Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Περιφερειακός Λευκωσίας και έξυπνα φώτα για λύση Κυκλοφοριακού

Offsite Team -
18.09.2020

Περιφερειακός Λευκωσίας και έξυπνα φώτα για λύση Κυκλοφοριακού

Thumbnail
Τι αναφέρει ο Καρούσος

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί από την μία μέρα στην άλλη όμως το Υπουργείο Μεταφορών υλοποιεί μια σειρά δράσεων και έργων που τα επόμενα χρόνια θα βελτιώσουν την κατάσταση που υπάρχει, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός, Γιάννης Καρούσος, έπειτα από συνάντηση και συζήτηση του θέματος με αντιπροσωπεία της ΣΕΚ, την οποία χαρακτήρισε παραγωγική και εποικοδομητική.

Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση, ο Υπουργός μίλησε για τα μεγάλα έργα προς υλοποίηση, όπως ο περιμετρικός δρόμος της Λευκωσίας που σύμφωνα με μελέτες θα αποσυμφορήσει την είσοδο της Λευκωσίας κατά 25% τουλάχιστον την κίνηση των οχημάτων που συγκεντρώνονται κάθε μέρα στην είσοδο της Λευκωσίας. «Είναι το μεγαλύτερο έργο που υλοποιούμε σήμερα σαν Υπουργείο Μεταφορών και έχουμε εξασφαλίσει συγχρηματοδότηση για την β’ φάση του περιμετρικού. Η α’ φάση είναι στα 72 εκ ευρώ, η β’ φάση στα 20 εκ ευρώ».

Ετοιμάζουν, πρόσθεσε, να προκηρύξουν τη β' φάση του έργου αυτού, σημειώνοντας ότι και οι δύο φάσεις του έργου θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι το τέλος του 2023 καθώς πρόκειται για συγχηματοδοτούμενο έργο. Ταυτόχρονα, ανάφερε, έχουν εξασφαλίσει και την έγκριση της ΕΕ για την γ’ φάση του περιμετρικού, την επόμενη προγραμματική περίοδο, ένα έργο πέραν των 70 εκ ευρώ το οποίο θα υλοποιηθεί αμέσως μόλις τελειώσει η β’ φάση. Η α’ φάση του περιμετρικού Λευκωσίας, πρόσθεσε, υλοποιείται με αρκετά γοργούς ρυθμούς.

Ο Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε σε έργα που αφορούν την αξιοποίηση της τεχνολογίας «όπως θα έπρεπε και όπως γίνεται σε άλλες χώρες στον κόσμο, όπου η διαχείριση της τροχαίας κίνησης γίνεται με έξυπνα συστήματα, με τεχνητή νοημοσύνη όπου αναλύονται όλα τα δεδομένα ανά πάσα στιγμή και δίδεται η ανάλογη προτεραιότητα».

Αυτή τη στιγμή, είπε ο κ. Καρούσος, ετοιμάζονται οι όροι προσφοράς για την προκήρυξη αγοράς ενός έξυπνου συστήματος διαχείρισης της τροχαίας κίνησης μέσω των φώτων τροχαίας τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Λεμεσό. Θα βελτιώσει σημαντικά και θα λύσει προβλήματα του κυκλοφοριακού, σημείωσε, λέγοντας ότι το σύστημα αυτό θα εγκατασταθεί σε 160 σημεία φώτων τροχαίας στη Λευκωσία και θα τυγχάνει διαχείρισης κεντρικά από ένα έξυπνο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δίδοντας προτεραιότητας εκεί και όπου πρέπει για βελτίωση της κίνησης κυρίως τις πρωϊνές και απογευματινές ώρες όπου υπάρχει πρόβλημα.

Τις επόμενες ημέρες, συνέχισε ο κ. Καρούσος, θα προκηρύξουν επίσης τις προσφορές για την επικαιροποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου κινητικότητας Λευκωσίας με πρώτο παραδοτέο τη μελέτη για την κατασκευή των λεωφορειολωρίδων τις οποίες "θεωρούμε προτεραιότητα για την ενίσχυση χρήσης του λεωφορείου».

Μια άλλη μελέτη που θα παραδοθεί στο πλαίσιο του σχεδίου κινητικότητας, συνέχισε, είναι η αλλαγή του ωραρίου εργασίας σε κάποιες υπηρεσίες ή σχολεία και θα δείξει κατά πόσο θα βελτιώσει, θα επηρεάσει το κυκλοφοριακό.  Η ΣΕΚ, είπε ο Υπουργός, του εξέφρασε ετοιμότητα να συζητήσει αυτό το θέμα στο πλαίσιο μιας συζήτησης με όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

Στο Υπουργείο Μεταφορών τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο κ. Καρούσος, θα συζητήσουν την δημιουργία ενός park & ride στο χώρο στάθμευσης του ΓΣΠ, ώστε κάποιοι να  μπορούν να σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους εκεί και με μικρά λεωφορεία να μπορούν να μεταβαίνουν στην εργασία τους.

