Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Πρέπει να προστατεύσουμε την θέση μας ως πλευρά που θέλει λύση»

Offsite Team -
15.04.2021 - 16:24

«Πρέπει να προστατεύσουμε την θέση μας ως πλευρά που θέλει λύση»

Τι είπε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη

Aπό το 2004 οι Τουρκοκύπριοι «βρίσκονται στη θέση της πλευράς που θέλει λύση» στο Κυπριακό και αυτό πρέπει να προστατευθεί, δήλωσε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν.

 

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, μιλώντας σε διαδικτυακή τηλεόραση ο κ.Έρχουρμαν εξέφρασε θλίψη για την κατάσταση στην οποία περιήλθε «το αξίωμα του προέδρου της δημοκρατίας», όπως αποκάλεσε τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας, και επεσήμανε ότι είναι σημαντικό το ερώτημα που αφορά το τι θα γίνει μετά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη.

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ένας ηγέτης που όλος ο κόσμος είδε πού στέκεται μετά το Κραν Μοντάνα, πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι το άτομο που «έκλεισε τον δρόμο προς την λύση κάνοντας βασικό ζήτημα την πολιτική ισότητα».

 

Υπενθυμίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν «ναι» στο Σχέδιο Ανάν και οι Ελληνοκύπριοι το απέρριψαν, ο Τουφάν Έρχουρμαν υποστήριξε ότι από το 2004 οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται στη θέση της πλευράς που θέλει λύση στην Κύπρο και ότι αυτή η θέση  αποτελεί σημαντική βάση όχι μόνο από την άποψη της περιεκτικής λύσης, αλλά και από την άποψη των σχέσεων που δημιούργησαν οι Τουρκοκύπριοι με την ΕΕ και τον κόσμο εκτός της λύσης.  

Έκαναν, είπε, «σημαντικές κινήσεις» μαζί με την Τουρκία για να επιτευχθεί λύση το 2017 στο Κραν Μοντάνα και πρόσθεσε ότι αν μεταβούν στην άτυπη πενταμερή με τις θέσεις που εκφράζει ο Ερσίν Τατάρ θα αποδυναμωθεί ο ισχυρισμός ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι εκείνη που επιθυμεί λύση από το 2004 και θα προσφέρουν μέσα σε «χρυσό δίσκο», κατά την έκφρασή του, στον Πρόεδρο Αναστασιάδη την «θέση της πλευράς που επιθυμεί λύση», παρά το γεγονός ότι προηγουμένως «απέδειξε ότι δεν επιθυμεί λύση», όπως ισχυρίστηκε.  

Δεν θεωρούν ορθή την προσέγγιση Τατάρ για το μέλλον του τουρκοκυπριακού «λαού», συνέχισε, και δεν θα την αποδεχτούν. Ο κ. Έρχουρμαν είπε ότι δεν βλέπει καμία αλλαγή στην προσέγγιση της «νότιας Κύπρου» σε σχέση με το Κυπριακό και πως «δεν υπάρχει πίεση πάνω τους για να αλλάξουν κάτι. Και τα Ηνωμένα Έθνη και οι διεθνείς παίκτες άρχισαν να προσπαθούν να πείσουν την τουρκοκυπριακή πλευρά».  

ΚΥΠΕ

Home