Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προδρόμου: Οριακό γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία, το Ολοκαύτωμα

Offsite Team
- 25.06.2021

Προδρόμου: Οριακό γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία, το Ολοκαύτωμα

Thumbnail
"Στις μέρες μας, φαίνεται να προκύπτει η ανάγκη να αποτρέψουμε απόπειρες αναθεωρητισμού ή και άρνησης".

Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να διατηρούμε την ιστορική μνήμη, ιδιαίτερα για ένα οριακό γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία, όπως το Ολοκαύτωμα, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου σημειώνοντας ότι «βεβαίως, στις μέρες μας, φαίνεται να προκύπτει η ανάγκη να αποτρέψουμε απόπειρες αναθεωρητισμού ή και άρνησης ακόμα, που γίνονται, δυστυχώς, με δόλια κίνητρα».

 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του ο Υπουργός Παιδείας, απηύθυνε ομιλία στην τελετή βράβευσης του Διαγωνισμού Δημιουργικής Έκφρασης: «Στιγμές Ανθρωπιάς στο Σκοτάδι του Ολοκαυτώματος», που διοργάνωσε η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης Ολοκαυτώματος.

 

Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας, «στην Κύπρο, οι ιδιαίτεροι δεσμοί γειτονίας και οι κοινοί χαρακτήρες των δυο λαών μας, σίγουρα και το κοινό βάθος μας στην Ιστορία, υποβάλουν ότι ο κυπριακός λαός έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στο Ολοκαύτωμα που αφορά την ιστορική μνήμη και την ίδια την ύπαρξη του λαού του Ισραήλ».  

Πρόσθεσε ότι « οι Ελληνες Κύπριοι έχουμε και κάποιους επιπρόσθετους ιδιαίτερους λόγους για να είμαστε ευαίσθητοι, όπως είναι στην Ιστορία του Ελληνισμού η γενοκτονία των Ποντίων και των Ασσυρίων, δηλαδή η άλλη γενοκτονία μαζί με αυτή των Αρμενίων, αλλά ακόμα και εδώ, στην ιδιαίτερή μας πατρίδα, οι διαδικασίες εθνικής εκκαθάρισης που εδώ και σχεδόν μισό αιώνα συντελούνται από το τουρκικό κράτος στα κατεχόμενα εδάφη μας».  

 Ο κ. Προδρόμου χαρακτήρισε το «ένα έγκλημα τέτοιων διαστάσεων που έχει χαράξει τη συλλογική μνήμη βαθιά και ανεξίτηλα, δημιουργώντας μια δυσεπούλωτη πληγή» σημειώνοντας ότι «οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, κατάφεραν, όμως, με ιδιαίτερη ευαισθησία και ενσυναίσθηση, να αποδώσουν το νόημα του διαγωνισμού, έχοντας αρωγούς σε αυτή τους την προσπάθεια τους καθηγητές/μαθήτριές τους».  

«Μέσα από γραπτά κείμενα, έργα τέχνης και μικρές κινηματογραφικές παραγωγές έδωσαν το προσωπικό τους στίγμα και τη δική τους οπτική, προβάλλοντας το ιδεώδες της ανθρωπιάς και της αλληλοβοήθειας μέσα στη λαίλαπα του Ολοκαυτώματος», είπε ο Υπουργός Παιδείας.  

Πρόσθεσε ότι «ως θεματολογία επελέγησαν εκείνες οι στιγμές ανθρωπιάς, που έλαμψαν ως ακτίδες φωτός μέσα στο σκοτάδι του Ολοκαυτώματος και κατέδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας, πως η συμπόνια και η ανθρωπιά, δεν παύουν να υφίστανται ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές της Ιστορίας μας».  

«Σε εκείνες τις στιγμές, λοιπόν, αλληλοβοήθειας και στήριξης προς το πολύπαθο και κατατρεγμένο εβραϊκό στοιχείο, είναι αφιερωμένος ο φετινός διαγωνισμός δημιουργικής έκφρασης», είπε ο Υπουργός Παιδείας.  

Στην ομιλία του ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι «η ένταξη της Κύπρου στη Διεθνή Συμμαχία Μνήμης Ολοκαυτώματος (IHRA) με το καθεστώς του Παρατηρητή, αποτελεί επίτευγμα και του Υπουργείου Παιδείας ενώ το έμπρακτο ενδιαφέρον μας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την εκπαίδευση των νέων στο τόσο ευαίσθητο θέμα του Ολοκαυτώματος αποδεικνύεται μέσα από το συνεχές  ενδιαφέρον που επιδεικνύουν εκπαιδευτικοί και μαθητές».  

 Εξέφρασε συγχαρητήρια, «προς όλους τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες, μαθητές και μαθήτριες,  καθηγητές και καθηγήτριες, αλλά και προς τους Λειτουργούς του ΥΠΠΑΝ για τις άοκνες προσπάθειές τους για την υλοποίηση των δράσεων» απευθύνοντας «ιδιαίτερες προς την Πρεσβεία του Ισραήλ, η οποία πάντοτε στέκεται αρωγός σε όλες τις εκδηλώσεις της Διεθνούς Ημέρας του Ολοκαυτώματος, και ιδιαίτερα προς τον φίλο Πρέσβη κ. Σάμη Ρέβελ για τη συνεχή του στήριξη».  

Με την ευκαιρία της αποχώρησης του κ. Ρέβελ από την Κύπρο, ο Υπουργός Παιδείας, τον αποχαιρέτησε «με ένα ενθύμιο φιλίας και εκτίμησης, ένα λεύκωμα ιστορικού περιεχομένου που ελπίζω να προστεθεί στις καλές αναμνήσεις σας από τη χώρα μας», όπως είπε, κλείνοντας, ο Πρόδρομος Προδρόμου.  

 Από την πλευρά του ο Πρέσβης του Ισραήλ μιλώντας τόσο στα Αγγλικά αλλά και στα Ελληνικά είπε ότι αυτή η τελετή είναι μια σημαντική ευκαιρία για να γνωρίσουν καλύτερα οι μαθητές το ολοκαύτωμα και τις τραγικές επιπτώσεις του για το πιο σκοτεινό κεφάλαιο στην ανθρώπινη ιστορία. Αναφέρθηκε στον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Σωκράτη, ο οποίος είπε ότι «υπάρχει ένα μόνο καλό η γνώση και ένα μόνο κακό, η αμάθεια» σημειώνοντας ότι στην Κύπρο έχουν εντατικοποιηθεί οι προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να αναπτυχθεί περαιτέρω η γνώση μέσω της εξαιρετικής συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, άλλα Υπουργεία και ΜΚΟ.

Χαιρέτισε την ένταξη της Κύπρου στην Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος με το καθεστώς του παρατηρητή, λέγοντας ότι Κύπρος και Ισραήλ έχουν ως κοινή δέσμευση την καταπολέμηση κάθε είδους διακρίσεων, ρατσισμού και ξενοφοβίας.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Είπε ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έξαρση των διακρίσεων, του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας σε ολόκληρο τον κόσμο, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού αποτελεί απειλή για τις δημοκρατικές κοινωνίες και για τις παναθρώπινες αξίες.

Είναι ευθύνη, συνέχισε, του καθενός από εμάς  να σταθούμε ενάντια σε κάθε τέτοιου είδους φαινόμενα,  να γνωρίσουμε το παρελθόν για να κτίσουμε γερά θεμέλια για το μέλλον.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Home