Προεδρία Βουλής: Διαβουλεύσεις μέχρι το τελευταίο λεπτό

Προεδρία Βουλής: Διαβουλεύσεις μέχρι το τελευταίο λεπτό

Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία με κόμματα να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους

Ούτε η χθεσινή μέρα ξεκαθάρισε το σκηνικό για την Προεδρία της Βουλής με αποτέλεσμα οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων να συνεχίζονται μέχρι τέλους με την Ολομέλεια για εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής να είναι καθορισμένη για τις 16:00 το απόγευμα.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο τραπέζι ως επίσημες υποψηφιότητες βρίσκονται η Αννίτα Δημητρίου (17 ψήφους ΔΗΣΥ), Νικόλας Παπαδόπουλος (9 ψήφους ΔΗΚΟ), Χρίστος Χρίστου (4 ψήφους ΕΛΑΜ) αλλά και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου (3 ψήφους Κίνημα Οικολόγων), ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η υποψηφιότητα Άντρου Κυπριανού ο οποίος αναμένεται αρχικά να έχει την στήριξη των 15 βουλευτών του ΑΚΕΛ.

Για την ώρα κλειστά τα χαρτιά τους κρατούν η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ με τον Μαρίνο Σιζόπουλο ωστόσο να παίρνει το βράδυ της Τετάρτης εξουσιοδότηση από το Πολιτικό γραφείο του Κινήματος  να χειριστεί η Κοινοβουλευτική ομάδα το θέμα ανάλογα με τη διαμόρφωση των δεδομένων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της ψηφοφορίας στη βάση των αρχών που το Πολιτικό Γραφείο καθόρισε.

Παράλληλα του δόθηκε εξουσιοδότηση εφόσον κρίνει αναγκαίο να θέσει την υποψηφιότητά του στη διάθεση του κοινοβουλευτικού σώματος. Όπως πληροφορείται η Offsite στην ΕΔΕΚ αποκλείουν με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τόσο υποψηφιότητα Αννίτας Δημητρίου όσο και Άντρου Κυπριανού.

Αναλόγως των σημερινών εξελίξεων στην ΕΔΕΚ αναμένεται να κινηθούν είτε προς την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου αναμένοντας και την τελική στάση ΑΚΕΛ σε δεύτερη και τρίτη ψηφοφορία, χωρίς να αποκλείεται και υποψηφιότητα του ίδιου του Μαρίνου Σιζόπουλου εάν υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες εκλογής .

Από εκεί και πέραν ερωτηματικό αποτελεί η στάση της ΔΗΠΑ καθώς στο παρασκήνιο λέγεται ότι υπήρξε προσέγγιση προς το ΑΚΕΛ για ψήφιση Άντρου Κυπριανού έτσι ώστε να υπάρξει ρήγμα στη συνεργασία με το ΔΗΚΟ.

Εάν τελικά η ΔΗΠΑ κινηθεί τελικά προς το ΑΚΕΛ αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό εξαιτίας και των καλών σχέσεων που διατηρεί ο Μάριος Καρογιάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αν θα διακινδυνέψει αυτές να διαταραχθούν ενόψει μάλιστα και του ανασχηματισμού που προωθείται από πλευράς Κυβέρνησης. 

Οι ψήφοι σε κάθε ψηφοφορία 

Η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής μπορεί να διαλαμβάνει μέχρι και τρεις γύρους ψηφοφορίας. 

Κατά τον πρώτο γύρω θα εκλεγεί ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό του μισού των παρόντων βουλευτών, δηλαδή θα πρέπει να συγκεντρώσει 29 ψήφους και άνω για να εκλεγεί.  

Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος κατά την πρώτη ψηφοφορία, ακολουθεί δεύτερη και Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τα 2/5 των θετικών ψήφων των παρόντων ψηφιζόντων Βουλευτών, παραλειπομένου τυχόν κλάσματος, δηλαδή όταν είναι και οι 56 Βουλευτές εντός της αίθουσας θα χρειαστεί 22 θετικές ψήφους.  

Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, ακολουθεί τρίτη ψηφοφορίας κατά την οποία Πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί ο υποψήφιος που θα εξασφαλίσει τις περισσότερος θετικές  ψήφους των παρόντων και ψηφιζόντων βουλευτών. 

Σε περίπτωση που και στην τρίτη ψηφοφορία υπάρξει ισοψηφία, τότε η συνεδρία διακόπτεται και τα κόμματα διαβουλεύονται μεταξύ τους μέχρι να καταλήξουν σε λύση.

Home