Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πενταμερής: Τι δηλώνουν Kυβέρνηση και Κόμματα

Offsite Team -
30.04.2021

Πενταμερής: Τι δηλώνουν Kυβέρνηση και Κόμματα

Τι δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και οι Αρχηγοί των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ για την άτυπη Πενταμερή στη Γενεύη

Σε δηλώσεις σημερα στο Τρίτο Πρόγραμμα του Κρατικού Ραδιοφώνου, προέβησαν οι Κυριάκος Κουσίος (Κυβερνητικός Εκπρόσωπος), Αβέρωφ Νεοφύτου (Πρόεδρος ΔΗΣΥ),  Άντρος Κυπριανού (Γενικός Γραμματέας ΑΚΕΛ) και Νικόλας Παπαδόπουλος (Πρόεδρος ΔΗΚΟ), σχετικά με τα αποτελέσματα της άτυπης Πενταμερης στη Γενεύη.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Δείτε όσα δήλωσαν:

Κ. Κούσιος: "οι θέσεις της τουρκικής πλευράς δεν μπορούν να προσφέρουν λύση συμβατή με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης"

Η όποια προοπτική θετικού αποτελέσματος στην προσπάθεια επίτευξης κοινού εδάφους που θα επιτρέψει την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο κυπριακό, εξαρτάται από την τουρκική πλευρά, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Μιλώντας στο Τρίτο, ο Κυριάκος Κούσιος είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ήταν ξεκάθαρος ότι έχει συγκεκριμένους όρους εντολής που είναι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία καθορίζουν τη μορφή της λύσης του κυπριακού.

Ο κύριος Κούσιος επισήμανε πως κατέστη ξεκάθαρο στην τουρκική πλευρά πως δεν μπορεί να συζητηθεί οτιδήποτε πέραν των ψηφισμάτων και των όρων εντολής του Γενικού Γραμματέα.

Υπέδειξε μάλιστα πως τη θέση αυτή υιοθέτησαν, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών και τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι θέσεις της τουρκικής πλευράς δεν μπορούν να προσφέρουν λύση συμβατή με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Τόνισε επίσης ότι δεν μπορούν να διαγραφούν όλες οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί και οι συμφωνίες κορυφής.

Δεν μπορούμε να τα πετάξουμε όλα στον κάλαθο των αχρήστων και να συζητούμε από την αρχή, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Κούσιος.

Α. Νεοφύτου: Ικανοποίηση για τους χειρισμούς του Προέδρου και την στάση του Γκουτέρες στην πενταμερή

Ικανοποίηση για τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη και την στάση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Νεοφύτου είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά όφειλε να αποδεχθεί την πρόσκληση Γκουτέρες, έστω και αν υπήρχαν μηδενικές πιθανότητες θετικού αποτελέσματος.

Εαν δεν αποδεχόμασταν την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα, θα βρισκόμασταν ενώπιον νέων τετελεσμένων στα Βαρώσια, πρόσθεσε.

Ο κύριος Νεοφύτου χαρακτήρισε πολύ σημαντική την διαβεβαίωση του Αντόνιο Γκουτέρες ότι δεν θα παρατήσει την προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού.

Διερωτήθηκε επίσης τι θα γίνει εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά εγκαταλείψει την λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως εισηγούνται κάποιοι. Αναφερόμενος στη νέα πενταμερή ο κύριος Νεοφύτου δήλωσε ότι το πλαίσιο για την ελληνοκυπριακή πλευρά και τον γενικό γραμματέα είναι ξεκάθαρο και υπέδειξε πως υπάρχουν αρκετά θέματα προς συζήτηση όπως το εδαφικό, η ασφάλεια και η διακυβέρνηση.

​Τέθηκε επίσημα η απαράδεκτη αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών, λεει ο Α. Κυπριανού

Εξαιρετικά δύσκολα χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο κυπριακό μετά τη διάσκεψη της Γενεύης.

Μιλωντας στο Τρίτο, ο Αντρος Κυπριανού είπε ότι πλέον τέθηκε επίσημα η απαράδεκτη αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών, ενώ διαπιστώνεται δυσκολία από την ελληνοκυπριακή πλευρά να εξεύρει τρόπους που θα καταστήσουν ανέφικτους τους τουρκικούς στόχους.

Κανένας δεν διαθέτει μαγική συνταγή και πρέπει να προβληματιστούμε πολύ σοβαρά, να καθορίσουμε στόχους και προτεραιότητες και να μην αυτοσχεδιάζουμε, ανέφερε ο κύριος Κυπριανού.

Υπογράμμισε ότι δεν χρειάζονται σπασμωδικές κινήσεις, αλλά ψυχραιμία και ενέργειες που θα βασίζονται στη λογική.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν θα συμμετάσχει σε νέα προσπάθεια, εάν η τουρκική πλευρά προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα, ο κύριος Κυπριανού είπε ότι η αποτροπή τέτοιων εξελίξεων δεν επιτυγχάνεται με τέτοιου είδους δημόσιες δηλώσεις.

Με το να μην δεχθούμε να πάμε σε νέα συνάντηση, εξυπηρετούμε τον τουρκικό στόχο και τιμωρούμε τον εαυτό μας, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ.

Ν. Παπαδόπουλος: "Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της διάσκεψης"

Τον φόβο ότι η άτυπη πενταμερής διάσκεψη της Γενεύης θα μείνει στην ιστορία ως η απαρχή των συζητήσεων για τη διχοτόμηση της Κύπρου, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στο ΤΡΙΤΟ, ο κύριος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε απογοητευτικά τα αποτελέσματα της διάσκεψης. Επισήμανε πως το ΔΗΚΟ είχε προειδοποιήσει ότι εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχόταν την πρόσκληση Γκουτέρες, θα οδηγούμασταν σε ναυάγιο.

Ανέφερε επίσης ότι η στάση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δεν αφήνει καθόλου ικανοποιημένο το ΔΗΚΟ.

Πάλληλα ο Νικόλας Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα καταφέρει να περάσει αλώβητη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, λαμβάνοντας μάλιστα και ισχυρή οικονομική ενίσχυση.

Home