Προδρόμου: Η Κυβέρνηση απαντά με γεγονότα στις επικρίσεις ΑΚΕΛ

Προδρόμου: Η Κυβέρνηση απαντά με γεγονότα στις επικρίσεις ΑΚΕΛ

Τι δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου

Η Κυβέρνηση απαντά με γεγονότα στις επικρίσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, τα οποία είναι η καθημερινότητα των Κυπρίων εδώ και έξι χρόνια, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό.  

Ο κ. Προδρόμου απαντούσε στο ερώτημα του ΓΓ του ΑΚΕΛ γιατί και για ποιο έργο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νιώθει περήφανος, «χωρίς να χρησιμοποιούμε χαρακτηρισμούς απ’ αυτούς που καθημερινά ακούμε να εκτοξεύονται ακόμα και εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, για τον οποίον το ΑΚΕΛ έφτασε να χρησιμοποιεί τον ευρωπαϊκής εμβέλειας χαρακτηρισμό για ‘πάτο’».

 

Μεταξύ άλλων είπε ότι εκεί που το κράτος το 2013 είχε ρευστά διαθέσιμα μόλις για ένα μήνα τώρα αποπληρώνει νωρίτερα δάνεια για να υπάρχει χαμηλότερη επιβάρυνση. Συμπλήρωσε ότι η παρούσα διακυβέρνηση εδώ και έξι χρόνια, οδήγησε τη χώρα από την πτώχευση στη σταθερή ανάπτυξη, με ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 4%, έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς στην Ευρώπη. Από τα «σκουπίδια» που μας άφησε το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, βγήκαμε στην επενδυτική βαθμίδα.

 

Σημείωσε επίσης ότι από 16%  ανεργία που άφησε πίσω του το ΑΚΕΛ, τώρα αυτή μειώθηκε σε 7% με συνεχή πτωτική τάση και ότι από ένα Κράτος που δεν είχε να πληρώσει μισθούς, αυτήν την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη έργα πέραν των 1.2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε Δήμους και Κοινότητες σε όλη την Κύπρο. Επιπλέον, συμπλήρωσε, με την υιοθέτηση κατάλληλων κινήτρων έχουμε μεγάλες ιδιωτικές αναπτύξεις και επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα.  

Αναφέρθηκε επίσης στην μεγάλη μεταρρύθμιση του ΓΕΣΥ, στην υλοποίηση  του Ενεργειακού Προγράμματος, που καταγράφει ήδη δύο σημαντικές ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ενώ άλλες οκτώ γεωτρήσεις προγραμματίζονται και στη θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση της στρατιωτικής θητείας, στη μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση και στην ενίσχυση του γεωργικού τομέα και των αγροτών με 102 εκατομμύρια ευρώ μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και άλλα 16 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2018 σε έγκαιρες αποζημιώσεις για ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών.  

Έργο της Κυβέρνησης, ανέφερε επίσης, είναι οι μεγάλες βελτιωτικές αλλαγές και η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη, με τη λειτουργία εξειδικευμένων δικαστηρίων και τη μεγάλη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθείται αυτή τη στιγμή για επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, καθώς και η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού συστήματος και των φυλακών. Αναφέρθηκε επίσης στις γενικευμένες αξιοκρατικές διαδικασίες με προσλήψεις μέσα από γραπτές εξετάσεις τόσο σε ολόκληρη τη Δημόσια Υπηρεσία όσο και στην Αστυνομία και το Στρατό.  

Ακόμα η εφαρμογή συνολικής στεγαστικής πολιτικής που ευνοεί την προσφορά προσιτής στέγης για μικρομεσαία εισοδήματα, με έμφαση στις ακριτικές και τις ορεινές περιοχές και, βεβαίως, στους πρόσφυγες,  καθώς και η νέα αύξηση του επιδόματος ενοικίου που παραχωρείται σε δικαιούχους που στοχεύονται με την Κοινωνική Πολιτική. Αναφέρθηκε ακόμα στη δημιουργία Υφυπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού και στη διαμόρφωση 21 Εθνικών Στρατηγικών, μεταξύ άλλων, για την προστασία και τα δικαιώματα των Παιδιών, τη νεολαία, την ενεργό γήρανση,  τα άτομα με αναπηρίες, την  ισότητα των φύλων, την  πολυπολιτισμικότητα και τη διαφορετικότητα .  

Μίλησε για την ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των τριμερών συνεργασιών με την Ελλάδα, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη, την αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την αναβάθμιση της συμμετοχής μας εντός της Ε.Ε., μέσω, μεταξύ άλλων, της συμμετοχής μας στην Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας και την PESCO και η σύναψη 21 αμυντικών συνεργασιών, μεταξύ άλλων, με ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία.  

Ανέφερε τέλος ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με αυτό τον τρόπο μέχρι το τέλος της πενταετίας, με νέα έργα και επωφελείς μεταρρυθμίσεις, αρκεί να μην βρίσκουν απέναντί τους τον απόλυτο μηδενισμό και την αρνητική στάση με την οποία το ΑΚΕΛ καταψήφισε όλες τις μεταρρυθμίσεις εκτός του ΓΕΣΥ. Τέλος, αναφέρθηκε σε αιχμές που αφέθηκαν από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ σχετικά με την υπόθεση του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα αναφέροντας ότι δεν ήταν η κυβερνητική πλευρά που διάβρωνε τη θεσμική τάξη και το κράτος δικαίου κάνοντας λόγο για ‘πολιτικούς κρατούμενους’.  

Home