Πως επηρεάζει την Κύπρο η Πρωθυπουργία της Ελλάδας

Πως επηρεάζει την Κύπρο η Πρωθυπουργία της Ελλάδας

Έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα κατά του Ερντογάν
Κυβέρνηση και κόμματα έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις εκλογές της Ελλάδας

Στην Ελλάδα είναι στραμμένα τα βλέμματα σήμερα και της Κύπρου, με Κυβέρνηση και κόμματα να περιμένουν τα αποτελέσματα των Εθνικών Εκλογών για να διαφανεί τελικά ποιος θα είναι αυτός που θα ηγηθεί της Ελλάδας την επόμενη περίοδο, την στιγμή που μάλιστα η Τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ εντείνεται.

Αν και φαίνεται να μην υπάρχει και τόσο μεγάλη ανησυχία για το ποιο θα εκλεγεί καθώς διαχρονικά υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στις Κυβερνήσεις των δύο χωρών, φαίνεται να υπάρχει αναμονή για συντονισμό επόμενων κοινών βημάτων τόσο για την επίλυση του Κυπριακού όσο και για την αντιμετώπιση των Τουρκικών Προκλήσεων.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει άλλωστε εξαιρετικές σχέσεις τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα ο πρωτος συναντήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη κατά την τελευταία του παρουσία στις Βρυξέλλες, με τον ΠτΔ  να τον ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις και την επέμβαση και τις προκλήσεις της Τουρκίας, με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να παρέχει σε επίπεδο ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος την στήριξη του όσον αφορά τις Τουρκικές Προκλήσεις.  

Στο ίδιου μήκος σχήματος είναι οι σχέσεις και με τον Αλέξη Τσίπρα καθώς από από τις 21 Σεπτεμβρίου 2015, όποτε και ανέλαβε καθηκοντα υπάρχει διαρκής συνεννόηση όσον αφορά κυρίως τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού αλλά το τελευταίο διάστημα υπάρχουν και κοινά βήματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για αντιμετώπιση των Τουρκικών Προκλήσεων. 

Τα πιο πάνω συντείνουν στο ότι η Κυβέρνηση δεν έχει μεγάλο άγχος για το ποιος τελικά θα επικρατήσει καθώς από την μια η συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα, κυρίως σε κρίσιμα ζητήματα ήταν άριστη, ενώ από την άλλη τυχόν εκλογή Κυριάκου Μητσοτάκη, όχι μόνο δεν θα φέρει αλλαγές αλλά θα φέρει συμφωνίες και σε περισσότερα ζητήματα.

Συγκεκριμένα το γεγονός ότι τόσο ο ΔΗΣΥ όσο και η Νέα Δημοκρατία ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα αναμένεται να φέρει πολυεπίπεδη συνεργασία ανάμεσα στις δύο Κυβερνήσεις όσον αφορά κυρίως Ευρωπαϊκά θέματα καθώς και για το πως πρέπει να λειτουργεί η Ευρώπη.

Τέλος, η Κυβέρνηση αναμένεται να έχει στραμμένη την προσοχή της και στον επόμενη μέρα στον Ελλάδα και στο ποιους θα επιλέξει ο νέος Πρωθυπουργός να τοποθετήσει σε υπουργεία που έχουν άμεση σχέση με την Κύπρο και συγκεκριμένα τα υπουργεία Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών.  

Home