Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πρέσβης Κίνας: Σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος στην Κύπρο

Offsite Team
- 15.05.2020

Πρέσβης Κίνας: Σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος στην Κύπρο

Thumbnail
«Οποιαδήποτε ενέργεια αυξάνει τις περιφερειακές εντάσεις είναι ανάρμοστη και ανεπιθύμητη»

Είναι σημαντικό να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην Κύπρο και τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχίσουν τον διάλογο και τις διαβουλεύσεις, προσεγγίζοντας το ένα το άλλο, λέει ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, Huang Xingyuan.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρέσβης αναφέρεται και στις τουρκικές γεωτρήσεις, λέγοντας πως οποιαδήποτε ενέργεια αυξάνει τις περιφερειακές εντάσεις είναι «ανάρμοστη και ανεπιθύμητη».

Σχολιάζοντας τις εκκλήσεις που απευθύνουν Τουρκοκύπριοι πολιτικοί για ένταξη του ψευδοκράτους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο Πρέσβης Huang λέει εξάλλου ότι πρέπει να επαγρυπνούμε για τις σχετικές εξελίξεις. Αναφέρεται σε αντίστοιχες προσπάθειες εκ μέρους της Ταιβάν και λέει ότι μόνο κυρίαρχες χώρες δύνανται να ενταχθούν ως πλήρη μέλη στον ΠΟΥ.  

Όσον αφορά τη βοήθεια της Κίνας προς την Κύπρο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Πρέσβης Huang λέει ότι δεν είναι πολιτική κίνηση, αλλά πράξη που βασίζεται σε παραδοσιακές κινεζικές αρχές.  

Ερωτηθείς για τις κατηγορίες που διατυπώνονται από αμερικανικής πλευράς κατά του Πεκίνου στη διάρκεια της πανδημίας, ο Πρέσβης λέει ότι αυτό που προέχει είναι να επικεντρωθούμε στη διεθνή συνεργασία. Το να μετατρέπεται η Κίνα σε αποδιοπομπαίο τράγο είναι κίνηση προς τη λάθος κατεύθυνση, συμπληρώνει.  

Λέει ακόμη ότι είναι βέβαιο πως οι διεθνείς σχέσεις θα αλλάξουν μετά τη λήξη της πανδημίας, ανεξαρτήτως αυτού όμως, το κύριο ζητούμενο της εποχής παραμένει η ειρήνη και η ανάπτυξη.  

Ερωτηθείς για τη συζήτηση που είχε πρόσφατα με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο Πρέσβης της Κίνας λέει ότι «μπροστά στις προκλήσεις, η εμπιστοσύνη είναι πιο πολύτιμη και από χρυσό». Καθότι μια συνολική, δίκαιη και λογική λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να επιτευχθεί εν μία νυκτί, τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της ε/κ και τ/κ κοινότητας, πρέπει να συνεχίσουν τον διάλογο και τις διαβουλεύσεις και να προσεγγίσουν το ένα το άλλο, συμπληρώνει.  

Λέει ακόμη ότι ο πολιτικός διάλογος μπορεί να γίνει βήμα-βήμα, τα σημεία διέλευσης που παραμένουν προσωρινά κλειστά μπορούν να ανοίξουν ξανά αργότερα, ενώ η συναίνεση που επιτεύχθηκε στη συνάντηση στο Βερολίνο, τον περασμένο Νοέμβριο, μπορεί να υλοποιηθεί σταδιακά.  

Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να εργάζονται ακούραστα κατά τη διάρκεια της πανδημίας για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κύπρο. Είναι σημαντικό να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη. Και είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχει υπομονή για την επίλυση προβλημάτων και επιμονή για την επίτευξη στόχων, σημειώνει.  

Ερωτηθείς για τις κινήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, ο Πρέσβης λέει ότι θέλει να επαναλάβει μέσω του ΚΥΠΕ τη συνεπή θέση της Κίνας, η οποία «υποστηρίζει σθεναρά όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για τη διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας».  

«Στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας για την καταπολέμηση του COVID-19, οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να εμποδίσει τη συνεργασία κατά της πανδημίας και να αυξήσει τις περιφερειακές εντάσεις είναι ανάρμοστη και ανεπιθύμητη», λέει. Εκφράζει παράλληλα την ελπίδα ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη θα προχωρήσουν προς μια διαρκή, συνολική και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, μέσα από ένα πνεύμα διαλόγου και συνεργασίας.  

Όσον αφορά τις φωνές μεταξύ Τουρκοκυπρίων που ζητούν ένταξη στον ΠΟΥ, ο Πρέσβης λέει ότι «έχουμε σημειώσει και πρέπει να επαγρυπνούμε για τις σχετικές εξελίξεις στις κατεχόμενες περιοχές». Πρόσφατα, συνεχίζει, οι αρχές της Ταϊβάν καταχράστηκαν επίσης την πανδημία και μέσω πολιτικής χειραγώγησης προσπάθησαν να ενταχθούν στον ΠΟΥ, στον οποίο μόνο κυρίαρχες χώρες δύνανται να ενταχθούν ως πλήρη μέλη και να παρευρεθούν στην 73η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας.  

Το πραγματικό κίνητρο της Ταιβάν είναι να «επιδιώξει ανεξαρτησία αξιοποιώντας την πανδημία», να παίξει το χαρτί της λεγόμενης «κυριαρχίας» και της «διεθνούς παρουσίας» και να καταστεί έτσι de facto «ανεξάρτητη πολιτική οντότητα», αναφέρει ο Πρέσβης Huang. Για το σκοπό αυτό, συνεχίζει, οι αρχές της Ταϊβάν παρακίνησαν ακόμα και σε προσωπικές και ρατσιστικές επιθέσεις ενάντια στον Γενικό Διευθυντή της ΠΟΥ, κάτι που, όπως λέει, είναι εξαιρετικά αξιοκαταφρόνητο.  

«Τέτοιες αναίσχυντες ενέργειες και πρακτικές πολιτικής χειραγώγησης είναι επιζήμιες για τη διεθνή συνεργασία κατά της πανδημίας και είναι εξαιρετικά ανεύθυνες για την ευημερία του λαού της Ταϊβάν. Τέτοιες κινήσεις παραβιάζουν τους κανόνες των διεθνών σχέσεων, δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα της διεθνούς συνεργασίας και είναι καταδικασμένες να αποτύχουν», αναφέρει.  

Εξάλλου, ο Πρέσβης Huang λέει ότι στην παγκόσμια αυτή μάχη κατά της πανδημίας, η Κίνα παρείχε βοήθεια στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της σε όλες σχεδόν τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική, αλλά βασίζεται στις παραδοσιακές κινεζικές αρχές της ανταπόδοσης της καλοσύνης και της βοήθειας όσων έχουν ανάγκη και κυρίως, στο πνεύμα της σταθερής προσέγγισης της Κίνας για μια «Κοινότητα που ορίζεται από την κοινή μοίρα της ανθρωπότητας».  

Επαινεί για άλλη μια φορά τα επιτεύγματα της κυπριακής Κυβέρνησης και του λαού για την πρόληψη της πανδημίας και λέει ότι «από το ξέσπασμα του COVID-19, η Κίνα και η Κύπρος υποστηρίζουν σταθερά η μια την άλλη μέσα από την ενεργή προώθηση της κοινής πρόληψης και του ελέγχου, την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης στην καταπολέμηση της πανδημίας, την παροχή διευκολύνσεων και την προστασία στους ομογενείς, αντιστοίχως».  

Αναφέρει επίσης ότι η συνεργασία Κίνας-Κύπρου για την καταπολέμηση του COVID-19 επέτρεψε τις δύο χώρες να κατανοήσουν καλύτερα, να εμπιστευθούν και να εκτιμήσουν η μία την άλλη, διανοίγοντας την ίδια ώρα πεδία συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στους τομείς της υγείας, των μεταφορών, των επικοινωνιών και της τεχνολογίας.  

