή για την άλλη κοινότητα.

«Υπενθυμίζουμε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται αυτές τις μέρες είναι να επαναφέρουμε το Κυπριακό στις ράγες τις διαπραγμάτευσης, γεγονός που αποτελεί τον κύριο στόχο των παρεμβάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και σε αυτόν επικεντρώθηκε σήμερα» σχολίασε χαρακτηριστικά Κυβερνητική πηγή. Νωρίτερα ο ΠτΔ συναντήθηκε και με τον Έλληνα ΥΠΕΞ.

Στην δεξίωση που παρέθεσε ο ΓΓ ΟΗΕ παρευρέθηκαν  οι επικεφαλής των πέντε αντιπροσωπειών και 2 άτομα από κάθε πλευρά. Είχαν για πρώτη φορά την ευκαιρία στην Πενταμερή να ανταλλάξουν απόψεις μεταξύ τους, στην παρουσία και του ΓΓ ΟΗΕ.

Η βραδιά έκλεισε με ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου από τον ΠτΔ για τις εξελίξεις και τις συναντήσεις της ημέρας.

Αύριο Τετάρτη το πρωί,  θα υπάρξει συνάντηση της Πενταμερής των 5 συμμετεχόντων μερών ενώ  θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις του ΓΓ των ΗΕ με τα εμπλεκόμενα μέρη. Το βράδυ αναμένεται νέα συνάντηση της Πενταμερής των 5 συμμετεχόντων μερών και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ενδεχόμενο λόγω διαφοροποίησης του προγράμματος να παραταθεί η Πενταμερής Διάσκεψη μέχρι και την Παρασκευή.

Δείτε πιο κάτω όλες τις εξελίξεις της ημέρας όπως τις κάλυψε η Offsite

As it Happened