Περνά από Βουλή & δημοσιοποιείται η περιβόητη Λίστα Γιωρκάτζη

Περνά από Βουλή & δημοσιοποιείται η περιβόητη Λίστα Γιωρκάτζη

Τελειώνει το σίριαλ δημοσιοποίησης / Η διαδικασία

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Σήμερα Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής, θα έχουμε (εφόσον δεν προκύψει ανατροπή) το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ δημοσιοποίησης της λίστας Γιωρκάτζη. Η AD Hoc Επιτροπή άνοιξε τον δρόμο χθες Τετάρτη για δημοσιοποίησή της μέσω της ιστοσελίδας της Βουλής. Η τελευταία απόφαση όμως ανήκει στην Ολομέλεια, σε μια συνεδρία που αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις των βουλευτών.

Η δημοσιοποίηση της λίστας θα υλοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, αφού οι υπηρεσίες της Βουλής θα πάρουν το χρόνο τους με σκοπό να ετοιμάσουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και όλα όσα απαιτούνται για να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα. Παράλληλα αναμένεται και η δημοσιοποίηση των πρακτικών που τηρούνται από τη Βουλή.

«Βρίθει λαθών και παραλείψεων»

Ο πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι «η λίστα βρίθει πολλών λαθών, ανακριβειών  και παραλείψεων. Αυτό είναι κάτι που θα το επισημάνουμε και θα αναφερθεί τόσο στην Ολομέλεια, όσο και στην ιστοσελίδα στο πεδίο που θα ενταχθεί η λίστα Γιωρκάτζη. Η λίστα θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής ως συνέχεια των πρακτικών που τηρούνται κατά την Ολομέλεια. Αυτό σημαίνει δημοσιοποίηση της λίστας εντός της Βουλής».

Το πρωί της Τετάρτης μετά τη συνεδρία της Ad Hoc Επιτροπής, ο κ.Αδάμου ανέφερε ότι  απόφαση της Ολομέλειας  για δημοσιοποίηση της λίστας στην ιστοσελίδα της Βουλής δεν χρειάζεται υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ενταχθεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

«Ο πλέον ανώδυνος τρόπος»

Ερωτηθείς ο κ. Αδάμου σχετικά, ανέφερε ότι «μετά και από νομικές συμβουλές που λάβαμε θεωρούμε ότι η ιστοσελίδα είναι  ο πλέον ανώδυνος τρόπος για να δημοσιοποιηθεί η λίστα και να αποτραπούν τυχόν αγωγές από οποιοδήποτε.  Ο κ. Αδάμου, είπε ακόμα ότι οι βουλευτές που είναι εντός της λίστας είναι ήδη ενήμεροι και ανέφερε ότι  «θα διευκρινιστεί πως το περιεχόμενο της λίστας, δηλαδή τα ονόματα φυσικών προσώπων και εταιρειών, αφορά την περίοδο κατά την οποία η λίστα δόθηκε στη Βουλή και όχι σήμερα». 

Όπως προαναφέραμε οι βουλευτές θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια άνκαι υπάρχει η απόφαση  της ad hoc Επιτροπής για τα εξυπηρετούμενα δάνεια για δημοσιοποίηση της λίστας.  Όπως πληροφορούμαστε, ο ΔΗΣΥ είναι υπέρμαχος της δημοσιοποίησης της λίστας το συντομότερο δυνατό. 

Το ΑΚΕΛ σήμερα Πέμπτη πριν από την Ολομέλεια, έχει προγραμματισμένη συνεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας και θα συζητηθεί η λίστα Γιωρκάτζη. Τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη θέλει όπως πληροφορούμαστε και το ΔΗΚΟ.

Η ΕΔΕΚ θέλει τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη, αλλά διαφωνεί με τον καταρτισμό της. Πηγές που πρόσκεινται στο Κίνημα  μάς ανέφεραν ότι από τον Δεκέμβριο του 2018 η ΕΔΕΚ ζήτησε:

Πρώτο: Να φαίνονται τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα που είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και  έτυχαν ευνοϊκού δανεισμού ή διαγραφής δανείων.

Δεύτερο: Να φαίνονται ποιες οργανώσεις  ή εταιρείες ήταν συνδεδεμένες με κόμματα που έτυχαν ευνοϊκού δανεισμού και διαγραφής δανείων με συνέπεια οικονομικά σκάνδαλα.

Τρίτο: Ποια πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα αξιοποίησαν τα αξιώματά τους με σκοπό να τύχουν ευνοϊκού δανεισμού και διαγραφής δανείων.

Υπέρ της δημοσιοποίησης είναι και οι Οικολόγοι που συζήτησαν το θέμα στην Πολιτική Επιτροπή ενώ θα τοποθετηθούν σήμερα στην Ολομέλεια. Ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι «επιτέλους η λίστα θα δημοσιοποιηθεί με ένα τρόπο που δεν δημιουργεί περιπέτειες  όπως ανέφεραν οι νομικοί της Βουλής. Η δημοσιοποίηση της λίστας ήταν κάτι που επιδιώκαμε».

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι «το κόμμα υποστηρίζει τη δημοσιοποίηση της λίστας στην ιστοσελίδα της Βουλής και το θέσαμε γραπτώς». 

Σημειώνεται ότι για δημοσιοποίηση της λίστας υπήρχε προηγούμενη απόφαση που ήταν η δημοσιοποίηση της λίστας ωστόσο κρίθηκε άκυρη, αφού στη συνεδρία της Ολομέλειας προήδρευε ο τότε πρόεδρος Δημήτρης Συλλούρης ο οποίος ταυτοχρόνως ήταν  Προεδρεύων της Δημοκρατίας.

 

Home