Πήγε σε κτηνοτρόφους ο Στέφανος & «κάρφωσε» Κυβέρνηση για σιτηρά

Πήγε σε κτηνοτρόφους ο Στέφανος & «κάρφωσε» Κυβέρνηση για σιτηρά

Είδε από κοντά τα προβλήματα

Σε κτηνοτροφικές μονάδες βρέθηκε σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου και μίλησε με κτηνοτρόφους. Όπως είπε ο κ. Στεφάνου, «την ώρα που βράζει το σίδερο, την ώρα που υπάρχει ακρίβεια, την ώρα που υπάρχει έλλειψη σιτηρών που είναι πάρα πολύ σημαντική πηγή για να μπορούν να λειτουργήσουν και οι κτηνοτροφικές μονάδες, ήρθαμε ακριβώς επί τόπου να μιλήσουμε με τους ανθρώπους για να δούμε τα προβλήματα επί του εδάφους. Και όντως προβλήματα υπάρχουν και ασφαλώς αυτή η κατάσταση επηρεάζει και την κατανάλωση και τις τιμές των προϊόντων και τον καταναλωτή».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «πέραν από την αύξηση της τιμής των σιτηρών, που επικρατεί διεθνώς και ασφαλώς επηρεάζει και τη δική μας της χώρα, υπάρχει και έλλειψη σιτηρών και δυσκολία προμήθειας σιτηρών. Αυτό είναι κάτι το οποίο δυσκολεύει τους κτηνοτρόφους και την ίδια ώρα τους προσθέτει και έξοδα για να μπορούν να εξασφαλίζουν της αναγκαίες ποσότητες στο βαθμό του δυνατού, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν τις κτηνοτροφικές τους μονάδες. 

Ο κ. Στεφάνου ισχυρίστηκε ότι «αυτή η κατάσταση δεν προέκυψε από το πουθενά. Εάν η κυβέρνηση δεν άφηνε ή δεν οδηγούσε συνειδητά την Επιτροπή Σιτηρών σε κλείσιμο, αφού την διαπόμπευσε πρώτα, δεν θα είχαμε αυτή την κατάσταση ή και να την είχαμε, θα μπορούσε η Επιτροπή Σιτηρών να λειτουργήσει από μέρους του κράτους για να βρεθούν οι λύσεις έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Άρα σήμερα πληρώνουμε τα επίχειρα μιας εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης  να προκαλέσει το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών που το επιδίωξε με στόχο να εξυπηρετήσει μερικά πολύ μεγάλα συμφέροντα και σε αυτή τη περίπτωση».  

Να βρουν τρόπους

Ο Γ.Γ. Του ΑΚΕΛ ανέφερε ακόμα ότι «πρέπει να πω όμως ότι εδώ ήρθαμε όχι μόνο για να δούμε ιδίοις όμμασι τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν, ήρθαμε να συζητήσουμε και τρόπους τους οποίους η κυβέρνηση πρέπει να βρει έτσι ώστε να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους και την ίδια ώρα να βοηθήσει και τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Από ότι έχω ενημερωθεί τα σιλό στη Λεμεσό είναι πλήρως λειτουργικά. Επομένως το κράτος πρέπει να φροντίσει να αξιοποιηθεί αυτή η πολύ σημαντική υποδομή που υπάρχει για να αποθηκευτούν σιτηρά, για να δημιουργηθεί αποθεματικό που θα έπρεπε να υπάρχει -με βάση το νόμο πρέπει να υπάρχουν στρατηγικά αποθέματα- και δεν φρόντισε η κυβέρνηση να υπάρχουν έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την περίοδο τούτο το πρόβλημα. Την ίδια ώρα, να βοηθήσουμε με αυτό τον τρόπο και τους κτηνοτρόφους να  μπορούν να έχουν τις ποσότητες που χρειάζονται με όλα τα απαραίτητα που πρέπει να γίνουν». 

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, «είναι ευθύνη της κυβέρνησης λοιπόν, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, να πάρει τις απαραίτητες και τις γρήγορες αποφάσεις, και όπως έχω πει, να αξιοποιήσει και τα σιλό, τα οποία είναι σε πλήρη κατάσταση λειτουργικότητας έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Μου είπε για παράδειγμα ο φίλος ο κτηνοτρόφος ότι τις τελευταίες μέρες αναζητούσε ποσότητες σιτηρών, βρήκε μια συγκεκριμένη ποσότητα που δεν είναι και αρκετή, θα αναγκαστεί να βάλει φορτηγό που θα το πληρώσει, θα κάνει τις διαδρομές που πρέπει να κάνει, σύντομα θα χρειαστεί να κάνει και άλλες διαδρομές διότι θα πρέπει να βρει και άλλες επιπρόσθετες ποσότητες και θα πληρώνει συνέχεια πάνω στο κόστος της παραγωγής του. Αναπόφευκτα  το κόστος θα μετακυλιστεί πάνω σε ολόκληρη την αλυσίδα που θα καταλήξει τελικά ως προϊόν στην αγορά και στον καταναλωτή που θα το πληρώσει. Αφού η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί,  θα πρέπει να αναλάβει και την πρωτοβουλία τάχιστα να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση θα πρέπει να λειτουργήσει έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τα απαραίτητα αποθέματα και τις απαραίτητες ποσότητες με τον τρόπο που έχουμε πει, η κυβέρνηση έχει και το καθήκον να προστατεύσει  τόσο τους κτηνοτρόφους, όσο και τους καταναλωτές από τα φαινόμενα αισχροκέρδειας». 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Συνεχίζοντας είπε ότι «όποτε έχουμε έκτακτες καταστάσεις, συνήθως κάποιοι επιτήδειοι λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν υπερκέρδος και να λειτουργούν σε βάρος είτε των παραγωγών, είτε των καταναλωτών, είτε και των δύο μαζί. Τέτοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί όπως ενημερώθηκα. Και φαινόμενα αισχροκέρδειας και πίεσης πάνω στους παραγωγούς για να ρίξουν τιμές για να μπορούν διάφοροι μεσάζοντες να έχουν περισσότερο περιθώριο κέρδους. 

Επίσης, ήδη παρατηρείται και αύξηση τιμής σε συγκεκριμένους τομείς. Επομένως η κυβέρνηση οφείλει να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς που έχει το κράτος, γρήγορα και αποτελεσματικά να του δώσει έμφαση έτσι ώστε να προστατεύσουμε τον κόσμο από τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Όλα όσα έχουμε πει είναι ασφαλώς για αυτή την έκτακτη περίοδο. Θα πρέπει την ίδια ώρα να δούμε και τι κάνουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα γιατί χρειάζεται να δούμε τι πρέπει να κάνουμε στην πορεία για να μην ξαναζήσουμε τέτοια φαινόμενα με αυτά που ζούμε σήμερα»

 

Home