Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πολιτικές διαβουλεύσεις Κύπρου-Αιγύπτου στο Κάιρο

Offsite Team -
02.11.2021 - 11:56

Πολιτικές διαβουλεύσεις Κύπρου-Αιγύπτου στο Κάιρο

Στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου

Γύρος πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Κάιρο.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Οι διαβουλεύσεις έγιναν στην παρουσία του Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Πρέσβη Δρ. Badr Abdel-Aty και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, Πρέσβη Κορνήλιου Κορνηλίου, επικεφαλής αντιπροσωπείας από λειτουργούς του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και της Κυπριακής Πρεσβείας της Δημοκρατίας στην Αίγυπτο. Παρών ήταν και ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Κάιρο, Όμηρος Μαυρομάτης.

 

Κατά τη συζήτησή τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του αιγυπτιακού Υπουργείου Εξωτερικών, τέθηκαν επί τάπητος μια σειρά από διμερή ζητήματα, με έμφαση στους τρόπους ενίσχυσης και περαιτέρω αναβάθμισης της συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού της συνεργασίας με την Ελλάδα.  

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Παράλληλα, έγινε ειδική αναφορά στην 1η Διακυβερνητική Συνάντηση των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου στο Κάιρο, παρουσία των Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, αλλά και της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής με την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου στην Αθήνα.  

 

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, ειδικότερα με σκοπό την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών και την αύξηση των επενδύσεων στις δύο χώρες, καθώς επίσης έγινε αναφορά στους τομείς της ενέργειας, ιδίως της ηλεκτρικής διασύνδεσης, της γεωργίας, της αλιείας, των υδάτινων πόρων και του πολιτιστικού και εκπαιδευτικού τομέα.  

 

Οι δύο πλευρές αντήλλαξαν επίσης απόψεις για διάφορα περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, ιδίως για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων του Κυπριακού, της Λιβύης, της Συρίας και του παλαιστινιακού ζητήματος καθώς και των τελευταίων εξελίξεων στο Σουδάν και τον Λίβανο αλλά και το θέμα του Μεγάλου Φράγματος της Αιθιοπίας.  

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home