Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πόθεν Έσχες: Η Βουλή θέλει να ορίζει ελεγκτές - Τι προτείνεται

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 27.01.2021

Πόθεν Έσχες: Η Βουλή θέλει να ορίζει ελεγκτές - Τι προτείνεται

Thumbnail
Τροποποιήσεις με βούλα διαφάνειας

Tου Γιώργου Μιχαηλίδη

Με στόχο το Πόθεν Έσχες των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων να γίνεται πιο ελεγχόμενα και με τη συνδρομή ελεγκτών που θα ορίζονται από τη Βουλή, συζητούνται ξανά σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Επιτρόπου Διοικήσεως προτάσεις νόμου που τροποποιούν τα όσα ισχύουν για  τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών και εξαρτώμενών τους.

Η Επιτροπή θα προβεί σε κατ’άρθρον συζήτηση στα εξής:

  • Πρόταση νόμου του Κινήματος Αλληλεγγύης μέσω των βουλευτών Μιχάλη Γιωργάλλα και Ρούλας Γεωργιάδου προτείνει όπως:

H Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή να συνεπικουρείται στο έργο της από νόμιμους ελεγκτές, ο διορισμός των οποίων εγκρίνεται με Απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στα ελεγχόμενα πρόσωπα να  περιλαμβάνονται  ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου,  ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας. Να προβλέπεται ρητά ότι για σκοπούς δημοσιότητας, οι δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων, όπως και τα ονόματα των προσώπων που δεν υπέβαλαν δήλωση θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του οικείου σώματος για διάστημα όχι μικρότερο των τριών μηνών.

  • Πρόταση νόμου του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, προνοεί:

Tη συμπερίληψη στο ειδικό έντυπο δήλωσης περιουσιακών στοιχείων των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της κατάστασης δανείων στα οποία είναι εγγυητές τα ελεγχόμενα από το νόμο πρόσωπα​​

  • Πρόταση νόμου του προέδρου του ΔΗΣΥ  Αβέρωφ Νεοφύτου προτείνει όπως:

Τα πολιτικά πρόσωπα  που  υποβάλλουν δήλωση περιουσιακών στοιχείων, να περιλαμβάνουν κατάσταση χρεών και περαιτέρω λεπτομέρειες όσον αφορά τυχόν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

  • Πρόταση νόμου του βουλευτή  Μιχάλη Γιωργάλλα εκ μέρους της Αλληλεγγύης προτείνει:  

Tην παροχή δικαιώματος σε αξιωματούχο ή δημόσια εκτεθειμένο πρόσωπο να υποβάλλει ένσταση κατά απόφασης με την οποία το αρμόδιο συμβούλιο έχει επιβάλει σε αυτό χρηματικό πρόστιμο λόγω παράλειψής του να υποβάλει εμπρόθεσμα δήλωση περιουσιακών στοιχείων. Η ένσταση θα δικαιολογείται όταν  επικαλούνται ιδιάζουσες ή εξαιρετικές συνθήκες που την δικαιολογούν.  

  • Πρόταση νόμου του  Παύλου Μυλωνά, βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος προνοεί ότι:  

Oι δηλώσεις των περιουσιακών στοιχείων του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας να κατατίθενται και να ελέγχονται από Επιτροπή διοριζόμενη από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η Επιτροπή θα  απαρτίζεται από έναν νομικό εγνωσμένου κύρους ως προέδρο, έναν εκπρόσωπο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και έναν εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας ως μέλη. και όχι από Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Μέσα και ο ΟΚΥπΥ

Προτείνεται όπως  οι δηλώσεις περιουσίας του προέδρου και των μελών του συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, οι οποίοι με τροποποίηση του βασικού νόμου προστέθηκαν ως ελεγχόμενα πρόσωπα, να υποβάλλονται εντός προθεσμίας τριών μηνών από την ημερομηνία έναρξης του προτεινόμενου νόμου.

Προτείνεται η θεσμοθέτηση υποχρέωσης κάθε ελεγχόμενου προσώπου να αποκαλύπτει συμφέρον που κατέχει το ελεγχόμενο πρόσωπο, ο/η σύζυγος του ή τα ανήλικα τέκνα του σε νομικά πρόσωπα στη Δημοκρατία ή στο εξωτερικό είτε μέσω καταπιστευματοδόχου ή φαινόμενου μετόχου είτε υπό την ιδιότητα του πραγματικού δικαιούχου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού προτείνει όπως: Eφαρμοστούν οι διατάξεις  των άρθρων 32 και 33 του περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμου, σε περίπτωση που ελεγχόμενο πρόσωπο αποβιώσει. Οι διατάξεις να εφαρμόζονται ενώ το πρόσωπο αυτό  υπέχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακών στοιχείων και έχει παραλείψει να περιλάβει στη δήλωση του κινητή ή ακίνητη περιουσία.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη προτείνει ακόμα: 

Να διασαφηνιστεί ότι η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα διενεργεί έλεγχο σε κάθε δήλωση ελεγχόμενου προσώπου εφόσον υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στα περιουσιακά στοιχεία του του/της συζύγου του ή των ανήλικων τέκνων του. Ειδικότερα,  θα ελέγχει το περιεχόμενο της δήλωσης καθώς και την προέλευση και την διαφοροποίηση των περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνονται σε αυτή.

Να προστεθεί πρόνοια ώστε η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή να ελέγχει εάν υπάρχει αλλαγή των περιουσιακών στοιχείων ανήλικων τέκνων του Προέδρου, Υπουργών , βουλευτών και όχι μόνο των ιδίων και των συζύγων τους όπως προνοεί ο βασικός νόμος.

 Να εισαχθεί πρόνοια ώστε η απόφαση που λαμβάνεται από κοινού από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Υπουργό Οικονομικών και το Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας σχετικά με το διορισμό των νόμιμων ελεγκτών (στους οποίους θα αναθέτει η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή) την εξέταση των περιουσιακών στοιχείων που περιέχονται στη δήλωση του Προέδρου, των υπουργών και των βουλευτών και τα αντίστοιχα κατατεθειμένα δικαιολογητικά, να εγκρίνεται από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Άλλη πρόταση του ίδιου βουλευτή προνοεί ότι: Tο αρμόδιο τριμελές συμβούλιο να διενεργεί έλεγχο σε κάθε δήλωση ελεγχόμενου προσώπου, εφόσον υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στα περιουσιακά στοιχεία του ελεγχόμενου προσώπου, του/της συζύγου του ή των ανήλικων τέκνων του και ειδικότερα να ελέγχει το περιεχόμενο της δήλωσης καθώς και την προέλευση και την διαφοροποίηση των περιουσιακών στοιχείων που περιλαμβάνονται σε αυτή.

«Προωθείται η διαφάνεια»

O πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής Ζαχαρίας Ζαχαρίου τόνισε ότι «στόχος είναι όπως το Πόθεν Έσχες των πολιτικά εξαρτημένων προσώπων να γίνει στοχευμένα και στη βάση νέων αποτελεσματικότερων μεθόδων ελέγχου. Η Επιτροπή προωθεί τη διαφάνεια και τον έλεγχο από εξειδικευμένους ελεγκτές». Ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε ακριβώς θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής οι τροποποιήσεις και οι προτάσεις νόμου.

 

Home