Μόνο όσοι έχουν περάσει μαζί και από δύσκολες καταστάσεις μπορούν να καταστούν πραγματικοί συνεργάτες προς όφελος της κοινής ανάπτυξης. Η φιλία και η ενότητα θα αποτελέσουν το βασικό θεμέλιο και κίνητρο για τις δύο χώρες να προωθήσουν τη διμερή τους συνεργασία σε διάφορους τομείς στην εποχή μετά την πανδημία, λέει.  

Κληθείς να απαντήσει στα βέλη που εκτοξεύουν οι ΗΠΑ, ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί μεθόδους προς στρέβλωση της πραγματικότητας γύρω από την πανδημία, ο Πρέσβης απαντά, λέγοντας ότι «τα πολιτικά γεράκια οδηγούν την Αμερική στο βούρκο». Η πολιτική τους κατά της επιδημίας, που βασίζεται στην αποποίηση της ευθύνης και η πολιτική τους έναντι της Κίνας, που χαρακτηρίζεται από «την πρόκληση βλάβης στον άλλο», καθυστέρησε και διατάραξε τη διεθνή συνεργασία για την καταπολέμηση του COVID-19, συνεχίζει.  

Παραπέμπει σε έγγραφο στρατηγικής έκτασης 57 σελίδων, που στάλθηκε σε υποψήφιους των Ρεπουμπλικάνων, με τον Πρέσβη να λέει ότι επαναφέρει στη μνήμη τις ΗΠΑ που παραπλανούν τη διεθνή κοινότητα, ισχυριζόμενες κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ ότι «η σκόνη απορρυπαντικού αποτελεί όπλο μαζικής καταστροφής». «Η θεωρία συνωμοσίας ότι ο ιός προέρχεται από το Εργαστήριο Ιολογίας της Ουχάν είναι αβάσιμη, αντίκειται στην κοινή λογική και είναι εξίσου περίεργη με την πεποίθηση ότι ‘μπορούν να γίνουν ενέσεις απολυμαντικού στο σώμα σας’» συνεχίζει.  

Αναφέρει ακόμη ότι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, όπως και στις ΗΠΑ, εξακολουθούν να αγωνίζονται σε δύο μέτωπα, αφενός στην από κοινού καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19 μέσω διεθνούς συνεργασίας και αφετέρου στην εξάλειψη της διάδοσης ψεμάτων και «πολιτικών ιών» μέσα από επιστημονικές προσεγγίσεις.  

«Είναι επιτακτική ανάγκη να επικεντρωθούμε στη διεθνή συνεργασία κατά της πανδημίας, μέσα από μια συντονισμένη προσπάθεια απέναντι σε αυτόν τον αόρατο εχθρό της ανθρωπότητας» λέει ο Πρέσβης. Το να μετατρέπεται η Κίνα σε αποδιοπομπαίο τράγο είναι κίνηση προς τη λάθος κατεύθυνση, η οποία δεν είναι ικανή ούτε να θεραπεύσει, ούτε και να σώσει τις ζωές των ασθενών στην Αμερική, σημειώνει.  

Ερωτηθείς για πρόσφατο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού “Der Spiegel”, που έλεγε ότι η κινεζική ηγεσία επικοινώνησε και άσκησε πιέσεις στον ΠΟΥ για να συγκαλύψει τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο Πρέσβης Huang διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε κανένα τηλεφώνημα στις 21 Ιανουαρίου μεταξύ του Κινέζου ηγέτη και του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ, παραπέμποντας και στις σχετικές διευκρινήσεις που εξέδωσε ο διεθνής οργανισμός.  