Αυτή τη στιγμή, είπε, είναι σε προσφορά το πρώτο έργο επίλυσης κυκλοφοριακού για την λεωφόρο Αγίας Φύλας όπου μετά τη μελέτη διαπίστωσαν πως αν τοποθετηθούν έξυπνα φώτα τροχαίας στον κυκλικό κόμβο θα βελτιωθεί το κυκλοφοριακό κατά 57% περίπου. Προκήρυξαν, είπε, το έργο και θα είναι το πρώτο που θα υλοποιηθεί όσον αφορά την επίλυση του κυκλοφοριακού.  «Είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί δείχνουμε ότι με  μια μικρή δράση  με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 300.000 ευρώ θα έχουμε τόση μεγάλη βελτίωση στο κυκλοφοριακό», είπε. Σημείωσε ότι τα στατιστικά αυτά προέκυψαν μετά από προσομοίωση στην συγκεκριμένη λύση.

Και άλλα τέτοια έξυπνα φώτα τροχαίας έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό του Υπουργείου μέσω του Τμήματος Δημοσίων Έργων για να επιλυθούν κι άλλα προβλήματα στο κυκλοφοριακό σε κυκλικούς κόμβους στη Λεμεσό, πρόσθεσε ο Υπουργός Μεταφορών.

Ερωτηθείς για το θέμα των αλλαγών στα ωράρια εργασίας, ο κ. Καρούσος είπε ότι πρέπει να γίνει η μελέτη και μα βάση τα επιστημονικά κριτήρια και τις επιπτώσεις που θα έχουν τυχόν αλλαγές σε αυτά, να γίνει η συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους αν θα βρουν την χρυσή τομή, όπως είπε. Σημείωσε ότι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι έχουν συνδυάσει το ωράριο εργασίας τους με το ωράριο λειτουργίας των σχολείων και μέσω της συγκεκριμένης μελέτης θα δουν μέσω και προσομοίωσης, τί όφελος θα υπάρχει από τυχόν αλλαγή.  

ΓΓ ΣΕΚ

Ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας είπε ότι στην συζήτηση που έγινε κατέθεσε προβληματισμούς και εισηγήσεις για τη βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος και ανέδειξαν, όπως είπε, ότι το κυκλοφοριακό επιβαρύνει πέραν από το περιβάλλον μέσω της ρύπανσής τους, και τους εργαζόμενους «που αναλώνουν μεγάλο χρόνο στην καθημερινότητά τους για μετάβαση στην εργασία και από εκεί στο σπίτι. Και επιφορτίζονται αρνητικά κάτι που επηρεάζει την αγορά εργασίας και την προσπάθεια βελτίωσης της παραγωγικότητας», είπε.

Ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι έθεσαν θέμα βελτίωσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και με ικανοποίηση ενημερώθηκαν για την πρόθεση αύξησης των λεωφορειολωρίδων ώστε τα ΜΜΜ να διακινούνται πολύ πιο γρήγορα. Υπάρχει, συνέχισε, σαφής πρόθεση από το Υπουργείο να δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε εναλλακτικές επιλογές όπως το τραμ, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Δημιουργήθηκε, συμπλήρωσε, η δυνατότητα για εξάντληση των εναλλακτικών δυνατοτήτων που θα μπορέσουν να επιφέρουν θετικές επιδράσεις στην διαχείριση του προβλήματος σε ότι αφορά την λειτουργία της ίδιας της αγοράς εργασίας.

Θέση της ΣΕΚ, είπε ο ΓΓ της, είναι ότι η όποια διαχείριση του ωραρίου εργασίας θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία των τριών άμεσα εμπλεκόμενων Υπουργείων Μεταφορών, Εργασίας και Παιδείας, ώστε μέσα και από την εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων, το αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδεκτό και πιο υποβοηθητικό για τους εργαζόμενους και την ομαλή διαχείριση του προβλήματος του κυκλοφοριακού.

Θα είναι σε επαφή με τον Υπουργό και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να αξιολογήσουν τα ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα των μελετών και ερευνών για να μπορέσουμε όσο το δυνατόν πιο τεκμηριωμένα να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις, όπως είπε ο κ. Μάτσας.

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι δεν είναι η ώρα οι κοινωνικοί φορείς να σταθούν στα όποια εμπόδια ή συμφέροντα δημιουργούνται αλλά "να βρούμε συλλογικά τις όσο το δυνατόν εφικτές λύσεις θα συμβάλουν στην άμβλυνση του προβλήματος".

Home