Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προβληματισμός ΥΠΕΞ για τουρκικές διαστρεβλώσεις για την εισβολή

Offsite Team -
17.08.2022 - 15:13

Προβληματισμός ΥΠΕΞ για τουρκικές διαστρεβλώσεις για την εισβολή

Η Διεθνής Κοινότητα γνωρίζει ότι το μόνο που κατάφερε η Τουρκία ήταν να σκορπίσει τον όλεθρο

Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί με ανησυχία τις προσπάθειες της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικές πραγματικότητες σχετικά με την εισβολή και υπογραμμίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο, πλήρες μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ και άλλων Διεθνών Οργανισμών, θα συνεχίζει να βαδίζει στο δρόμο του Διεθνούς Δικαίου.

>>> Διαβάστε επίσης: Νόμιμη η εισβολή το 1974 υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ

"Για ακόμα μια φορά παρακολουθούμε με προβληματισμό και ανησυχία τις προσπάθειες της Τουρκίας να διαστρεβλώσει τις ιστορικές πραγματικότητες σε σχέση με την εισβολή της στην Κύπρο το 1974 και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή του βορείου τμήματος του νησιού" αναφέρει το Υπουργείο σε ανακοίνωσή του. 

Προσθέτει ότι είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι πρόσφατες αναρτήσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης επιχειρούν ανεπιτυχώς να αλλοιώσουν την ιστορική πραγματικότητα, εξισώνοντας το θύμα μιας εισβολής με τους πραγματικούς αυτουργούς και εκτελεστές της.

>>> Διαβάστε επίσης: Τατάρ: Η Τουρκία τερμάτισε το 1974 την «σκλαβιά των Τ/κ»

Με πρόσχημα, συνεχίζει το ΥΠΕΞ, τη δήθεν αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, με διασταλτικές ερμηνείες των συνθηκών του 1960 και έωλα επιχειρήματα, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974. "Μια πράξη εξ’ ορισμού παράνομη και αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο. Έκτοτε, συνεχίζει να κατέχει το 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, εποικίζοντας το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και επιχειρώντας αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού".

"Με υβριδικές τακτικές και έκνομες ενέργειες, προσπαθεί ακόμα και σήμερα να ισλαμοποιήσει τα κατεχόμενα, να αποδυναμώσει τον κοσμικό χαρακτήρα της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και να εμπεδώσει συνθήκες εξάρτησης των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία" σημειώνει.  

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η Διεθνής Κοινότητα έχει κατά καιρούς τοποθετηθεί με τρόπο ξεκάθαρο και νομικά δεσμευτικό για τα πραγματικά γεγονότα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Αναφέρει ακόμα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε σειρά Ψηφισμάτων και Αποφάσεων με τα οποία καταδικάζει την εισβολή της Τουρκίας ως πράξη παράνομη, αποτρόπαια και αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Επιπρόσθετα, συνεχίζει, το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέδωσε καταδικαστικές αποφάσεις και Ψηφίσματα σχετικά με την παράνομη ανακήρυξη ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους της ούτω καλούμενης «τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου», αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία ως το μόνο Κράτος στην Κύπρο.

"Η Διεθνής Κοινότητα γνωρίζει ότι το μόνο που κατάφερε η Τουρκία ήταν να σκορπίσει τον όλεθρο, να καταστήσει το ένα τρίτο του πληθυσμού της Κύπρου πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, να εφαρμόσει τους διχοτομικούς της σχεδιασμούς και να εμπεδώνει νέα τετελεσμένα. Απόγειο της τουρκικής προκλητικότητας είναι η εμμονή της στην επιβολή λύσης δύο κρατών στην Κύπρο".

Στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι "σε ό,τι μας αφορά, θα συνεχίζουμε να βαδίζουμε στο δρόμο του ορθολογισμού και του δικαίου, χωρίς να ακολουθούμε την τουρκική ρητορική παραφροσύνη. Καταβάλλουμε επίμονες και ειλικρινείς προσπάθειες για δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών".

Προσπάθειες, σημειώνει, που δυστυχώς, η Τουρκία απορρίπτει αδιάλλακτα και αναίτια, εμμένοντας στη θέση για λύση δύο κρατών.

"Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο, πλήρες μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ και άλλων Διεθνών Οργανισμών, θα συνεχίζει να βαδίζει στο δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς νομιμότητας, δημιουργώντας συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους τους νησιού, συμβάλλοντας παράλληλα και στην ασφάλεια και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου" καταλήγει το ΥΠΕΞ.

ΚΥΠΕ

Home