Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προεκλογική περίοδος με «φόντο» το στυγερό έγκλημα στο Μιτσερό

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ -
24.04.2019

Προεκλογική περίοδος με «φόντο» το στυγερό έγκλημα στο Μιτσερό

Thumbnail
Από επιστολές στον Γενικό Εισαγγελέα μέχρι και παραιτήσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού της Αστυνομίας

Στην υπόθεση του Μιτσερού που συγκλόνισε το παγκύπριο, καθώς και το ενδιαφέρον διεθνή ΜΜΕ, στρέφεται τις τελευταίες μέρες η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων λίγο πριν από τις ευρωεκλογές.

Οι διαστάσεις που έχει πάρει μέσα στην κοινωνία η συγκεκριμένη υπόθεση με την δράση του 35χρονου αξιωματικού της Ε.Φ φερόμενου ως δράστη, δεν θα μπορούσε να αφήσει εκτός διαλόγου την πολιτική ζωή της χώρας.

Αρχηγοί κομμάτων, βουλευτές, ευρωβουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές, άφησαν κατά μέρος τα υπόλοιπα ζητήματα που θα έπρεπε να τους απασχολούν, και επικεντρώθηκαν στις ευθύνες που φαίνεται να προκύπτουν από τους χειρισμούς των αρμόδιων αρχών στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν όπως αναληφθούν οι πολιτικές ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν, ενώ ζητούν και την παραίτηση του Αρχηγού της Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου και του Υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, επιμένει με κάθε ευκαιρία στις πολιτικές ευθύνες και την ανάγκη παραίτησης του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού Αστυνομίας .  Ο Άντρος Κυπριανού, παραμένοντας πιστός στην σκληρή κριτική που ασκεί στην Κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, κατηγορεί την Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ για προσπάθεια αποσιώπησης των τεραστίων ευθυνών της αστυνομικής δύναμης και του πολιτικού της προϊσταμένου με το επιχείρημα ότι τώρα προέχει η διαλεύκανση των εγκλημάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι συντριπτικά και είναι προφανές ότι όταν έγινε αρχικά η καταγγελία, δεν επιδείχθηκε κανένα ενδιαφέρον και υπήρξε πρωτοφανής ολιγωρία και αδιαφορία από την Αστυνομία. Παράλληλα, επεσήμανε πως η αδιαφορία που προέκυψε μπορεί να έχει κοστίσει και την ζωή κάποιων άλλων ανθρώπων.

Ερωτήματα για τους χειρισμούς της Αστυνομίας θέτει και η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος. Με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΗΚΟ θέτει το εξής ερώτημα, «γιατί η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και η ηγεσία της Αστυνομίας, δεν εφήρμοσαν τον μηχανισμό Child Alert, που λειτουργεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γραμμής για Εξαφανισμένα Παιδιά – 116000 με τη συνεργασία του Hope For Children και του Συνδέσμου για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ); Η εν λόγω διαδικασία είναι προκαθορισμένη και έχει συμφωνηθεί, αλλά δεν εφαρμόστηκε για το εξάχρονο κοριτσάκι της δολοφονηθείσας και δυστυχώς δεν εφαρμόζεται γενικά.»

Όπως αναφέρει το ΔΗΚΟ, θα αναμένει την ολοκλήρωση των ερευνών της υπόθεσης, και μετά να ακολουθήσει έρευνα για να δοθούν εξηγήσεις για τα ερωτήματα, που αφορούν λάθη και παραλείψεις.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος ΛΙλλήκας, απέστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα και του ζήτησε να παρέμβει αυτεπάγγελτα και να διερευνήσει κατά πόσο σε όλες αυτές τις περιπτώσεις εξαφανίσεις γυναικών, οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές ακολούθησαν τα πρωτόκολλα που οφείλουν να έχουν, ακολούθησαν τις νενομισμένες διαδικασίες και έκαναν πραγματικά τις έρευνες για να διαπιστώσουν την τύχη αυτών των γυναικών. 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συμμαχία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, υποστήριξε ότι πρέπει να ξεκινήσει η διερεύνηση των ευθυνών για την καθυστέρηση της έναρξης ερευνών γύρω από τις εξαφανίσεις των αλλοδαπών γυναικών. Επέρριψε επίσης, ευθύνες στον Αρχηγό της Αστυνομίας και τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Σχετικά με τις πολιτικές ευθύνες που επιρρίπτουν τα κόμματα στον Υπουργό Δικαιοσύνης αλλά και τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, επανέλαβε πως προέχει η πλήρης εξιχνίαση της υπόθεσης και έπειτα οι επιπρόσθετες έρευνες εάν υπάρχουν και σε ποιους οι οποιεσδήποτε ευθύνες. Επιπρόσθετα, τόνισε πως δεν είναι η ώρα σε κάθε έγκλημα, μια κοινωνικής τραγωδία, τα κόμματα και οι πολιτικοί να προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν κομματικά οφέλη.

Στο μεταξύ, σήμερα θα επαναρχίσουν οι έρευνες στο φρεάτιο στο παλαιό μεταλλείο του Μιτσερού, καθώς έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα που προέκυψε στους μεταλλικούς δοκούς των αναβατορίων. Παράλληλα, θα συνεχιστούν και οι έρευνες στην λίμνη «Μεμί» στον Ξυλιάτο προκειμένου να ανευρεθεί το άψυχο σώμα της 6χρονης Sierra. Σχετικά με τις έρευνες στον Ξυλιάτο, οι αρχές πιθανόν να χρησιμοποιήσουν σκάφανδρό με την ελπίδα να ερευνήσουν καλύτερα την λίμνη.  

Home