Πόσοι αστυνομικοί προσέχουν τους Αρχηγούς και τον Πρόεδρο Βουλής

Πόσοι αστυνομικοί προσέχουν τους Αρχηγούς και τον Πρόεδρο Βουλής

«Ψαλίδι» στον αριθμό των φρουρών μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Κυριολεκτικά «ψαλίδι» έπεσε στις φρουρές των πολιτικών μετά την υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου που ελήφθη από την Υπουργό Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Συνολικά, κόπηκαν 14 αστυνομικοί  από τη φύλαξη των πολιτικών αρχηγών  μετά από αξιολόγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης Κινδύνου της Αστυνομίας. 

Ειδικά, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων έχασαν άλλοι δυο και άλλοι ένα φρουρούς. Η Οffsite εξασφάλισε στοιχεία για τους φρουρους των προέδρων των κομμάτων που εκπροσωποντούνται αυτή τη στιγμή στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

  • Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου διέθετε έξι φρουρούς και πλέον διαθέτει τέσσερις
  • Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπρισνού  μέχρι τον Ιανουάριο φρουρείτο από έξι αστυνομικούς και πλέον διαθέτει τέσσερις.
  • Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έχασε ένα αστυνομικό και από τους τέσσερις η φρουρά του μειώθηκε στους τρεις.
  • Τα ίδια δεδομένα ισχύουν και για τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο τον οποίο φρουρούν τους τελευταίους τρεις μήνες τρεις αστυνομικοί αντί τέσσερις μέχρι τότε..

Τι ισχύει με τους υπόλοιπους

Μείωση φρουράς έγινε και στους υπόλοιπους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Χαρακτηριστικά: Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ  Χρίστος Χρίστου φρουρείται από δυο αστυνομικούς, όπως και ο πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκκας και η  πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους. Οι τρεις αρχηγοί αυτών των κομμάτων διέθεταν μέχρι τον Ιανουάριο από τρεις αστυνομικούς για φρουρά.

Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της Αλληλεγγύης έστειλε επιστολή στην Υπουργό Δικαιοσύνης ζητώντας αύξηση της φρουράς της επικαλούμενη απειλές κατά της ζωής της.

Δεν θέλει φρουρά ο Θεοπέμπτου

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου συνεχίζει την τακτική του προκατόχου του βουλευτή Γιώργου Περδίκη και δεν αποδέχθηκε να έχει φρουρά και ούτε το επίδομα 1200 ευρώ το μήνα με σκοπό την εργοδότηση φρουρού - οδηγού.

«Έκοψε» και άλλο τη φρουρά ο Αδάμος

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Βουλής Δρ Αδάμος Αδάμου ζήτησε από τον Αρχηγό Αστυνομίας Στέλιο Παπαθεοδώρου τη μείωση της φρουράς του. Έτσι μετά από απόφαση του Αρχηγού, από 15 που βρίσκονταν στην υπηρεσία του εκάστοτε προέδρου της Βουλής, οι φρουροί  του Δρα Α. Αδάμου μειώθηκαν στους επτά.  Τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρόεδρος της Βουλής έστειλε επιστολή στον Αρχηγό Αστυνομίας με σκοπό τη μείωση της φρουράς του. 

Ο κ. Αδάμου τόνισε στην επιστολή του ότι εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για την προσωπική του ασφάλεια δεν πρέπει να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. 

Οι αστυνομικοί - φρουροί  εκτελούν χρέη είτε οδηγού, είτε φρούρησης οικιών, είτε συνοδείας αναλόγως του αριθμού κάθε προσώπου.

Η προεδρική Φρουρά

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η Προεδρική Φρουρά η οποία αποτελείται από 89 άτομα.  

Για την προστασία του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι επιφορτισμένα 30 άτομα, χωρισμένα σε δύο φρουρές, ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι επιφορτισμένα με την φύλαξη κτιρίων.

Αναλυτικά:

  • Υπάρχουν δύο φρουρές των 15 ατόμων για την προστασία του Προέδρου της Δημοκρατίας
  • 40 άτομα επιφορτισμένα με τη φύλαξη του Προεδρικού Μεγάρου αφού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαμένει μονο στο Προεδρικό Μέγαρο με την έναρξη της πανδημίας.
  • 16 άτομα φρουρούν την οικία Αναστασιάδη στη Λεμεσό
  • 3 άτομα είναι επιφορτισμένα με τη συνοδεία της πρώτης Κυρίας. 

 

 

Home