«Τα χαλκευμένα δημοσιεύματα απλώς αποσπούν την προσοχή και επηρεάζουν τις προσπάθειες του ΠΟΥ και των χωρών σε όλο τον κόσμο στην καταπολέμηση της πανδημίας. Όπως έχω πει συχνά, μια καταστροφή μπορεί να είναι και λυδία λίθος και καθρέφτης. Μετά το ξέσπασμα του COVID-19, διάφορες ‘αμφιβολίες’ και ‘εικασίες’ αντικατέστησαν τα γεγονότα και τις αλήθειες» συνεχίζει, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το ‘Der Spiegel’ θα αποφύγει τη «διάδοση ψευδών πληροφοριών».  

Όσον αφορά το μέλλον των διεθνών σχέσεων, ο Πρέσβης της Κίνας λέει ότι η πανδημία έδωσε την ευκαιρία σε όλες τις χώρες να ενωθούν σε πνεύμα αλληλεγγύης και να πολεμήσουν ενάντια στον κοινό εχθρό. Επικαλείται ακολούθως τη «Θεωρία του Ξύλινου Κουβά» (Cannikin Law), λέγοντας ότι το τελικό αποτέλεσμα των παγκόσμιων προσπαθειών κατά του COVID-19 δεν εξαρτάται από τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις, αλλά από εκείνες με τις χειρότερες επιδόσεις.  

«Όσο ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε κάποια χώρα στον κόσμο, μπορεί να επανέλθει. Ανεξαρτήτως του πόσο ισχυρή είναι μια χώρα, δεν μπορεί να βασιστεί στις δικές της δυνάμεις για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της πανδημίας. Πρέπει να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα, διαφορετικά θα προκαλέσει μόνο βλάβη σε άλλους χωρίς η ίδια να επωφεληθεί», λέει. Αυτός είναι ο λόγος, συνεχίζει, για τον οποίο η Κίνα πάντοτε έδινε έμφαση στην έννοια της «κοινότητας που ορίζεται από την κοινή μοίρα της ανθρωπότητας» στον αγώνα κατά της πανδημίας.  

Σύμφωνα με τον Πρέσβη, η Κίνα παρείχε υποστήριξη σε χώρες ανά το παγκόσμιο, καθώς και στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλους πολυμερείς οργανισμούς. Ο σκοπός μας, συνέχισε, είναι απλός, καθώς «δεν διεκδικούμε την εξουσία στις διεθνείς σχέσεις, ούτε ηγούμαστε ή καλύπτουμε κενά που αφήνουν άλλοι, αλλά συμβάλουμε με τον δικό μας τρόπο για να νικήσουμε την παγκόσμια πανδημία το συντομότερο δυνατό στο πνεύμα της ‘κοινότητας που ορίζεται από την κοινή μοίρα της ανθρωπότητας’».  

Μόνο όταν ο κόσμος γίνει καλύτερος, η Κίνα θα γίνει καλύτερη και το αντίστροφο, λέει ο Πρέσβης Huang. Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα αλλάξουν οι διεθνείς σχέσεις μετά τη λήξη της πανδημίας, σημειώνει όμως ότι ανεξάρτητα από τις όποιες αλλαγές, η ειρήνη και η ανάπτυξη θα είναι το κύριο ζητούμενο της εποχής μας.  

«Η σύγκρουση και η αντιπαράθεση δεν πρέπει να αποτελέσουν τη βάση και επιλογή της εξωτερικής πολιτικής οποιασδήποτε χώρας», λέει. Εκφράζει την ελπίδα ότι στις διεθνείς σχέσεις στο μέλλον θα κυριαρχήσει λιγότερο η «γεωπολιτική συνωμοσία» και περισσότερη η αμοιβαία ανταλλαγή σε θέματα διακυβέρνησης, λιγότερη αδιαφορία για τα προβλήματα των άλλων και πολιτική «παρασιτισμού» και περισσότερη αμοιβαία υποστήριξη και συνεργασία. Ας συνεργαστούμε για να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος, καταλήγει ο Πρέσβης Huang.

ΚΥΠΕ

Home