Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πως θα αλλάξουν τα δεδομένα στο Κυπριακό οι 3 βασικοί υποψήφιοι

Offsite Team -
03.12.2022 - 06:40

Πως θα αλλάξουν τα δεδομένα στο Κυπριακό οι 3 βασικοί υποψήφιοι

Η πρώτη τους πολιτική πράξη για επίλυση του Κυπριακού σε περίπτωση εκλογής τους

Τις πρώτες τους κινήσεις για να αλλάξουν τα δεδομένα στο Κυπριακό σε περίπτωση εκλογής τους ανέλυσαν στα πλαίσια του Debate οι Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Συγκεκριμένα ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι αν ο κυπριακός λαός τον τιμήσει την ψήφου του θα πραγματοποιήσει επίσκεψη  στις Βρυξέλλες στο Παρίσι και στο Βερολίνο για να πείσει για την ανάγκη ότι η ΕΕ  θα πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κυπριακό σε συντονισμό με την Ελληνική Κυβέρνηση. 

>>> Χριστοδουλίδης: Ο Αβέρωφ υποσχέθηκε στο ΔΗΚΟ 50-50 στην εξουσία

Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχουν σημαντικά θέματα στο ευρωτουρκικό καλάθι τα οποία μπορεί να λειτουργήσουν ως κίνητρα για την Τουρκία για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Μάλιστα σημείωσε ότι η Τουρκία θα εργαστεί για λύση μόνο αν αντιληφθεί ότι μέσα από την λύση θα εξυπηρετηθούν δικά της συμφέροντα. 

>>> Αβέρωφ: Θα επαναδιεκδικήσω Πρόεδρος ΔΗΣΥ αν χάσω τις Προεδρικές

Παράλληλα αναφέρθηκε στο διορισμό μιας ισχυρής προσωπικότητας  από την ΕΕ  έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. 

>>> Αβέρωφ: Ποιος είναι ο εκλεκτός του για Υπουργός Οικονομικών

Αξιοπιστία στο Κυπριακό λέει ο Αβέρωφ 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε για το Κυπριακό ότι έχει πλαίσιο και οι συνομιλίες είναι κάτω από τον ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνοντας ότι θα πρέπει να έχουμε αξιοπιστία στην διεθνή κοινότητα για το συμφωνημένο πλαίσιο. Μάλιστα ανέφερε ότι ο Διεθνής παράγοντας θα κοιτάξει και ποιος είναι δίπλα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέροντας ότι τις δικές του θέσεις και του κόμματος που τον στηρίζει τις γνωρίζει. 

Όπως σημείωσε ο ίδιος σε περίπτωση εκλογής του θα απευθυνθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη του διαλόγου θέτωντας δύο σημαντικά θέματα στο τραπέζι. Πρώτο για το θέμα της ασφάλειας ως Ευρωπαϊκή χώρα όπου 24 από τις 27 χώρες της ΕΕ ανήκουν στο ΝΑΤΟ προβάλλοντας και την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

Δεύτερο το θέμα της Ενέργειας ως καταλύτη για την λύση του Κυπριακού.

Πρώτη πράξη η επικοινωνία με ΓΓ ΟΗΕ

Στην πρώτη δική του πολιτική πράξη για το Κυπριακό αναφέρθηκε και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης σημειώνοντας ότι θα έχει την 1η Μαρτίου αν εκλεγεί τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ και έκκληση να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Δεύτερη πράξη θα είναι να αποστείλει πρόσκληση προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για να επισκεφθεί άμεσα την Κύπρο ενώ παράλληλα θα αποστείλει επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας μέσα από την οποία θα καλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει τον ρόλο του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. 

Παράλληλα θα απευθύνει αίτημα μέσω επιστολής προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να αναλάβει μέρος της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου το τι πρέπει να κάνει η ΕΕ για το Κυπριακό.

Ανέφερε μάλιστα ότι τα πιο πάνω μπορούν να γίνουν εάν και η δική μας πλευρά είναι αντικειμενικά αξιόπιστη και να επαναλάβει με απόλυτο τρόπο την εμμονή της στην συμφωνημένη βάση, τις συγκλίσεις και σε όλο το κεκτημένο και πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ. 

Αναλυτικά τα όσα ανέφεραν για ξεκλείδωμα του Κυπριακού στο πιο κάτω βίντεο:

Home