Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πόρτα στην Τουρκία για Τιτίνα Λοϊζίδου

Offsite Team
- 07.06.2019

Πόρτα στην Τουρκία για Τιτίνα Λοϊζίδου

Thumbnail
H Τουρκία ήθελε να "κλείσει" την υπόθεση στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά, απέτυχε παταγωδώς

Δεν υπήρξαν αποφάσεις για καμία από τις τρεις κυπριακού ενδιαφέροντος υποθέσεις που τέθηκαν κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στις 4-6 Ιουνίου στο Στρασβούργο. Πρόκειται για την Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας, την ομάδα υποθέσεων "Ξενίδη-Αρέστη εναντίον Τουρκίας" και την υπόθεση "Βαρνάβα και Άλλοι εναντίον Τουρκίας".

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαρίας Κονιώτου στο ΚΥΠΕ, λόγω προσκομμάτων που προέβαλε η Τουρκία, μετά που απέτυχε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για "κλείσιμο" και διαγραφή από το πινάκιο της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ της υπόθεσης της Τιτίνας Λοϊζίδου, η συζήτηση για τις άλλες υποθέσεις αναλώθηκε σε διαδικαστικά θέματα με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατή η λήψη αποφάσεων. Αρμόδια πηγή ανέφερε στο πρακτορείο πως το σημαντικό είναι ότι οι υποθέσεις αυτές παραμένουν στο πινάκιο της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ και θα εξεταστούν εκ νέου σε επόμενες συνεδρίες της.  

Πιο αναλυτικά, η αποτυχία της Τουρκίας να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να τερματιστεί η παρακολούθηση συμμόρφωσης της χώρας με την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, την υποχρέωσε σε αναδίπλωση. Μετά την εξέλιξη αυτή η τουρκική αντιπροσωπεία προέβαλε διάφορα προσκόμματα, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να αναλωθούν σε διαδικαστικά θέματα και να μην ληφθούν αποφάσεις, επεσήμανε η ίδια πηγή. Σημειώνεται πως οι κυπριακού ενδιαφέροντος υποθέσεις που αφορούν αποφάσεις του ΕΔΑΔ κατά της Τουρκίας είναι οι τρεις μόνες σε ένα κατάλογο 36 υποθέσεων που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ, για τις οποίες δεν λήφθηκαν αποφάσεις. 

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με υπόμνημα της Λευκωσίας, που υποβλήθηκε πριν τη συνεδρία της Επιτροπής Υπουργών, οι οφειλόμενες αποζημιώσεις της Τουρκίας σε εγκλωβισμένους και συγγενείς αγνοουμένων, βάσει των αποφάσεων του ΕΔΑΔ στο πλαίσιο της Τέταρτης Διακρατικής Προσφυγής, έχουν ξεπεράσει τα 100 εκ. με τους τόκους. Η Λευκωσία ζητούσε από την Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ να υιοθετήσει στη συνεδρία της, ενδιάμεση απόφαση, ως ένδειξη αποδοκιμασίας για τη μη καταβολή των αποζημιώσεων, αλλά και για να πειστεί η Άγκυρα να εκπληρώσει τις αδιαμφισβήτητες υποχρεώσεις της. 

 Στο υπόμνημα αναφερόταν ότι σύμφωνα με τη Γραμματεία της Επιτροπής Υπουργών, η οφειλόμενη αποζημίωση των €90 εκ. που επιδικάστηκε το 2014, σε συνέχεια της απόφασης του 2001 για την Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή, είχε ανέλθει με τους τόκους σε €103.493.835,62 μέχρι τις 13 Μαρτίου 2019.

Εξάλλου, με άλλο υπόμνημά της η Λευκωσία ζητούσε από την Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ να εκφράσει σοβαρή ανησυχία για το ότι η Τουρκία έχει παραμελήσει την άνευ όρων υποχρέωσή της για καταβολή αποζημιώσεων στις 33 υποθέσεις της ομάδας «Ξενίδη-Αρέστη», που αφορά κατεχόμενες περιουσίες, αλλά και στην υπόθεση «Βαρνάβα εναντίον Τουρκίας» που αφορά αγνοούμενους. Και στην περίπτωση αυτή, η Κύπρος ζητούσε από την Επιτροπή Υπουργών την υιοθέτηση ενδιάμεσης απόφασης, ζητώντας άμεση αποπληρωμή των αποζημιώσεων.

Για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, η Λευκωσία έθετε μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν τις περιουσίες της στα κατεχόμενα, στα οποία, όπως λέει, η Τουρκία θα πρέπει να δώσει απαντήσεις ενώπιον της Επιτροπής και ανέφερε πως η  Επιτροπή Υπουργών θα πρέπει να επανεξετάσει τα ατομικά μέτρα για την υπόθεση Λοϊζίδου, μόλις η Τουρκία δώσει απαντήσεις και αρχίσει ξανά να συνεργάζεται πλήρως με το θεσμικό όργανο. Σημείωνε και το εκκρεμές ζήτημα της αποζημίωσης της κ. Λοϊζίδου για απώλεια χρήσης της περιουσίας της κατά την περίοδο 1987-1990.
Home